Mediprima en Dringende Medische Hulp

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Vergadering vergadering 22 februari 2013.
Advertisements

Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
De nieuwe wetgevingsprocedures
Algemene Vergadering vergadering 22 april Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau •2 stemopnemers •Secretaris.
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
OCMW Kortrijk Opvolging medische zorgen E-carmed Provinciale ontmoetingsdagen, voorjaar 2012.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
DE MEDISCHE KAART.
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 8 april 2009.
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Hervorming terugbetalingsprocedure medische kosten Provinciale ontmoetingen – lente 2012.
Project eCarmed Provinciale ontmoetingsdagen - herfst 2011 Beter samen leven.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Achter de Schermen van … De Zoo 1 april Met als thema: Onthaalbeleid in al zijn aspecten.
Inspiratiedag “Kinderopvang in de praktijk” Actualiteit à la carte 2 oktober 2008 Mechelen.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Forfaitaire kosten / Standaardkosten.
Project: Elektronische medische kaart Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 14 april 2010.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Het elektronische zorgplan
Wachtdienstregeling.
Algemene Vergadering vergadering 20 juni Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau 2 stemopnemers Secretaris.
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Juridische en deontologische gevolgen van het werken in associatieverband Meester Walter Gonthier Advocatenkantoor Gonthier-Dhaenens.
Arbeidsomstandigheden Deel 2
Overheidsopdrachten en dagelijks bestuur - VVSG 2008 Overheidsopdrachten De spelregels bijgesteld Donderdag 13 november 2008, Gent Dinsdag 18 november.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
MEDIPRIMA 29/05/2015.
Het hoe en waarom van internationale sancties. DCSG Informatiesessie exportcontrole en internationale sancties Antwerpen - 21 april 2015.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
INLEIDING ontwikkelingen Awb en attributie Luurt Wildeboer 15 april 2009.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Uitgangspunt Maldegem is een aangename gemeente om in te leven en te wonen, met focus op het welbevinden voor alle.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Nieuwe regelgeving inzake de (electronische) meldingsplicht van werken Patrick Princen RSZ/0NSS.
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
Presentatie: Financiële verordening 2013 Notitie Reserves en Voorzieningen 2013.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
VOORSTELLING SUBSIDIEREGLEMENT INFRASTRUCTUURWERKEN VZW’S VOOR NIET-STEDELIJKE INFRASTRUCTUUR Burgemeester en schepencollege Veerle Heeren, 13 december.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
WELKOM © Misjel Decleer SCHACHTBOKKEN -EISDEN. GEMEENTEmaasmechelen Themadagen »Bij aanvang nieuwe legislatuur: violen (bestuur/administratie) op elkaar.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Mediprima Hervorming terugbetalingsprocedure medische kosten
27/10/2016 Medische zorgen bij de politie Opportuniteiten voor uitbesteding, rationalisering en vereenvoudiging DGR.
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid
Versie (S60) Link tussen het Enig document (ED) en de gegevensbank van MASP vergunningen voor de domiciliëringsprocedure en de vereenvoudiging.
Wijzigingen in de wet van 22 april 1999 m.b.t. de stagiairs Leon Kerfs
Gezondheidsongelijkheid in Gent
Plannen voor 'Post-Authorisation Efficacy Studies' (PAES's)
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
S. Baré Sociaal verpleegkundige UZ Brussel
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
ASGB-symposium voor de startende arts
apotheker elkaar ontmoeten …
Het verbod op (fiscale) staatssteun
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
HET REFERENTIEADRES VOOR DAKLOZEN
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

Mediprima en Dringende Medische Hulp LENTE 2018

MediPrima en Dringende Medische Hulp Inleiding Laatste stand van zaken inzake het project MediPrima Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn MediPrima en Dringende Medische Hulp

MediPrima Nieuwe release (= ICT-aanpassingen) op 22/03/2018 : Controle op de dekking « ambulante zorg » en « hospitalisatie » (geen hospitalisatie mogelijk zonder ambulante zorg) Afschaffen van de mogelijkheid om bij de creatie van een elektronische beslissing een vrij tekstveld in te vullen (vrije tekstvelden werden vervangen door 5 gestructureerde velden) Elektronisch attest van dringende medische hulp: in productie in juni MediPrima

MediPrima Uitbreiding naar de huisartsen Corilus (= één softwarehuis voor de huisartsen) zijn bezig met de laatste testen m.b.t. de elektronische facturaties Van zodra Corilus in productie is gegaan, wordt in een nieuw overleg voorzien met de huisartsen en hun softwarehuizen Alle erkende softwareprogramma's van de huisartsen zullen uitgerust worden met de functie MediPrima Verplicht gebruik wanneer de elektronische facturatie voor de derdebetalersregeling verplicht zal zijn MediPrima

MediPrima Uitbreiding naar de apothekers Op 3/02/2018 vond er een vergadering plaats met de apothekers, de softwarehuizen, de tariferingsdiensten, de HZIV om de eindversie voor te stellen van de vereisten. Voor de lijst van de medicijnen zijn er nog enkele vragen (onderzoek lopende) De richtlijnen voor de facturatie voor de apothekers, voorgesteld door de HZIV, werden aanvaard Op 23/02/2018 werd er een voorstelling gegeven in de Overeenkomstencommissie voor de apothekers van het RIZIV MediPrima

Wijziging wet van 2 april 1965 Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn 15/03/2018 : Tekst aangenomen in plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging voorgelegd 2 koninklijke besluiten dienen uitgewerkt te worden : Besluit inzake de uitwerking van de controles door de HZIV en de maatregelen ten aanzien van de zorgverleners Besluit inzake het administratief, functioneel en geldelijk statuut van de controlearts Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

Versterking controles door de HZIV Wet versterkt controles door de HZIV (artikel 9ter, § 5) : Ingevolge gewijzigd artikel : Maatregelen mogelijk in geval van administratieve gebreken in hoofde van zorgverleners en onverschuldigde betalingen aan zorgverleners Creatie van functie van controlearts bij de HZIV Motivatie van deze wettelijke basis: Controles vonden reeds plaats bij de HZIV (adviserend geneesheer); Steekproef  slechts uitzonderlijk een probleem Bepaalde ziekenhuizen weigeren om hun medische verklaringen door te sturen zonder wettelijke basis; Het is niet langer aan het OCMW om te beslissen over het medische dossier. Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

Versterking controles door de HZIV Verdere uitwerking in koninklijke besluiten Concrete en gedetailleerde beschrijving van de controles onder meer met betrekking tot de aanwezigheid, de conformiteit en de medische verantwoording van de attesten van dringende medische hulp Concrete en gedetailleerde beschrijving van de maatregelen in geval van administratieve gebreken en onverschuldigde betalingen = niet-betaling of terugvordering van de kosten Bepaling van administratief, functioneel en geldelijk statuut van controlearts bij HZIV Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

Versterking controles door de HZIV Verdere uitwerking in koninklijke besluiten Geen afbreuk aan principe van dringende medische hulp Zo breed mogelijk overleg zal georganiseerd worden, opdat alle in de praktijk ontstane bezorgdheden gehoord kunnen worden Overleg met onder meer Federaties van OCMW’s, Orde van Geneesheren, Dokters van de wereld en meest representatieve artsensyndicaten Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

Financiële sanctie Wet introduceert financiële sanctie (artikel 9ter, § 7): Minister kan aan het OCMW een financiële sanctie opleggen in 2 gevallen : Aansluiting bij verzekeringsinstelling mogelijk Geen of gebrekkig sociaal onderzoek Maximum het bedrag van de kosten terugbetaald door de HZIV in naam en voor rekening van de Staat Geen verhoging van financiële last voor OCMW’s Financieel compensatiemechanisme  financieel sanctioneringsmechanisme Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

Nieuwe bevoegdheidsregel Wet introduceert nieuwe bevoegdheidsregel : = art. 2, § 9, van de wet van 2 april 1965 OCMW dat medische kaart heeft verleend, is bevoegd tijdens geldigheidsperiode; Indien hospitalisatie geldigheidsperiode overschrijdt, blijft OCMW bevoegd voor gehele ononderbroken duur van hospitalisatie Doel : Geen wijziging van territoriale bevoegdheid tijdens geldigheidsperiode medische kaart en/of tijdens hospitalisatieperiode Bevoegd voor verlenen van medische hulp en iedere andere vorm van hulp Omzendbrief volgt Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

Wijziging termijn naar 60 dagen Wet wijzigt ook termijn van 45 dagen naar 60 dagen (artikel 9ter, § 2) : beslissing van OCMW zal betrekking kunnen hebben op hulp verleend in een periode van 60 dagen voorafgaand aan beslissing opdat OCMW sociaal onderzoek in de best mogelijke omstandigheden kan voeren Wet tot wijziging van de artikelen 2 en 9ter van de wet van 2 april 1965

MediPrima en Dringende Medische Hulp Vragen? MediPrima en Dringende Medische Hulp