Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opleiding Plezier Discipline communicatieBeleving Begeleiding.
Advertisements

Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Ervaringen in samenwerking
Reactie op tienpuntenplan CDA. Waardering voor het plan  Komt vanuit het seniorenplatform van het CDA, senioren zijn serieus genomen  Thema’s sluiten.
RESULTAATGERICHT WERKEN in verbinding met de totale organisatie
Week 7 > weer thuis weer thuis 7.  zingen  bidden  terugblik: feest van genade  vooruitblik  groepjes week 7 > weer thuis.
Zo doen we dat in Dordrecht: Bewoners aan Zet
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Leren: wat houdt ons soms tegen...?
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Koen Berwouts – Coördinator Welzijnsoverleg Regio Gent.
Deel anders, mijn organisatie
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Een manifest als start en overbrugging
Werken aan leefbaarheid in Maurik!
Communicatie met ouders
Burgerinitiatieven.
Overheidsparticipatie in een energieke samenleving - Leren door Doen
Niet met goede bedoelingen alleen… 17 april 2008 Jolanda Luijten.
10 tips voor een gouden start Ivo Bols 10u30 – 11u15.
Welkom op onze ouderochtend
Welkom ik maak me sterk.
Wat is Digitale marktplaats voor hulp, klusjes en zorg Laagdrempelig, veilig en eenvoudig hulpmiddel om elkaar te vinden. Via een organisatie of rechtstreeks.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Rapportage ‘Over leven met dieren’ “Na zaaien komt oogsten”
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Van financieel toezicht naar lokaal inzicht: De Echternach processie naar meer inzicht in je eigen financiële cyclus.
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
Nieuw eigenaarschap in de openbare ruimte Werkbezoek Leeuwarden 11 februari 2016.
Verdiepingsslag OverheidsParticipatie *** VO *** in de Noord Veluwe Josien Durieux DKK Gelderland.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Actieonderzoek Jongens en Pubergedrag. Inhoud Problematiek Gewenste werksituatie Onderzoeksvragen en Hypotheses Aanpak van het Onderzoek Conclusie en.
Resultaat in de Raad basispresentatie
Right to challenge gemeente Utrecht Hier komt ook tekst
Project Interculturele Palliatieve Zorg
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Wegen van waarden en randvoorwaarden
HELP! Beren op de omgevingsweg
En jij? Kijk op: Infobijeenkomsten Zij maken de buurt En jij? Kijk op:
A+O project Co-creatie in de praktijk
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
Regionale kansen met de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet.
Adviesraad Sociaal Domein
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Werkvorm Vergaderen op kleur.
Persoonlijk Leiderschap
Workshop – Hoe werk ik samen met mijn gemeente?
Democratische vernieuwing Nijkerk
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
Toekomstvisie Scouting Nederland
Lokale samenspel rond mantelzorg
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
5 valkuilen & Tips.
Besturen en Communiceren
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
De rol van de gemeente in nieuw perspectief
De Omgevingswet en erfgoed principes en participatie
Quiz ‘Ik ben van mij!’.
Zo lang mogelijk thuis in eigen dorp
Overzicht gedragingen per competentie
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Vernieuw je HR-cyclus.
Transcript van de presentatie:

Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven De participatiesamenleving is nodig, maar groeit alleen als de bewoners er in geloven en er samen werk van maken!! Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven

Algemeen Bewoners Gemeenten Mei 2005 Algemeen Bewoners Bewonersinitiatieven zijn onmisbaar. Zij mogen veel zelfbewuster zijn. In de gemeenten wordt nu een nieuw raadsakkoord uitgewerkt. Haak daarop aan. Losse initiatieven of een Dorpsvisie? Geniet van het proces. Wat is de rol van de Dorpsraad? (Representatief, Adviserend, Activerend, Verbindend) Er is hulp (VKKL, Spirato…..) Gemeenten Bewonersinitiatieven zijn onmisbaar. Behandel ze daar ook naar. Zet aandacht voor bewonersinitiatieven stevig in het nieuwe raadsakkoord. (LDA) Voor bewoners is er maar één gemeente, ook al bestaat die uit een college, gemeenteraad en ambtelijke organisatie. Gemeenteraden zoeken naar hun rol! Geef ruimte + rugdekking. Ga van limitatieve regels naar kwalitatieve regels (doel). Eigenaarschap. Van wie is een initiatief? alleen van het dorp. B. van het dorp met hulp van de gemeente. C. van de gemeente met inspraak van het dorp. D. alleen van de gemeente.

TIPS: De startfase Bewoners Gemeenten Werk je initiatief uit, maar laat ruimte. Kijk hoe je aansluit bij beleid van gemeente. Zorg voor draagvlak voor je initiatief. Als je de juiste vraag stelt, doen mensen mee. Ga vroegtijdig in gesprek en zoek het juiste aanspreekpunt. Durf te experimenten. Financiën = aanloopkosten + investering + exploitatie; Gemeenten Zorg voor een aanspreekpunt (gids) Van Ja maar  naar Nee tenzij  naar echte co-productie (informatie, begeleiding….) Durf verschil te maken. Zorg voor het goede aanspreekpunt. Durf te experimenteren. Maak initiatieven mogelijk met middelen: startgelden, meerjarige investering;

TIPS: De uitvoeringsfase Bewoners Geduld, vol houden, linksom of rechtsom. Heb begrip voor de positie van ambtenaren (maak het niet te persoonlijk). Organiseer goede en doorlopende communicatie met je achterban en de gemeente. Zorg dat je je zaken op orde hebt: organisatie, financiën etc.. Gemeenten Bewoners willen concrete resultaten. Heb begrip voor de positie van de initiatiefnemers (= vrijwilligers) (Maak het niet te persoonlijk); Ben gids en organiseer de interne communicatie en afstemming (dwars door de silo’s); Hanteer begrijpelijk taal;

TIPS: Continuïteit of afronding Bewoners Vier (kleine) successen samen. Een bewonersinitiatief is geen sprookje. Het is hard werken, met tegenslagen omgaan en netjes ruzie kunnen maken. Verantwoording afleggen naar de gemeente hoort er bij. Verantwoording naar de achterban ook. Niets is voor de eeuwigheid. Een initiatief mag ook stoppen. Gemeenten Vier (kleine) successen samen. Help als dat nodig is, maar neem het niet over. Maak verantwoording afleggen niet tot een lijdensweg. (vertrouwen ipv controle); Hou rekening met grenzen aan vrijwilligerswerk.

Doe dit niet! Direct groot beginnen Alles alleen doen De regie uit handen geven Denken dat iedereen direct in jouw idee gelooft In kokertjes denken Niet verder kijken dan je neus lang is Verwachten dat alles direct een megasucces is Star vasthouden aan wat je in het begin bedenkt Veel energie steken in mensen die er niet in geloven Meteen een coöperatie, stichting of vereniging oprichten Voorbeelden 1 op 1 kopiëren Je plan in een klein kringetje houden Denken dat je bij voorbaat al weet wat je dorpsgenoten willen

Daarbij hebben we elkaar hard nodig. Maak samenwerking tot een feest. Aan de slag Er is veel te doen. Daarbij hebben we elkaar hard nodig. Maak samenwerking tot een feest.