Toolbox Ongunstige werkhouding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De vlag Pak elkaars polsen vast. Tenen tegen elkaar.
Advertisements

Copyright chiropraxie Devriese & Moyson
toolbox deco-procedure
INFORMATIEDAG VOOR MANTELZORGERS
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Informatie beeldschermwerk
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Voorlichting Beeldschermwerk 2 februari 2008
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
H6 werken Paragraaf 3+4.
Voorlichting fysieke belasting
Voorlichting fysieke belasting
UITLEG PARAGRAAF 4.2 Klas: 2M5.
Welkom Artros Healthfocus Peter Rijfkogel.
Wees slimmer dan de machine
Werken in een arbeidsorganisatie H2 Werkhouding Assistent verkoopmedewerker.
Wees scherper dan je mes
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Centrum voor herstellende verslaafden en hun naasten
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Week 3 Skills DoD (Definition of done) en Burn down chart Kwartaal 3: 2014/2015.
VERZUIMBELEID EN REGISTRATIE VERZUIMDREMPEL EN HERVATTINGSDREMPEL
Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?
Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
WORKshop oefentherapie Mensendieck beweegt mensen 26 maart 2011 Miriam Meijerink.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
De wervelkolom, spierpijn, blessures
Winnock Gabi van Eijk :Bewegingsdeskundige
Hoofdstuk 2: Organiseren van het werk Werken in een arbeidsorganisatie.
Toolbox Fysieke Belasting
Stevigheid en beweging
Verplaatsen met een rolstoel
Toolboxmeeting Versie 1, juni 2005
toolbox ELKE VEZEL TELT!
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Een vergadering organiseren
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Gezond werken met lichamelijke belasting
Dr Paul Kuijer, Van spreekkamer naar werkplek: Aan de bak voor preventie in de afvalinzameling! Dr Paul Kuijer,
Omgaan met een rollator
Samen bergen overwinnen
Ken je Bedrijf?! Quiz Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Neem vooraf de vragen door, plus de antwoorden die je onder iedere sheet in.
Training Vergaderen Een project van: In opdracht van:
Hoe zwaar werk jij?.
Hoe zwaar werk jij?.
Werken met ladders en trappen
Toolbox Fysieke belasting
Toolbox Gevaarlijke stoffen
Duurzame inzetbaarheid
Kwaliteitskader 2017 Stichting de Parel.
Toolbox Veilig werken met de hoogwerker
Toolbox Hijsen met kleine hijs- en hefwerktuigen
Toolbox Werken op hoogte
Toolbox Hijsen met de kraan
Toolbox Oogincidenten
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
volgende bladzijde terug
Duurzame inzetbaarheid
Goed ademhalen bij het hardlopen
Arbocatalogus 13 januari 2019.
Werken in een arbeidsorganisatie
Werken met ladders en trappen
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
Hartelijk welkom. Vandaag wil ik wat vertellen over de app BewustBelast. Ik denk dat we hier baat bij kunnen hebben, om samen tot een gezondere werksituatie.
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Transcript van de presentatie:

Toolbox Ongunstige werkhouding Samen doen we het beter!

Cijfers en ongevallen Jaarlijks maken we 800 miljoen euro aan kosten door ziekten aan het bewegingsapparaat Van de werkgerelateerde verzuimdagen: is 38% gerelateerd aan klachten aan het bewegingsapparaat is 30% gerelateerd aan lichamelijk belastend werk 66% van de aandoeningen die werknemers als beroepsziekte ervaren, zijn lichamelijk 21% van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is gerelateerd aan klachten aan het bewegingsapparaat Ieder jaar wordt er in Nederland 800 miljoen euro aan kosten gemaakt door ziekten aan het bewegingsapparaat. Met bewegingsapparaat bedoel ik het totaal van onderdelen van je lichaam dat zorgt dat je beweegt of houdingen aanneemt: gewrichten, botten, pezen, skeletspieren, motorische zenuwen. Van alle werk gerelateerde verzuimdagen is 38% te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat en is 30% te wijten aan lichamelijk belastend werk. Ruim 66% van de door werknemers als beroepsziekte ervaren aandoeningen, zijn fysieke aandoeningen. 21% van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is vanwege klachten aan het bewegingsapparaat.  Hebben jullie zelf voorbeelden van verkeerde werkhoudingen, die hebben geleid tot arbeidsverzuim?

Inhoud De risico’s Wat zijn ongunstige werkhoudingen? Maatregelen Aandachtspunten Wat kunnen we beter doen? Wat kun je zelf doen? Afspraken maken

De risico’s Langdurig in een verkeerde houding werken verstoort het evenwicht tussen fysieke belasting en belastbaarheid Mogelijke gevolgen zijn klachten aan rug, nek, schouders en armen, ellebogen, handen en polsen, knieën en voeten Dit kan later zelfs leiden tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid

Wat zijn ongunstige werkhoudingen? Werken boven je macht Werken met een gedraaide rug Reiken Bukken of knielen

Maatregelen Wissel van houding of taak Voorkom ‘extreme’ standen van gewrichten Voorkom langdurig werken met gedraaide of gebogen rug Voorkom werken met handen op of boven schouderhoogte Voorkom knielend werken of werken met gebogen knieën Wanneer spreek je van extreme standen van gewrichten? Dat voel je vanzelf, omdat je lichaam snel begint te protesteren wanneer je bijvoorbeeld je been te ver naar buiten draait. Zoek dan meteen naar een minder belastende houding.

Aandachtspunten Richtwaarden werkhouding per dag Ongunstige houding: maximaal 2 uur Langdurig staan: maximaal 4 uur Knielen of kruipen: maximaal 30 minuten achter elkaar en maximaal 60 minuten per dag Let op, de tijd begint te tellen zodra de werkhouding begint en stopt met tellen zodra de werkhouding eindigt. De definitie van langdurig staan is op een en dezelfde plek blijven staan binnen 1m2.

Wat kunnen we beter doen? Hebben jullie ideeën over wat we beter kunnen doen? In ons team? Op onze locatie? In ons bedrijf? Hebben jullie vragen over wat je moet doen als het misgaat? Zijn er in jullie werk zaken die 100% veilig werken onmogelijk maken? Vraag aan de aanwezigen om hun input. Laat de tips van de werkvloer komen zij weten immers het beste wat voor werkzaamheden zij uitvoeren en met welke problemen zij te maken hebben.

Wat kun je zelf doen? Geef voorbeelden van wat je zelf kunt doen om een ongunstige werkhouding te vermijden

Afspraken maken over veilig werken Met jezelf: wat ga je er zelf aan doen? Met elkaar: help elkaar om op de juiste manier te werken! Op de locatie: Praat in elk werkoverleg over het vermijden van ongunstige werkhoudingen Verzamel voorbeelden van wat goed gaat en wat minder goed gaat In het bedrijf: vraag om beschermende maatregelen, informatie en training We maken een nieuwe afspraak om het resultaat van onze afspraken te bespreken Benadruk dat je verwacht dat mensen veilig werken. Maar ook dat je het als een persoonlijke zorg beschouwt dat iedereen weer gezond en veilig naar huis gaat. En dat veilig werken een zaak is van iedereen persoonlijk, het team en het hele bedrijf.

Dankjewel voor het meedenken over dit belangrijke onderwerp! Samen doen we het beter! Benadruk het belang van informatie delen van de mensen op de werkvloer met de leidinggevende tot aan de top. Als de leidinggevende niet weet dat er iets mis is, wordt het probleem niet opgelost. En dat geldt tot aan degene die de beslissingen neemt.