Workshop – Hoe werk ik samen met mijn gemeente?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
En…geniet je een beetje van je reis?
Advertisements

Workshopronde Woensdag 18 april
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Educatief partnerschap en VVE
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Il Silenzio.
C ULTUURELEMENTEN & M ULTICULTURELE SAMENLEVING …. Docent LotteTessa AnkeDyantha JurElvis ThomasSieb LotteRimke KayJorn MandyLindy MateaIsa K LASSENOPSTELLING.
Leven zoals het leven je is gegund
SOCIAL RETURN ROTTERDAM Hoe communiceer je social return?
CanDo Coaching.
Ontwerpsessie: Game changers ‘Anders denken anders doen’
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
ROC dag Alfa College Taco Groenhuis.
MEE maakt meedoen mogelijk
Lezen: doe het goed voor
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Rekendag 19 januari 2016.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
WELKOM 8 DECEMBER 2015 SPECTRUM SCHIJNDEL.
Burgerinitiatieven en lokaal draagvlak Energienetwerk Zuid-Holland bruist Adviesbureau Windhart draagvlak en burgerparticipatie Lex Arkesteijn – Lex Arkesteijn.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Scouting in beeld bij je gemeente. 2 Scouts in beeld bij je gemeente Gemeenteraadsverkiezingen Aandacht vragen voor de wensen en uitdagingen op lokaal.
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Hoe kunnen mensen in de leefomgeving met de ziekte omgaan? Hoe samen de ziekte de baas? Lammijna Hofstra, systeemtherapeut FACT Ernst Zonnenberg, SPV,
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
AtyJean & Kracht On Tour Samen on Tour in Goes op 12 oktober 2016.
Kennis, klankbord, inspiratie Vereniging van actieve gemeenten, betrokken bedrijven en gedreven professionals in de fysieke leefomgeving Nieuw eigenaar-
SLB2 Bijeenkomst 3. Agenda Terugblik op BT2 Voorbereiding Studentpanel Vooruitblik op BT3: studiegids, toetsrooster Diversiteit.
Mondzorg - persoonsgericht
Besturen met Burgerkracht
De wereld aan je voeten Wie droomt van een internationale carrière?
Duurzaamheid in Gennep
Prestatieinkoop Aanbestedingsvorm waarbij u zelf de kwaliteit bepaalt
Samen sterk in verandering
PE Adviesvaardigheden Gevorderden
Openen op 3-4 niveau Een hand met (erg) veel troeven is geschikt om daarmee nogal wat slagen te maken. Het betekent ook dat de tegenpartij daar niet zoveel.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Welkom! Neem plaats in de kring.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Communicatie 7e les.
De omgeving verandert; de overheid verandert
Onderhouden bestratingen
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
LOB Waar ben je trots op?.
Rob Goossens Wat weten we nog?.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Bondscoach Nederlands Vrouwenteam Hoofdcoach CTO Amsterdam
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Duurzame inzetbaarheid
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Persoonlijk Leiderschap
Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Kennisdag MOW – workshop Stakeholdersmanagement Lieve Verfaillie
Lokale samenspel rond mantelzorg
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Dialoog.
De kerk is toch van de gemeenschap?
Werken met plezier en goed presteren
Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken
Toerusting voor kringleiders
“Hoezo een gesprek. Alles is toch al geregeld
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Aan de slag met kwaliteit
Transcript van de presentatie:

Workshop – Hoe werk ik samen met mijn gemeente?

Welkom Esther Koenen Workshop leider Bewonersorganisaties hebben altijd op de een of andere manier te maken met het gemeentebestuur. Als bewonersorganisatie heb je er dus alle belang bij om een goede relatie te onderhouden met de gemeente. In de workshop van vanavond gaan wij, door ons in te leven in de verschillende perspectieven van betrokken partijen, ontdekken hoe je tot de best mogelijke samenwerking kunt komen met de gemeente! Esther Koenen Workshop leider

Programma Uitleg werkvorm Rollen Bingo Aan de slag! Deel je kennis De Do’s en Don’ts van samenwerken

Uitleg werkvorm Rollen Bingo: Noteer de 4 volgens jouw belangrijkste kenmerken van je toegekende rol? Wie als eerste alle vier zijn kernmerken vol heeft wint! Aan de slag: Vanuit je rol aan de slag met de casus. Eerst individueel en gezamenlijk met je rolgenoten de strategie tot samenwerking bepalen. Vervolgens onder leiding van de procesbegeleider in dialoog met de andere betrokkenen om te kijken hoe je tot samenwerking kunt komen. Deel je kennis: Wat ging er goed? Wat kan er beter? Do’s en Don’ts: Snelkookkennispan van Do’s en Don’ts over hoe je nu op de best mogelijke manier tot samenwerking kunt komen.

Rollen Bingo De rollen zijn: Wethouder, Ambtenaar en inwoner. Noteer op je bingokaart de volgens jouw 4 belangrijkste kenmerken van je toegewezen rol? Noteer vervolgens dezelfde vier kenmerken op de losse blaadjes die je hebt gekregen. Doe deze blaadjes in de Bingo bak. De presentator gaat nu kenmerken uit de ton halen. Wie als eerste alle vier de opgeschreven kenmerken voorbij hoort komen wint!

Aan de slag! Wij gaan zo dadelijk in drie groepen uit elkaar. Dus per casus 1 groep. De casus waarbij je bent ingedeeld staat op de rollenkaart die je bij binnenkomst hebt ontvangen. Per tafel 1 procesbegeleider (Jacky Relouw, Ralph Tangelder en Marianne Welten). Eerste 2-5 minuten individueel nadenken over de positie van je rol in de casus. Vervolgens 5 minuten in overleg met je rol-genoten over de casus. Hierna is er 25 minuten de tijd om in gesprek met de andere rollen te kijken hoe je tot samenwerking kunt komen binnen je casus.

Deel je kennis Vertel kort over je casus. Wat ging er goed? Wat kan er beter?

Do’s en Don’ts van Samenwerken Gemeente toont vertrouwen in en schept ruimte voor inwoners(initiatieven). Voorkom vechten en denk vanuit constructief meewerken als zowel gemeente als actieve inwoners. Creëer ruimte voor de nieuwe organisatievormen in gemeenschappen. Maak ruimte voor nieuwe vormen van eigenaarschap van het vraagstuk. Betrek elkaar vroegtijdig, zo ontstaat echte samenwerking Don’ts Dusdanig vasthouden aan de eigen standpunten waardoor er geen ruimte is voor een dialoog. Plan ontwikkelen zonder draagkracht in de gemeenschap. Praten OVER bewoners en DE gemeente in plaats van MET bewoners en de gemeente Je naar het systeem vormen. Laat het systeem je aan jou vormen.