participeren èn emanciperen èn co-creëren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Over Diversion Bureau voor maatschappelijke innovatie
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
“In balans” met sociale netwerken
Resultaatgericht Samenwerken
Ervaringen in samenwerking
VIOM Vrijwilligers Inzet Op Maat
Van Participatie naar Participa(c)tie
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Ouders en Kinderen Centraal
PREVENTIEF WERKEN met KOPP en KOAP
Visie op Meedoen Cliënten doen optimaal, vanuit hun eigen kracht mee in de samenleving. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld en een betere kwaliteit van.
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Van visie naar actie.
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Diversiteit & Jeugdzorg
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Speelnatuur, stap voor stap. Innovatie in (kinder)participatie om mentaal eigenaarschap te verkrijgen Karin Klaver Hogeschool Windesheim, Lectoraat de.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Begeleidingsplannen GGZ
Ouder worden: een lange en schitterende toekomst
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
Deel anders, mijn organisatie
Herstructurering Sociaal Domein
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
13/02/2014 Onderzoek Happy Aging 1 : De context. Wie zijn die ouderen (verschillende profielen: leeftijd, opleiding, voormalig beroep, locatie, interessen,
SAmenwerken aan VEiligheid
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Dossier Empowerment.
Voortijdig schoolverlaten
Profiel van daklozen in de vier grote steden Omz, UMC St Radboud Nijmegen Jorien van der Laan Sandra Boersma Judith Wolf Omz, UMC St Radboud Nijmegen Jorien.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.
Social work Week 2.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
De weg naar succes Bevorderende factoren voor de participatie van 2 e generatie vrouwen met een niet- westerse achtergrond Wil van Nunen.
CMWW Peuteropvang Marjo Hoek September versus kinderopvang Peuteropvang: het kind en zijn ontwikkeling staat centraal nauwe samenwerking met ouders.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
Gepersonaliseerd en persoonlijk leren Visie en praktijk bij HU
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
23 maart 2017 profilering.
Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie
Vluchtelingen en asielzoekers
OPweg Innovatief project
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Vaeshartelt - Maastricht April 2018
Basistekst : Talentontwikkeling
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Onderwijskundige visie BS De Regenboog
Versterk de Jobcoach IN de school
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

participeren èn emanciperen èn co-creëren Kansen en krampen; participeren èn emanciperen èn co-creëren Ervaringsperspectief

BE4YOU2 Opgericht door Marlene van Steensel en Jacqueline Santbergen Voor: Mensen die als kind te maken hebben gehad met een uithuisplaatsing én de professionals bij hen betrokken. Om bij te dragen aan empowerment door benutten en versterken van eigen kracht het aanpassen van omstandigheden zodat mensen kunnen participeren ontwikkelen en bestendigen van het netwerk Dit betekent ook dat ‘empoweren’ niet alleen afhangt van het vermogen van het gezin of individu, maar ook van de mogelijkheden en kansen die de omgeving biedt”.

Uithuisgeplaatsten maken vaker gebruik van zorgvoorzieningen verlaten vaker vroegtijdig school hebben gemiddeld genomen een lager opleidingsniveau hebben vaak een negatieve waardering over hun eigen effectiviteit en ontwikkelen minder initiatief worden vaker arbeidsongeschikt verklaard.

Onderzoeksbevindingen onderzoek van Marja Cozijn naar transitie naar volwassenheid, en onderzoek door Jeugddorp de Glind onder oud-bewoners De groep is in vergelijking met leeftijdsgenoten vaker dakloos, werkloos, betrokken bij criminele activiteiten, hebben vaker te maken met vroegtijdig schoolverlaten, druggebruik, vroege zwangerschappen en zijn vaker slachtoffer van misbruik. Diverse buitenlandse studie bevestigen dit

ontwikkelen methodiek voor empowerment Project Ervaren Jaren Doelstelling: ontwikkelen methodiek voor empowerment samen een methode ontwikkelen om ervaring om te zetten in kennis ontwikkelen netwerk BE4YOU2: ontmoeten - ontwikkelen - ontdekken - ontwerpen

Vragen in Ervaren Jaren wat houd je in het nu bezig over je jeugdervaringen? welke ervaringen hebben meegespeeld of spelen mee in keuzes die je nu maakt? wat heb je geleerd van je jeugdervaringen? wat heeft je sterker gemaakt of maakt je sterker? wat heeft je zwakker gemaakt of maakt je zwakker? welke bron geeft je kracht heb je als terugkijkt op jeugdervaringen?

Uitkomsten Ervaren Jaren Factoren die van invloed zijn op zelfwaardering bij uithuisplaatsing: huis van herkomst sociaal netwerk andere ontwikkelingstaken verlies en uitgestelde rouw stigmatiserende diagnose verwachtingen vanuit de omgeving Mn andere ontwikkelingstaken toelichten, is ook al brug naar onderwijs

Wat werkt? het delen van ervaringen copingstrategieën bespreken cognitieve herstructurering sociaal vergelijken genereren van positieve emoties zingeving gezonde levenswijze Werkzame factoren bij empowerment. Helpend bij verder ontwikkelen van de methodiek gericht op samen-leren en co-creëren. Niet overnemen, maar ruimte geven om te doen en ervaren op eigen wijze. NB zingeving nader toelichten en gezonde levenswijze ook

Van inspiratie naar ontwikkelen Inzet van gedachtegoed van BE4YOU2 en de methodiek van ERVAREN JAREN netwerk co-trainerschap maatjes ervaringshuis voor 18 + onderwijsleerervaringhuis co-creatie met professionals: Samen lukt het wel! Samen creëren Gezinshuizen.com

Van ontwikkelen naar ontwerpen Een maatjes ervaringshuis voor 18+ GEEN COPYRIGHT MAAR COPYLEFT

Co-creatie met jeugdzorg Youké in samenwerking met Gemeente Utrecht en Hogeschool Utrecht Lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening Doelgroep: oud-zwerfjongeren. Programma Skanfonds:

Succes Samen van deficiëntie denken naar benutten van de potentie participatie van mensen met ervaring: van ontwikkeling naar invoering en uitvoering blijvend educatief partnerschap, stellen van lange termijn doelen balans herstel: maatschappelijk en economisch erkennen als volwaardige partner Het paradigma van zaken doen met “de afhankelijke” cliënt is niet gewijzigd. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid is een trend. Hoe men geneigd is met ze om te gaan is een terugkerende zorg. Van taart naar tarief

Op de agenda Hoe kunnen jeugdigen hun talenten ontwikkelen en een erkend diploma halen? Passend onderwijs? dank aan Henk Oosterling voor copyleft

Onderwijservaringsleerhuis Ontwikkelen BE4YOU2 met (Begeleidingsdienst) Vrijescholen Inspiratie Jongerenpanels + Ervaren Jaren Rotterdam Vakmanstad Niet chillen maar Skillen Andere leerlijnen Ontwerp en co-creatie Meer weten? Meedoen? Zie: www..be4you2.nl Schrijf: info@be4you2.nl 21e eeuw skills, dank aan Henk Oosterling voor copyleft

Bedankt voor uw aandacht; wij zijn er de hele dag.