Richtlijn Beleid Rondom Spoedoperaties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Werklastmeting Spoedeisende Hulp
Advertisements

Gebruikerscommissie Rebecca Verhofstede
Uitslag School Tevredenheid Onderzoek Ouders 2014
2013 behandelrichtlijn Loopvaardigheid van kinderen en adolescenten met Spina Bifida Dr. Barbara Ivanyi kinderrevalidatiearts Academisch Medisch Centrum.
Medico-legale status van richtlijnen
2013 EVALUATIES N+1. INLEIDING • Gelieve onze 2011 video te bekijken voor meer details aangaande het proces en de applicatie
Openbaarheid van meetresultaten Jon Schaefer 24 april 2007.
Publiekprivaat onderzoek
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
DoorZetten – Geen wachttijd Revalidatie in beweging in het chronisch pijn team.
Diseasemanagement in de praktijk
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Triage: sorteren kun je leren! Rita Nieuwenhuis Pieter Jochems
Werkplaats Aandoeningspecifieke kwaliteitscriteria
Zorg(en) in de toekomst doen we samen Bossche samenscholingsdagen 2012 Peter Langenbach.
Pijn in de palliatieve zorg
Integraal Kankercentrum Noord Oost
Kennis is macht? De rol van informatie
Producten & Werkprocessen
Spreker | Plaats | datum Sturen op gezondheid Diana Delnoij | 24 januari 2013.
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
2014 EVALUATIES N+1.
Mini-SYMPOSIUM Pancreascarcinoom JBZ 1 september 2014
Elektronisch patiëntendossier KWS (studentversie)
Het realiseren van werkafspraken geriatrie tussen de 1 e en 2 e lijn in de regio Zwolle en omstreken. Joke Schmitz, Huisarts en deelneemster van de NHG-kaderopleiding.
“Mastering your future” 24 oktober 2015 Victor Slenter, arts M&G Basisarts, en dan…. 1.
Verpleegkundig redeneren
STOPPEN MET DIALYSEREN
ISelf Internettool for Self-Evaluation and Learner Feedback.
KWALITEIT VAN LEVEN IN KANKERONDERZOEK. Wie is KWF Kankerbestrijding ? opgericht in 1949 bestemming Nationaal geschenk Koningin Wilhelmina doel: extra.
Goede Raad voor de RSD Hoe kan de Raad zo vroeg mogelijk in het proces kaders stellen? Hoe wordt de raad meegenomen in het proces? Wat is de betekenis.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Auteur: Paul Poortvliet Datum: 22 februari 2011 Informeren van de patiënt Ervaringen uit Nederland.
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
De maatschappelijke legitimatie van visitatie Prof mr Johan Legemaate, AMC/UvA 29 januari 2015.
Geweld op de Werkplek. Geweld op de Werkplek: Samenvatting 2 Andrei deelt al langer dan vijf jaren een kantoor met David. Ze hebben in die tijd aan veel.
Kenmerken van de vrijgevestigde praktijken die bij PsyDirect zijn aangesloten: Lokaal verankerd Laagdrempelig Snel (korte wachttijd) Klantvriendelijk Persoonlijk.
Van Landelijk naar Regionaal naar Lokaal opleidingsplan.... Waar leg je wat vast? Thierry van Dessel.
INLEIDING Introduceer uzelf, het scenario en van toepassing zijnde hulpmiddelen. STEL DISCUSSIENORMEN Bespreek de “basis regels” voor discussies, inclusief.
Bestuur Vereniging Medische Staf Raad van Bestuur
Centraal meldpunt onverzekerdenzorg Sylvia Commandeur 16 februari 2017
Blindering in klinische onderzoeken
IHT en psychotherapie / systeemtherapie in de acute fase
Complementaire zorg Les 5 Healthy Ageing.
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Transmurale antistolling
Welkom op de PKV van de.
Inleiding tot geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) Het volgen in de tijd (monitoren) van de veiligheid van geneesmiddelen.
Noorderpoort Paktijkscholing
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
MMV flitstraining: Implementatie online course
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
JCI accreditatie en jij?
Klinische postmortem radiologie
Nivel Zorg rondom het levenseinde van mensen met een verstandelijke beperking.
Polyfarmacie bij ouderen in de tweede lijn
Richtlijn Genetische diagnostiek bij prenatale echoafwijkingen
Klinische postmortem radiologie
Opleiden Praktisch Organiseren
Vast dossierhoudende praktijk
Centrale melding-en triage
Werkgroep transmurale communicatie
Vernieuwend - Attent - Samen
DBC: Diagnose behandel combinatie DOT: DBC op weg naar transparantie
Richtlijn acute appendicitis
Ondervoeding op de kaart
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Richtlijn Beleid Rondom Spoedoperaties

Inhoud Over de richtlijn Achtergrond Afbakening Classificatiesysteem Overige aandachtspunten Informed Consent Spoedlijsten Discussie Tools bij de richtlijn Feedback

Video Richtlijn beleid rondom spoedoperaties

Over de richtlijn Initiatief Nederlandse Vereniging voor Heelkunde In samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie Nederlandse Vereniging voor Radiologie Nederlandse Orthopaedische Vereniging Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie Kind en Ziekenhuis Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie Landelijke Vereniging van Operatieassistenten Nederlandse Vereniging van Anesthesie-Medewerkers Met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Achtergrond: waarom deze richtlijn? Deze richtlijn beschrijft logistieke aspecten rondom spoedoperaties. Het betreft een nieuwe richtlijn. Eind 2013 is de ontwikkeling ervan opgestart. Doel: Optimaliseren van het perioperatieve proces voor patiënten en behandelaars door een landelijk uniform classificatiesysteem vast te stellen voor het prioriteren van acute operaties en interventies. Beoogd effect: Betere kwaliteit van de zorg door het verhogen van de transparantie over de acceptabele wachttijd voor een acute ingreep en door het proces rondom spoedoperaties duidelijker te beschrijven. De werkgroep poogt daarmee dat de juiste patiënt met de juiste informatie op de juiste tijd en plaats door de juiste arts wordt geopereerd.

Afbakening: over wie gaat de richtlijn? Doelgroep van de richtlijn: Alle patiënten die in een ziekenhuis met spoed een behandeling moeten ondergaan waarbij gebruik moet worden gemaakt van een anesthesieteam, een operatie of interventieteam en een andere medisch specialist. Deze doelgroep is grofweg in vier categorieën: Patiënten in direct levensgevaar of ernstige bedreiging van weefsel Patiënt met urgente indicatie op basis van een inmiddels aangetast orgaansysteem, zonder dat acuut levensgevaar bestaat Patiënten met minder urgente klachten en klinische verschijnselen en een geringere kans op een slechtere uitkomst bij een langere wachttijd als bij categorie 2 Patiënt die geen vitale bedreiging heeft maar deze op korte of langere termijn zou kunnen ontwikkelen

Classificatie van spoedcategorieën Het ontwikkelde classificatiesysteem ziet er als volgt uit: Daarbij zijn nog de volgende twee aanvullende aanbevelingen geformuleerd:

Overige aandachtspunten in de richtlijn Naast het classificatiesysteem wordt in deze richtlijn aan de volgende punten aandacht besteed: Variabelen geschikt voor Triage Schaalvergroting, ervaring en dedicated teams Timing van ingrepen Dag / nacht verschillen spoedoperaties Acute operatieteams Communicatie rondom spoedoperaties Communicatie met kwetsbare groepen Ethische aspecten verdeling operatiecapaciteit

Informed consent in het classificatiesysteem

Spoedlijsten Aandoeningen die een spoedingreep vereisen ingedeeld in een van de vier categorieën classificatiesysteem.

Discussie Wat is precies spoed? Waar legt men de grens tussen spoed en electief Is spoed ook planbaar? Zijn er wel regels nodig voor het prioriteren van spoedingrepen? Niet alle instellingen zouden categorie 1 patiënten moeten willen opereren. Afsluitend: Indeling aandoening in categorie staat niet vast. Is er aanleiding om de indeling aan te passen, dat kan! De richtlijn beschrijft algemene principes en overwegingen, toepassing dient op lokaal niveau te gebeuren.

Tools bij de richtlijn Stroomdiagram WebApp Patiënteninformatie Implementatieplan Bekijk de richtlijn in de Richtlijnendatabase: Klik hier

Feedback Heeft u commentaar bij de richtlijn? Dan kunt u in de richtlijnendatabase.nl bij de modules commentaar geven en lezen. Dit commentaar is alleen zichtbaar voor medisch specialisten met een account en wordt doorgegeven aan de verantwoordelijke wetenschappelijke verenigingen zodat er, indien nodig, snel gepaste actie kan worden ondernomen.