De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hartelijk welkom. Vandaag wil ik wat vertellen over de app BewustBelast. Ik denk dat we hier baat bij kunnen hebben, om samen tot een gezondere werksituatie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hartelijk welkom. Vandaag wil ik wat vertellen over de app BewustBelast. Ik denk dat we hier baat bij kunnen hebben, om samen tot een gezondere werksituatie."— Transcript van de presentatie:

1 Hartelijk welkom. Vandaag wil ik wat vertellen over de app BewustBelast. Ik denk dat we hier baat bij kunnen hebben, om samen tot een gezondere werksituatie te komen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

2 Jouw lichaam Eigen regie Jouw toekomst Waarom BewustBelast?
Een hulpmiddel voor werknemers om je dagelijkse werk minder belastend te maken Waarom zou je dat willen doen? Geen of minder klachten door en tijdens je werk, ook op lange termijn Fit en gezond blijven In je vrije tijd kunnen doen wat je wilt: zonder klachten De app heet BewustBelast en is gemaakt voor werknemers met lichamelijk (zwaar) belastend werk. Denk aan tillen, duwen van karren, lang of vaak in een belastende werkhouding bezig zijn, het vaak herhalen van een bepaalde beweging. Het is een app voor werknemers om zelf bij te dragen aan het aanpakken van belastende taken binnen het werk. Word je bewust van de risico’s van lichamelijk (zwaar) werk binnen de werkzaamheden die jij doet Leer waar knelpunten zijn, en welke oplossingen er zijn om die te verbeteren Krijg tips over wat je zelf kan doen om het werk minder zwaar te maken Oplossingen die je niet zelf kan invoeren, kan je bespreken met collega's of de preventiemedewerker: wat niet bekend is, zal waarschijnlijk ook niet opgelost worden! We hebben het over lichamelijk (zwaar) belastend werk of fysieke (over)belasting. De app gaat over deze factoren: tillen, duwen, trekken, hand armtaken, werken met trillend handgereedschap en werken in ongunstige werkhoudingen, dus niet over gevaarlijke stoffen of werkdruk en werkstress. De gevolgen van fysieke belasting zijn: spiervermoeidheid (aan armen, benen, rug, nek), pijn of stijfheid in rug, schouders, armen, benen, knieën, handen etc. (houding- en bewegingsapparaat) Iets veranderen/verbeteren aan je situatie moet vaak samen met collega’s of de werkgever / leidinggevende (is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf); Je kent zelf je werk het beste en weet wat er eventueel anders zou kunnen. Als je het niet zelf kunt wijzigen bespreek het dan met elkaar! Wat is voor jou een reden om te letten op je werkbelasting? Zie ook volgende slide Jouw lichaam Eigen regie Jouw toekomst

3 Hoe ervaar jij je werk? Vind je je werk (wel eens) zwaar?
Ben je wel eens lichamelijk uitgeput na een dag werken? Of heb je wel eens moeten verzuimen door rugklachten, schouderklachten, veroorzaakt door het werk? Het werk moet gedaan worden; tegelijkertijd kan je er zelf voor zorgen dat je dat zo gezond mogelijk doet! De app BewustBelast is een hulpmiddel om dat te doen. Ben jij wel eens vermoeid zijn na een werkdag of heb je ergens last van hebben (lichamelijke pijn)? Moet je privé dingen laten omdat je te moe of met pijn uit je werk komt Ken je mensen of collega’s die zijn uitgevallen door lichamelijke klachten? Vraag je je wel eens af of je dit werk wel volhoud tot je pensioen? … en na je pensioen voldoende fit bent om je hobby's te doen? Reacties ophalen uit de groep. Er zijn aspecten aan je werk die je niet kunt veranderen (patiënten moeten geholpen worden of materiaal moet verplaatst) MAAR: Jij kunt zelf wel zorgen voor een zo gezond mogelijke situatie! Vandaag presenteren we de app BewustBelast die je daarbij kan helpen met adviezen, tips en reminders.

4 De App: BewustBelast Highlights van BewustBelast:
Inzicht in de knelpunten en ‘fysieke zwaarte’ van je werk Op basis van wat je zelf invult (maatwerk) Een persoonlijk actieplan Een voorstel voor verbeterpunten, op maat voor jouw knelpunten Kies de verbeterpunten waar je mee aan de slag wilt gaan De app geeft je feedback, tips en instructies 6 weken begeleiding via de app Op naar een minder zware werksituatie! Hoe kan de app je helpen? Beantwoord vragen over de zwaarte van jouw werk (welke handelingen moet je doen, hoe zwaar ervaar jij het en hoe vaak komen activiteiten voor?). Wat is in jouw werksituatie van toepassing? Waar heb jij nu last of pijn en hoeveel last of pijn heb je? Dat kun je aangeven in het plaatje van de mens (zie sheet) De app bepaalt dan wat jouw grootste knelpunten zijn en geeft adviezen en suggesties voor actie die in jouw situatie het beste helpen. Vervolgens bepaal jijzelf wat je eraan wilt en kunt doen! Omdat de app generiek is ontwikkeld (dus voor alle sectoren), moet je soms creatief doordenken om het op je eigen situatie toepasbaar te maken. Of bespreek je knelpunten met je preventiemedewerker en zoek samen naar een passende oplossing. Je kunt niet alles tegelijk aanpakken, dus het is verstandig om een paar acties te kiezen waarmee je aan de slag wilt gaan. In de komende 6 weken word je door de app begeleid: wil je herinnerd worden aan acties, of een afspraak maken met je preventiemedewerker over een ontvangen advies? Jij hebt de regie en jij beslist wat voor jou het beste werkt! Met als doel de belasting van je werk te verbeteren en hopelijk ga je dan merken dat je minder moe bent of minder last hebt aan het einde van de werkdag.

5 Hoe zit dat met mijn Privacy?
BewustBelast is een hulpmiddel voor jou Jij krijgt inzicht in de zwaarte van jouw werk En wat je zelf kan doen om jouw situatie minder zwaar te maken Gegevens die je invult worden NIET gedeeld met de werkgever Jij beslist met wie je de informatie deelt Je werkgever mag jou ook niet verplichten informatie te delen Voor sommige oplossingen is het juist goed om wel in gesprek te gaan Samen met je preventiemedewerker of leidinggevende kom je vaak tot betere oplossingen De app is bedoeld voor je zelf: voor je eigen inzicht en kennis over wat je kunt doen om het werk minder belastend te maken. De antwoorden die je geeft worden wel opgeslagen, maar niemand kan die zomaar zien. Je bepaalt zelf aan wie je laat zien wat je hebt ingevuld. Niemand kan je verplichten om die gegevens te laten zien, ook je leidinggevende niet. Veel tips kun je zelf uitvoeren om je werk minder zwaar te maken. Maar er zijn dingen die je alleen samen met collega’s of je leidinggevende kunt veranderen. Dan moet je erover praten. De app kan je helpen om beter te begrijpen waar het probleem zit en daardoor kun je het beter uitleggen aan anderen. Minder zwaar werk is ook in het belang van je werkgever, want als het werk minder zwaar is kun je het beter volhouden en val je minder gauw uit vanwege klachten of pijn.

6 Hoe werkt BewustBelast?
Iedere week: Herinnering aan acties Praat erover met collega’s Stap naar je collega, leidinggevende of de preventiemedewerker Bekijk het instructie filmpje. Start deze vanaf de website of koppel het filmpje aan de figuur op deze slide: klik daarvoor met de rechtermuisknop op de figuur, kies voor Link en kies in het venster voor het filmbestandje. Het filmbestand moet daarvoor in dezelfde map opgeslagen staan als de PowerPoint presentatie. De eerste keer invullen: Vul je gegevens in: sector, aantal uur per week, geslacht, leeftijd Vul kenmerken van je werk in: hoeveel en hoe vaak voer je zware taken uit Volg het pad om te komen tot een persoonlijk actieplan en voeg meer details over je zware taken toe Geef aan waar je last van hebt (op een plaatje van een lichaam) Krijg tips voor wat jij er zelf aan kunt doen Stel meldingen en herinneringen in LET OP: Geef antwoorden met de taken die je het meest op een werkdag doet in gedachten. En je meest voorkomende klachten (als je die hebt). Taken die soms of een enkele keer kort voorkomen hoef je niet te scoren. Je kunt aangeven op welke tijd van de dag je een reactie van de app wilt ontvangen: je krijgt dan een vraag of een herinnering om een actie uit te gaan voeren.

7 Tips vooraf Actiepunten en je eigen werk situatie:
Pas tips aan aan je eigen situatie Denk zelf creatief mee Neem eigen verantwoordelijkheid Niet alle actieplannen tegelijkertijd willen uitvoeren Probeer de adviezen zo goed mogelijk op te volgen Hou vol, neem de tijd, verwacht geen verbetering van de ene op de andere dag De oplossingen zijn algemeen beschreven en sluiten niet altijd aan op het werk wat je doet. Zoek dan naar een aanpassing voor je eigen situatie aanpassen. Zo maak je de oplossingen toepasbaar bij je dagelijks werk. Voorbeeld: Als de tip is om de last in tweeën te delen dan kan dat niet als je bv een patiënt moet tillen. Denk dan aan een andere mogelijkheid zoals samen met een collega tillen of het gebruik van een tilhulpmiddel. Als de tip is recht voor je werk te gaan staan, maar je werkt in een kleine ruimte (bv meterkast), dan kun je bv, proberen je werk in wat kleinere brokken op te delen, niet te lang achter elkaar en tussendoor even ontspannen te bewegen. Verwacht niet te snel resultaten, je moet de oplossingen structureel uitvoeren dan heb je er op den duur profijt van. Dus blijf de oplossingen toepassen, dan gaat het op termijn makkelijker of vanzelf. Zorg dat het een nieuwe werkstijl wordt, niet een tijdelijk kunstje.

8 Aan de slag Samen de app installeren
Starten met invullen van de vragen Rustig de vragen lezen en invullen, want je kan je antwoorden niet gemakkelijk wijzigen

9 Zijn er vragen? Naam: E-mail/ tel nummer:
Mocht je nog vragen hebben dan kun je terecht bij mij/ je eigen preventiemedewerker/ coach. Naam: / tel nummer: Website met FAQ’s:

10


Download ppt "Hartelijk welkom. Vandaag wil ik wat vertellen over de app BewustBelast. Ik denk dat we hier baat bij kunnen hebben, om samen tot een gezondere werksituatie."

Verwante presentaties


Ads door Google