De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kennisdag MOW – workshop Stakeholdersmanagement Lieve Verfaillie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kennisdag MOW – workshop Stakeholdersmanagement Lieve Verfaillie"— Transcript van de presentatie:

1 Kennisdag MOW – workshop Stakeholdersmanagement Lieve Verfaillie
Conclusies workshop Gent – 24 oktober 2017

2 SITUATIE Je wordt gevraagd om uitleg te geven over project De Brug bij meneer Zeger Anders. Als je aankomt bij diens huis staat niet alleen Zeger buiten maar ook zijn buren Bart en Chris, een aangrenzende buurman Dirk met zijn echtgenote. Het gaat er heel geanimeerd aan toe en je hoort dat er gesproken wordt over project De Brug maar niet positief. Hoe ga je te werk?

3 DO’s Eerst luisteren: noden van alle aanwezigen aanhoren en verzamelen. Empathie tonen. Analyseren: welke antwoorden en hoe kunnen deze best gegeven worden Nieuwe (vervolg)afspraken maken Schets de context van het project en geef aan waar meer uitleg kan teruggevonden worden (websites, bepaalde nota’s,…)

4 DONT’s Boos worden In de tegenaanval gaan Improviseren
De reactie persoonlijk opnemen waardoor je de gevoeligheid voor de betrokkene niet meer erkent (te weinig empathie)

5 SITUATIE Anne belt je op om uitleg te vragen over project De Beek. Project De Beek omvat meerdere gemeenten. Anne heeft 2 eigendommen die in 2 gemeenten liggen. Burgervader Alain (gemeente Antiek) is voorstander van het project terwijl burgervader Bruno (gemeente Brocante) de meerwaarde van het project niet begrijpt. Hierdoor is Anne niet echt meer van plan om mee te werken. Hoe ga je te werk?

6 DO’s Eerst Anne informeren Dan alle politici proberen mee te krijgen
Infovergadering organiseren waarop meerdere stakeholders uitgenodigd worden Probeer proactief werken: draagvlak op voorhand creëren zodat je niet in deze situatie terechtkomt

7 DONT’s Gemeente Brocante aanvallen en in diskrediet brengen
Op een onverschillige manier tegen Anne vertellen dat onteigeningen dan maar gerechtelijk zullen gaan

8 SITUATIE Project De File omvat meerdere gemeenten/deelgebieden. Al jarenlang zijn er felle voor- en tegenstanders van het project. Een deel van het project De File is recent geschorst en vernietigd. Hoe ga je te werk om het totale project uit te voeren?

9 DO’s Analyseren van de achterliggende redenen en de argumenten waarom men gekomen is tot schorsing en vernietiging Oorspronkelijk doel van het project nagaan en onderzoeken van alternatieve mogelijkheden Nagaan waarom bepaalde stakeholders werden vergeten (lessons learned)

10 DONT’s Proberen op dezelfde leest verder te werken
Het project “doorduwen”

11 SITUATIE Project Het Water omvat meerdere gemeenten en is positief onthaald zowel bij de omliggende bewoners als bij de politici en de administratie. Tijdens de publieke voorstelling van de plannen doet een omliggende landbouwer een onaangename ontdekking: zowel zijn rechtstreekse toegang tot de openbare weg als de in te nemen oppervlakte zal serieuze negatieve gevolgen hebben voor de verdere bedrijfsuitvoering. Hoe zie je het project Het Water verder evolueren?

12 DO’s Fases bekendmaken + doel uitleggen
Rechtstreekse communicatie met de landbouwer en samen oplossingen zoeken Op zoek gaan naar alternatieven (vb: grondenruil) Andere overheidsdiensten die kunnen ondersteunen vanuit hun bevoegdheden betrekken (vb: Landbouw en Visserij, VLM)

13 DONT’s Negeren, problematiek naast zich neerleggen
Argumenteren dat dit een overheidsbeslissing is en verder werken


Download ppt "Kennisdag MOW – workshop Stakeholdersmanagement Lieve Verfaillie"

Verwante presentaties


Ads door Google