Visie op praktijkrelevant examineren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Advertisements

1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
L&B in het MBO.
Het veranderend landschap in het MBO
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
pilot Horeca en pilot Toerisme/ Recreatie
Kwalificatiestructuur mbo
Ouderavond klas 3 15 maart 2010.
Aantoonbaar competent in Leren, Loopbaan en Burgerschap
Van, voor én door het onderwijs.
Ex Examenprofiel Ledenvergadering 29 januari 2009 Examenprofiel GDW Examenprofielen Btg GDW.
TOEZICHT BVE IN 2009 Conferentie Btg HTVF 15 april 2009.
Ex Examenprofiel als maatvoering
HOOFDLIJNEN TOEZICHT EXAMINERING BIJEENKOMST 29 november 2007 ‘AANTOONBAAR COMPETENT’
Lid projectgroep Examenprofiel
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
Invoering nieuwe examensystematiek in het beroepsonderwijs
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
(Beroeps) Onderwijs in Beweging
Rob Tuin, sectormanager Aequor Em Vael, senior ontwikkelaar Aequor
Kwaliteit in examens, borgen en stimuleren. Kwaliteitsborging EVC-procedures EVC in het MBO 22 mei 2007 Henk van Leeuwen Manager externe betrekkingen KCE.
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Opleiding verzorgende-IG Fasen indeling en BPV
Welkom Voortgang verbetertraject eindtermgerichte kwalificaties Woerden 22 september 2010.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Nieuwe kwalificatiestructuur MBO
Van, voor én door het onderwijs.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Kwaliteitsaspecten van examinering in de BPV. 25 maart Binden en boeien BPV De beoordeling zit wel goed!?
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Presentatie Project Kennistoetsbank Pedagogisch Werk 1 oktober 2015
Het jaar van de waarheid!
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg 17 juni 2014.
Hoe is de vaststellingscommissie georganiseerd? Er is één centrale vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft een aantal benoemde leden. Iedere.
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo. Waarom vernieuwing? Adviezen uit het veld (Vmbo herkend) Ruim 10 jaar vmbo: context is veranderd Vervolgonderwijs.
Examinering in het mbo: inspectietoezicht vanaf 2012 Gerard Bukkems 17 november 2011.
Toetsing en examinering Engels Gebruikersdag Taalblokken Malmberg, 1 november 2012.
In control met efficiënte en excellente examenprocessen. Eenvoudig en transparant!
Klankbordgroep Z&W 2 maart 2015 Consortium Beroepsonderwijs.
EVC en Kenniscentrum Handel NVE 29 mei 2008 John Dekker Teamleider Examinering en beoordeling.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Marleen van de Wiel 24 maart 2016 Servicepunt examinering mbo Examinering: sta jij in voor de kwaliteit?
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Invoering Examenprofielen Rini Romme november 2011.
Verzilveren en toezicht op examinering Marita Oosterkamp Inspecteur bve-examens.
EVC en 30 plus arrangement MBO Raad Btg ZWS Theo Blom; kerngroeplid en lid taskforce 30 +
4Cyourway 16 december Leren, Loopbaan & Burgerschap 7 ‘kerntaken’ 21 ‘werkprocessen’ 19 SHL-competenties’
Schets van de ontwikkelingen -Examinering: een punt van aandacht! -Ontwikkelingen Examencommissies -Procesarchitectuur Examinering (PE)
Inhoud Nieuwe examenprogramma’s vmbo beroepsgericht
Workshop Proeve van Bekwaamheid
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
IMPLEMENTATIE KWALITEITSKADER
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Examinering WIN 17.
Kennis delen.
Informatiebijeenkomst Opleidingsaanbod verpleegkunde 5 april 2017
Kennis delen.
Kiezen voor keuzedelen
Toelatingsrecht Per 1 augustus 2017 Decanendag, 22 februari 2018
Competentie gericht onderwijs
Werkveldbijeenkomst Z&W 19 Juni 2018
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Betrouwbaarheid examinering
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg
De beoordelaar gewogen
Borgen in het VUCA tijdperk
Examinering in de beroepspraktijk
Transcript van de presentatie:

Visie op praktijkrelevant examineren Groen mbo Visie op praktijkrelevant examineren Presentatie tijdens netwerkevent Groen onderwijs en bedrijfsleven Naaldwijk, 24 mei 2018 Versie 17 mei 2018

Inhoud 1. Aanleiding 2. Doelen 3. De visie 4. Afspraken 5. Kenmerken exameninstrument 6. Voorwaarden t.a.v. afname 7. Betrokken partijen en rollen 8. Proces t.a.v. vaststelling

1. Aanleiding Examinering moet meegaan met de tijd. Naar aanleiding van onderstaande verandering in wet- en regelgeving en ontwikkelingen in de groene sector moeten we er samen blijvend investeren in examinering die goed past binnen onze sector. De oprichting van de Groene Norm in 2015 Invoering Herziene Kwalificatiestructuur (HKS) vanaf 1 augustus 2016 De examenagenda mbo 2015-2020 Servicedocumenten examinering groen 2016 De wetwijziging examencommissies mbo in 2017 Het hernieuwde toezichtkader 2017 van de Inspectie Drie routes naar valide exameninstrumenten 2018

2. Doelen Het opstellen van deze nieuwe visie heeft 4 doelen: Toekomstbestendige examens van hoge kwaliteit en acceptatie HUBOE waardige examens (haalbaar, uitvoerbaar, betaalbaar, organiseerbaar, examineerbaar) 3. Heldere opdrachtformulering naar examenleverancier Groene Norm 4. Inspirerend en sturend voor betrokkenen onder wie de examensecretarissen

3a. De visie Onze groene sector kenmerkt zich door diversiteit in beroepen en regionale verschillen. Door een landelijke uniforme wijze van examineren borgen wij de civiele waarde van ieder mbo- diploma. Zorgvuldig examineren is belangrijk om vast te stellen of de examenkandidaat inderdaad aan de diploma-eisen voldoet. Een goed exameninstrument dat voldoet aan de kwaliteitscriteria, aansluit bij de praktijk en goed uitvoerbaar en betaalbaar is, is hierbij voorwaardelijk.

3b. De visie Wij vinden van belang dat: De civiele en maatschappelijke waarde van het groen mbo-diploma onomstreden is bij studenten, bedrijfsleven en overige stakeholders. Ieder exameninstrument gebaseerd is op de eisen van de kwalificatie waarbij betrouwbaarheid, een goede uitvoerbaarheid en betaalbaarheid noodzakelijke voorwaarden zijn. In overleg met ons bedrijfsleven tot een keuze wordt gekomen voor (indien nodig) representatieve examinering en of examenmix. Dat er een duidelijke scheiding is tussen onderwijs en examinering. De examinering in principe in de beroepscontext wordt uitgevoerd. Simulatie is daarbij een mogelijkheid, mits de authenticiteit wordt gewaarborgd. Er geen onderscheid is ten aanzien van examinering in BOL, BBL of LLO.

3c. De visie Representatieve examinering = Niet álle kwalificatie-eisen worden geëxamineerd, maar er worden weloverwogen keuzes gemaakt over wat er uit het kwalificatiedossier wordt geëxamineerd om tot een representatief en uitvoerbaar examen te komen. Examenmix = Samenstelling van verschillende examenvormen waarmee alle relevante aspecten van de beroepsuitoefening in een goede balans passend geëxamineerd worden.

3d. De visie Ten slotte is het examen de officiële afsluiting van de opleiding waarbij de student laat zien het beroep in de vingers te hebben. Tijdens de opleiding laat de student zien alle kennis en vaardigheden ook in de praktijk op niveau te beheersen. Tijdens het examen bevestigt de student te kunnen functioneren als beginnend beroepsbeoefenaar.

4. Afspraken over examens en examinering Visie en uitgangspunten over examinering worden op landelijk niveau vastgesteld en gemaakt door de scholen die groen mbo aanbieden en zijn input voor kwaliteitsafspraken. Exameninstrumenten worden in principe ingekocht, voldoen aan de inspectievoorwaarden en de afspraken voor valide exameninstrumenten. De scholen spreken gezamenlijk een code af over het nakomen van afspraken en leggen verantwoording af aan de Inspectie en aan elkaar (zie ook de collectieve afspraken rondom examinering van de MBO Raad).

5. Kenmerken exameninstrument Voldoet aan de examenstandaard van Inspectie en afspraken over valide exameninstrumenten. Dekt de eisen van de kwalificatie, dit kan door middel van representatieve examinering. Bij representatieve examinering is transparant welke kwalificatie-eisen voor iedere student gelden en welke hiervan via steekproef worden geëxamineerd. Daarbij zorgen de scholen ervoor dat tenminste alle kwalificatie-eisen in het onderwijs worden aangeboden. De examenvormen sluiten aan bij de kwalificatie. Exameninstrumenten maken een gelijkwaardige afname en beoordeling mogelijk.

6. Voorwaarden t.a.v. afname Iedere school is zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop de afname en beoordeling van het examen zijn ingericht. Hierbij borgt de school dat assessoren deskundig zijn, betrouwbaarheid gegarandeerd wordt en afnamecondities recht doen aan de context van het toekomstig beroep. De school zorgt voor een heldere rolverdeling en afspraken over de handelswijzen met betrekking tot de voorbereiding, communicatie richting de student en bedrijf, de afname, beoordeling en evaluatie van exameninstrumenten en examinering.

7. Betrokken partijen en rollen De scholen zijn eigenaar van de visie en opdrachtgever van de Groene Norm. Onderwijscluster Groen MBO zorgt voor het voorstel van de visie op examinering. De ALV van de AOC Raad stelt de visie vast. Examenstichting Groene Norm is verantwoordelijk voor het opstellen, valideren en verspreiden van de exameninstrumenten. De scholen tellen examens vast, ook als zijn ze ingekocht. De examencommissies blijven eindverantwoordelijk voor de verantwoording en borging. De scholen zijn verantwoordelijk voor de afname en beoordeling van de examens (o.a. assessoren). Bedrijven en werkveld onderschrijven de visie, zijn mede betrokken bij opstellen en uitvoering van examens.

8. Proces vaststelling in 2018 en onderhoud Eerste concept Onderwijscluster (21 februari) Tweede concept Werkgeversoverleg (6 maart) BTG VGG Onderwijscluster groen (16 mei) Brede Netwerkbijeenkomst (24 mei) Overleg met de examensecretarissen (28 mei) Vaststelling in de AOC Raad van 30 mei Visie wordt om de twee jaar besproken en waar nodig bijgesteld