De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

voorbeeld verband pH – zuurgetal

Verwante presentaties


Presentatie over: "voorbeeld verband pH – zuurgetal"— Transcript van de presentatie:

1 voorbeeld verband pH – zuurgetal
PH meter en voorbeeld verband pH – zuurgetal

2 Werking en opbouw

3 Beginnen Bij aankoop is de elektrode soms uitgedroogd.
Laat deze eerst 4 uren weken in de bewaaroplossing. Voor het uitvoeren van een meting dient de pH-meter gekalibreerd en ingesteld te worden. Kalibreren, periodiek herhalen Kalibreren is het vergelijken van een apparaat met een standaard om de pH vast te stellen. Herhalen week/maand of na gebruik sterke oplossing Na ernstige vervuiling en schoonmaken (zeepoplossing of alcohol)

4 Kalibreren en instellen
Er wordt met 2 buffervloeistoffen gewerkt ,nl. met pH = 7,0 en pH = 4,0 Buffervloeistof houdt pH enigszins constant Kan over lange periode verlopen Bewaren: afgesloten Als er 2 stelmogelijkheden zijn eerst buffervloeistof met pH=7,0 gebruiken (enkele minuten, stabiele aanwijzing) Als de pH-meter slechts op 1 punt gekalibreerd kan worden, gebruik dan de bufferoplossing die het dichtst bij uw normale metingen ligt.

5 kalibreren Let erop bij het kalibreren dat er geen vervuiling van de bufferoplossing gebeurt. Steek daarom nooit de elektrode rechtstreeks in het flesje, maar giet een kleine hoeveelheid in een afzonderlijk bekertje en meet hierin. Na kalibratie de gebruikte vloeistof niet terug in het flesje gieten!

6 PH meten Tussen deze elektrodes zorgt de vloeistof er voor dat de 'stroomkring' wordt gesloten. De stroomkring kan worden verbroken/verhinderd doordat deze opening verstopt raakt = vervuiling.

7 De pH-waarde heeft een standaard temperatuur van 25 °C.

8 Bewaren Bewaren in bewaarvloeistof
KaliumChloride (KCl), zout Ca 23 gram in 100 ml water (demiwater of gedestilleerd water) oplossen Ook na gebruik steeds het dopje dat over de elektrode schuift vullen met deze bewaaroplossing. Zo blijft uw elektrode veel langer juist functioneren.

9 Onderhoud Levensduur: min 2 jaar
Raak de elektrode bij voorkeur nooit aan, zeker niet met uw vingers. Als u de elektrode wil reinigen dan enkel met een zacht doekje, zonder te schuren.

10 Voorbeeld, zwak zuur, zwaveligzuur
weinig 0, g/l H+ 0,01 g/l H+ veel Vrij H+ deeltjes <- Loog toevoegen Zuur toevoegen ->

11 metingen Testvloeistof 1, …. zuurgetal = , pH =


Download ppt "voorbeeld verband pH – zuurgetal"

Verwante presentaties


Ads door Google