Brouwerij Brunn
Geschiedenis Mijn naam is Schelkens Bruno en ben de zaakvoerder en tevens brouwer van brouwerij Brunn. Ik ben ondertussen een 10 tal jaar bezig met het brouwen van bier. Het begon allemaal in de brouwerij “ ’t Paenhuys” van mijn goede vriend Paul Van Nieuwlande. Na een aantal jaar ben ik dan maar zelf beginnen brouwen in mijn veranda. Geen groot nieuws aangezien iedereen die bier brouwt wel begonnen is in zijn garage of veranda. 15 april 2015 heb ik mezelf ingeschreven op de kruispuntenbank van ondernemingen. Op dat moment kreeg ik een lijst van de verplichtingen waaraan ik moest voldoen om bier te produceren. Dit was niet zo eenvoudig. Voor het eerst moest ik me laten registreren als entrepothouder bij de douane & accijnzen. Die dan tot 2-maal een audit zijn komen doen in de brouwerij. Dan moest ik mezelf in orde maken voor het voedselagentschap. Je raad het nooit, De veranda was verboden terrein voor het brouwen van bier. Ik moest een aangepast lokaal hebben volledig conform de wetgeving. Wanneer dat in orde was, kon ik pas een milieuvergunning aanvragen. Kortom, 12 september 2015 is het eerste brouwsel van start gegaan. Sindsdien brouwen wij een 5-tal bieren.
Bieren Valland Finn Valland Brunn Tripel Eveline Kaffee Tripel Hanne
Valland Finn 6,5% abv Waar komt de naam vandaan: Dit bier is gebrouwd naar een 1000 jaar oud (Viking) recept. Weliswaar een beetje veranderd om dit naar onze smaakgewoonte aan te passen. Men brouwde toen bier met kruiden. Hop was toen nog niet in gebruik. De kruiden die in het bier zitten werden later in de middeleeuwen gruut-kruiden genoemd. De naam “Valland” wijst in de germaanse geschriften naar de streek in de omgeving van de Schelde. Deze strekte zich uit van “ Terneuzen” nu, tot en met Antwerpen. De naam “Finn” is in het oud Noors “Blond”. Welke kruiden zitten in de Valland Finn: Wilde gagel Engelwortel Moerasspirea Duizendblad Jeneverbes Honing Hop (Niet origineel). Dit is nodig om het bier een lange tijd te kunnen bewaren en omdat het anders geen bier mag genoemd worden (volgens huidige wetgeving). Hierbij heb ik gekozen voor een groot alfazuur hop (Columbus 14,1%). Hier heb ik heel weinig van nodig. In het begin van het kookproces zodat de toegevoegd zodat er bijna geen hopsmaak wordt meegegeven.
Valland Brunn 9,2% abv Waar komt de naam vandaan: Dit bier is gebrouwd naar een 1000 jaar oud (Viking) recept. Weliswaar een beetje veranderd om dit naar onze smaakgewoonte aan te passen. De kruiden die in het bier zitten werden later in de middeleeuwen gruut-kruiden genoemd. Deze mengeling van kruiden kon verschillen naargelang de streek. In het Feodaal systeem met Leenheren waren de brouwerijen verplicht om hun kruiden te kopen in de verschillende “ Gruuthuyzen”. Dit was tevens de eerste accijnsbelasting op bier. Omdat ze toen kruiden gebruikte die hallucinaties konden opwekken en deze in het oog van de Christenen onrein genoemd werden, werd het “Reinheids gebot” ingevoerd. Dit was in 1715. De naam “Brunn” is in het oud Noors “Bruin” en in het Zweeds “Bron”. Welke kruiden zitten in de Valland Brunn: Wilde gagel Engelwortel Moerasspirea Duizendblad Jeneverbes Honing Hop (Niet origineel). Dit is nodig om het bier een lange tijd te kunnen bewaren en omdat het anders geen bier mag genoemd worden (volgens huidige wetgeving). Hierbij heb ik gekozen voor een groot alfazuur hop (Columbus 14,1%). Hier heb ik heel weinig van nodig. In het begin van het kookproces zodat de toegevoegd zodat er bijna geen hopsmaak wordt meegegeven.
Tripel Eveline 8,5% abv Waar komt de naam vandaan: Eveline is mijn petekindje en is een 4-tal jaren geleden geboren in Oostenrijk. Zij woont daar in het stadje ” Bichlbach” tegen het “ Zugspitz gebied”. Dit verklaart de bergen op het etiket. Tripel Eveline is een gewone graantripel zonder toevoeging van kruiden. De smaak is enkel door de gist, het graan en de hop. De hop hier gebruikt is Columbus met 14,1% alfazuur als bitterhop en Northern brewer als aromahop. In Tripel Eveline zitten 4 soorten graan. Welke ingrediënten zitten in de tripel: Pilsmout Palemout Special B Tarwemout Columbushop, Northern brewer
Kaffee 8,5% abv Waar komt de naam vandaan: De “Kaffee” is vergelijkbaar met een lichte stout/ oud bruin. Stout wordt vooral gemaakt van gebrande zwarte mout. Dit geeft een vrij bitter gebrande “verbrande” smaak. Aangezien door deze reden 90% van de mensen in België blond bier drinken ben ik beginnen experimenteren met smaken. Ik wou toch een kleine koffiesmaak zonder de bitterheid van gebrande mout. Dit heeft ertoe geleid dat ik echte koffie ben gaan toevoegen in het proces. Welke ingrediënten zitten er in “Kaffee”: Palemout Special B Koffie Bruine suiker Cassonade. Target
Tripel Hanne 8% abv Waar komt de naam vandaan: Hanne is ons nichtje dat vorig jaar geboren is. Mijn schoonzus en schoonbroer hebben 8 jaar geprobeerd aan kinderen te geraken met een aantal miskramen en teleurstellingen. Initieel met de release van onze tripel had deze een ander etiket. De ooievaar droeg toen twee kersen i.p.v. nu een bak bier met als symboliek van “de kers op de taart”. Tripel Hanne is gemaakt met 4 kruiden. Koriander, steranijs, Curaçao en zoethout. Ook hier gebruik ik de Columbus hop maar dan als aroma hop aangezien deze een citrussmaak geeft. Welke ingrediënten zitten in de tripel: Pilsmout Tarwemout Columbus Koriander Steranijs Curaçao zoethout