Boekbespreking “Soorten intelligentie” ~ Howard Gardner

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hier iets over “Inleiding: ons proces: Wat is Gamification, Achtergrond, Voorbeelden, Model voor Onderwijs, Experimenten voor Honours, doorgroei naar HL.
Advertisements

Vooronderzoek visual knowledge building Op welke manier construeren leerlingen kennis aan de hand van beelden?
LIO-dag 2013 Leerstijlen en brein Edward van Balen 8 maart 2013.
Ho 4:Talenten.
Evalueren-Rapporteren-Communiceren
Workshop Meervoudige intelligenties Hoe ben je slim? 2011
Het kind als regisseur van zijn eigen kennis
Meervoudige intelligentie
Autisme en intelligentie
Leerprincipe 4 Zorg voor afwisseling Het gaat er niet om hoe
Deel 2 Individu.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Ik zal je leren! Wat zouden al die gasten nu denken? Kom ik met wat nieuws? Hoe kan ik het anders ....? Een hele hoop van Maggi en ook een beetje van mij?
R EDACTIONEEL SCHRIJVEN L ES 5. Globale indeling les 5 5 minutenKlassikale terugkoppeling naar vorige les + lesindeling komende les bespreken 15 minutenKlassikale.
Meervoudige intelligentie
Game concept Samenvatting hoofdstuk 20 & 21. De waarde van esthetiek Het kan spelers aan trekken die het spel anders niet hadden gespeeld Het kan jouw.
Welkom op deze informatieavond
Woordenschat groep 5, thema 6, les 4
Onze doelen en visie in beeld
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Meervoudige intelligenties.
Van verre landen en volkeren
thema 2 Bijeenkomst oktober 2015
Thema 2, week 1.7 Leerlingkenmerken Meervoudige intelligenties 13 oktober 2014 Periode 1 KOP
Docent: Hans Bruning.
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
Hoofdstuk 2 par 1 Schrijfdoelen.
Docent: Rileen Noordermeer.
Onderzoek I Bijeenkomst 3
gespreksvaardigheden
Kwartaal 1 Week 3 Jennifer de Vries med.hro.nl/vrije.
Levenslooppsychologie werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Bianca Merken Ma classe got talent! Bianca Merken
WELKOM VAKDIACTIEK PEDAGOGIEK 1.1
Informatie avond, cluster 1-2 Dinsdag 28 augustus 2013.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
Periode 3 Controleren van de voorraad en bestellen Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Controleren van de voorraad en bestellen.
Doelstellingen Nieuwsbegrip Motiverend begrijpend lezen Uitbreiding van kennis van de wereld Transfer.
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Verbeteringen en personeel Par:
Meervoudige intelligentie
ICC Module Meervoudige Intelligenties Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
Meervoudige Intelligentie theorie (Gardner)
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Consumentengedrag Beslissen
Gelijke kansen op school: het kan!
Omgevingsonderwijs Wat? Leren in en van de (eigen) omgeving Waarom?
Bepaal jouw SuperPowers!
What is the meaning of? Student centered learning
Zorgzaam confronteren
Psychologie Les 1: Introductie.
Wiki-opdracht Interculturele Communicatie ICC.
Alle kinderen gemotiveerde lezers
Kwaliteitszorg
Onderwijzen is opvoeden
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Hoe krijg je de focus van de leerlingen op de chemie?
Consumentengedrag Les 1: Introductie
Naar een typologie van scholen
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Boekbespreking pedagogiek leerlijn 2
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
“Christelijke pedagogiek als handelingswetenschap” VR2VR02
OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO)
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Hoofdstuk 3 Paragraaf 1: De Alpen.
Woordbenoemen Zelfstandig naamwoord, eigennaam, lidwoord, bijvoeglijk naamwoord, voorzetsel, telwoord.
Zorgzaam confronteren
Transcript van de presentatie:

Boekbespreking “Soorten intelligentie” ~ Howard Gardner Robbin Slingerland – P2C

Onderwerp: meervoudige intelligentie Intelligentie: de bekwaamheid om te leren en om problemen op te lossen. Volgens Gardner kan dit op verschillende (= meervoudige) manieren en kan je dus op verschillende gebieden ‘intelligenter’ zijn dan op andere gebieden. O.a. Sternberg en Guilford hadden het idee van meerdere intelligenties al eerder geopperd. Verschil met Gardner; theorie uitgebreid met motoriek en muzikaal als intelligentie. Door meerdere intelligenties toe te passen kunnen kinderen beter en op verschillende manieren leren.

Wat is intelligentie? Een biopsychologisch potentieel om informatie te verwerken, dat in werking kan worden gesteld in een culturele situatie om problemen op te lossen of producten te scheppen die van waarde zijn in een cultuur. Intelligenties zijn dus geen dingen die kunnen worden gezien of geteld. Het zijn daarentegen vermogens – waarschijnlijk neutrale – die wel of niet worden geactiveerd, afhankelijk van de waarden in een bepaalde cultuur, de kansen die die cultuur biedt, en de persoonlijke beslissingen die individuen en/of hun families, leraren en anderen nemen. *blz. 39

Welke intelligenties zijn er? Verbaal/linguïstische / taalslim Logisch/mathematisch / rekenslim Visueel/ruimtelijk / beeldslim Ritmisch/muzikaal / muziekslim Kinestetische/lichamelijk / beweegslim Interpersoonlijk / samenslim Intrapersoolijk / zelfslim Natuurgericht / natuurslim

Thematiek De bedoeling van de schrijver is om de essentie van het besef en de toepassing van meervoudige intelligenties duidelijk te maken. Dit doet aan de hand van verschillende onderzoeken, en de resultaten daarvan, die hij hiervoor heeft gedaan. De essentie is:  Mensen hebben een breed scala aan capaciteiten. Wanneer iemand op een bepaalde gebied een groot vermogen heeft, zegt dat niets over diens capaciteiten op andere gebieden. (blz. 36)  Het menselijk intellect kan beter voorgesteld worden als een reeks betrekkelijk gescheiden vermogens, dan als een multifunctionele machine die met een gestaag vermogen presteert, onafhankelijk van de inhoud of de context. (blz. 37)

Beoordeling Waardevol boek, niet alleen voor deze opdracht maar ook voor je eigen vorming (toepassen in stage/praktijk) In het boek is hoofdstuk 9 toegewijd aan MI in het onderwijs. In deze tijd van het onderwijs moet je steeds meer oog hebben voor het individuele kind. Met meervoudige intelligentie kan je dit makkelijker en sneller bereiken en kunnen alle leerlingen meedoen. Het helpt je om de uniciteit te vieren in je les/klas. Gardner heeft het boek zelf geschreven, waardoor het boek echt de kern van meervoudige intelligentie is. Echter; doordat Gardner dit boek geschreven moet je soms kritisch zijn en de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied bijhouden (ondanks dat hij dit zelf in de laatste paar hoofdstukken ook doet).