De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De kerk is toch van de gemeenschap?

Verwante presentaties


Presentatie over: "De kerk is toch van de gemeenschap?"— Transcript van de presentatie:

1 De kerk is toch van de gemeenschap?

2 Wat komt er kijken bij her- of mede-bestemming van een kerkgebouw?
Trends De grote lijnen Twee wetboeken Drie partijen De oriëntatie op kerkgebouw en zijn omgeving Hoe nu verder? Wat gaan wij vanavond bespreken? De voorbeelden die er nu al zijn in de provincie De grote lijnen van het proces om tot herbestemming of medegebruik van ene kerk te komen De twee relevante wetboeken De drie partijen die sowieso altijd betrokken zijn!

3 Basisschool De Twister Horst Evenementenlocatie Maria Roepaen Ottersum
Boekhandel Dominicanen Maastricht Voorbeelden: Protestantse kerken Kloosterkerken Kerken in (stads)wijken Focus: Parochiekerken in Limburgse dorpskernen Wat gaan wij vanavond bespreken? De voorbeelden die er nu al zijn in de provincie De grote lijnen van het proces om tot herbestemming of medegebruik van ene kerk te komen De twee relevante wetboeken De drie partijen die sowieso altijd betrokken zijn!

4 De grote lijnen in Limburg
Bisdom Roermond Bisdom – dekenaten – parochies 294 parochies met 310 kerkgebouwen De prognose is dat een kwart van alle kerken in de komende tien jaar de deuren sluit. ( Types kerkelijk vastgoed Protestante kerk Katholieke kerk Parochiekerk Kloosterkerk Rectoraatskerk Steeds meer bewoners(initiatieven) denken na over het vraagstuk: Hoe kunnen we het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden?

5 Twee wetboeken Bij herbestemming of medegebruik altijd twee wetboeken relevant. Nederlands burgerlijk wetboek De erfgoedwet Monumentenzorg monumentenstatus Rooms-Katholiek wetboek van Canoniek recht Artikel 53 schriftelijke machtiging van bisschop nodig voor daden die gewoon onderhoud te buiten gaan.

6 Drie partijen

7 De oriëntatie op kerkgebouw en zijn omgeving
Keuze voor herbestemming of medegebruik. Ieder gebouw kent zijn mogelijkheden. Behoefte vanuit gemeenschap. Planontwikkeling op basis van draagvlak en eigenaarschap.

8 Is medegebruik of herbestemming haalbaar?
Wat betekent het kerkgebouw voor zijn omgeving? Wat is de behoefte van de omgeving in relatie tot het kerkgebouw? Wat zijn wensen en ideeën voor nu, maar ook voor over 10 jaar? Wat is de fysieke staat van het kerkgebouw en de eventuele bijgebouwen? Welke andere maatschappelijke accommodaties zijn er en wat is hun fysieke staat?

9 Vanavond Herbestemming Gemmakerk Sanderbout
Door bril kerkbestuur, gemeente, architect en bestuur MFC

10 Hoe nu verder? VKKL gaat de beweging de komende jaren volgen. Opgedane kennis wordt onderling gedeeld! 1 december 2018 organiseert de VKKL een eerste workshop met betrekking tot herbestemmen van parochiekerken vanuit bewonersperspectief.


Download ppt "De kerk is toch van de gemeenschap?"

Verwante presentaties


Ads door Google