Ondertekenen briefwisseling gemeentebestuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evaluatie topmensen 10 december 2008
Advertisements

Het ‘Food Improvement Agents Package’ in de levensmiddelenwetgeving
Johan Vandendriessche
Elektronische vreemdelingenkaarten
E-commerce juridisch Domeinnamen Consumentenbescherming/ verkoop op afstand Contracten Elektronische handtekening BTW Auteursrechten Privacy.
Aanbesteding of Subsidie
© Copyright 2010 by ir. J. AriensBouwrecht week 11 Welkom bij Bouwrecht Semester 3.
Provinciale ronden mei 2008
Rechtshandelingen van de Unie
Organisatie AG Stadsplanning
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Beheer van gebruikers en groepen lancering DSH Leuven 2-feb-2009 Jan Vangrinsven.
Digitale handtekening – stad Antwerpen
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
Bestedende beheerder Een eerste stap naar budgethouderschap.
Nieuwe VZW wetgeving. Jeugdraad Lubbeek VZW wetgeving nov 2004 De nodige aanpassingen betekent: Statuten checken,waar nodig aanpassen en laten goedkeuren.
De Elektronische Handtekening Thomas De Meese Advocaat Kunstlaan Brussel Tel : 02/ Fax : 02/
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Afschaffen handtekeningen en digitaal tekenen bij de stad Antwerpen
Voorontwerp van decreet houdende diverse maatregelen betreffende de rechtspositie van leerlingen in het basis- en secundair onderwijs en betreffende de.
Herziening EU verordening 882/2004 Officiele controle
Twee vragen Gebondenheid van de verzender De ontvanger beroept zich op een handeling van de verzender De verzender betwist de handeling Vb. Handtekening.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Biometrische paspoorten
ELEKTRONISCHE FACTUUR
De Patiëntenrichtlijn
Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1.
‘Ontvoogding woningkwaliteitsbewaking’ Overzicht besluit: aanvraag, beslissing, toekenningscriteria, opdrachten.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Productencatalogus Samen beter informeren. Wat is de Productencatalogus? Uitwisselingssysteem voor overheidsinformatie.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Staatsinrichting van Nederland
Situering van de evaluatie van de decretale graden in het juridisch kader 30 september 2009 Marijke De Lange Stafmedewerker gemeentepersoneel VVSG 1.
Het commerciële communicatie beleid van de Commissie Erik Vollebregt.
De juridische context van de digitale factuur.
1 DSI - informatiesessie voor lokale besturen provinciale infosessies, najaar deel 3 DSI-platform een uitwisselingsplatform voor digitale stedenbouwkundige.
entiteit e-government en ICT-beheer
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren
2013/AFM/OA/22655 Masterplan uitbreiding KMSKA - fase 2 Opening d.d. 06/12/2013 Informatievergadering 04/10/2013.
“Dat gaat niet” bestaat niet in Edegem. 7 gemeentelijke gebouwen +/ inwoners 200-tal medewerkers > 2500 uitgaande brieven / jaar ? mails 180 stedenbouwkundige.
Nieuwe regelgeving inzake de (electronische) meldingsplicht van werken Patrick Princen RSZ/0NSS.
Stad Landen Erkeningsaanvraag Sportverenigingen.
Invoering nieuwe Wet ruimtelijke ordening Advies voor de gemeenteraad van Steenwijkerland Juni 2008.
TenderNed Digitaal aanmelden en inschrijven bij RWS.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Het omgevingsplan.
Adaptief wegbeheer Harold Soffner Beleidsmedewerker Water Gemeente Bernheze.
Bewijsrecht in ondernemingszaken (hervorming van de basiswetgeving – hercodificatie) FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T
Gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid
Lokale Voedseldag Duurzaam aankopen: Fair Trade.
Format Presentatie CISO aan gemeentebestuur
Vooroeververdediging Afsluitdijk
Platform voor Digitaal Ondertekenen
TenderNed Digitaal aanmelden en inschrijven bij RWS
TenderNed Digitaal aanmelden en inschrijven bij RWS
Digitaal wedstrijd formulier
De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen December 2017.
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Dematerialisatie, toegang tot info en versturen van digitale rapporten
Digitale aangifte overlijden
Project Handvatten Omgevingsplan
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Wat is een omgevingsplan?
Transcript van de presentatie:

Ondertekenen briefwisseling gemeentebestuur

Inleiding

Onderzoek naar tijdsverloop Hoe lang zijn de brieven intern onderweg? Binnen de organisatie werden 40 brieven gevolgd De verzenders gaven aan wanneer de brief geschreven werd, wanneer een bijlage werd toegevoegd of een handtekening werd geplaatst en ook wanneer de brief (intern) verzonden werd Resultaten : Uit het onderzoek bleek dat het gemiddeld 2,7 werkdagen duurde om de brieven uit de steekproef te versturen, met een mediaan van 2 dagen. 60 % van de brieven verstuurd binnen 2 werkdagen 80 % van de brieven binnen 3 werkdagen. Bij 8 brieven zat er een weekend tussen het tijdstip van afdrukken en verzenden wat het aantal kalenderdagen tot verzending drastisch verhoogde.

Aandachtspunten Transfers Wachttijd voor ondertekening

Welke procesveranderingen zijn er mogelijk in de deelactiviteit ondertekenen Handtekening afschaffen Handtekening delegeren Digitaal ondertekenen

Handtekening afschaffen Nagaan is er een handtekeningsverplichting? Artikel 182 Gemeentedecreet houdt geen algemene verplichting in tot ondertekenen door burgemeester en gemeentesecretaris Artikel 182 Gemeentedecreet duidt wel aan wie er ondertekent in welke situatie (letterlijke interpretatie woord “onverminderd”, doelstelling) Handtekeningverplichting in andere bepalingen zoeken Indien geen verplichting : een risico-analyse uitvoeren

Handtekening afschaffen Laag risico : afschaffen Let wel : Artikel 34 Decreet openbaarheid van bestuur van 26 maart 2004 = eerder afschaffen analoge handtekening burgemeester en gemeentesecretaris Suggestie vanuit de gemeente Buggenhout Om al deze type van brieven te laten opnemen in lijst die wordt gestemd in de gemeenteraad. (artikel 182, §5 Gemeentedecreet) “De gemeenteraad bepaalt in het huishoudelijk reglement door wie en op welke wijze de andere stukken van de gemeente, die niet bedoeld worden in de voorgaande paragrafen, worden ondertekend,…”

Handtekening delegeren Artikel 184 Gemeentedecreet Uit de bevraging : 3 collega’s (Sint-Niklaas, Ronse en Beveren) Specifieke delegatie VCRO artikel 126 Nieuwe Gemeentewet en 45 Burgerlijk Wetboek 8 collega’s die dit gedelegeerd en velen die aangeven om dit ook te doen bij de omgevingsvergunning

Digitaal ondertekenen Artikel 1322 BW “om te voldoen aan de vereiste van een handtekening, het moet gaan over een geheel van elektronische gegevens dat aan een bepaalde persoon kan worden toegerekend en het behoud van de integriteit van de inhoud van de akte aantoont.” Wet van 21 juli 2016 tot uitvoering en aanvulling van de verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG- hierna eIDAS-Verordening Gewone elektronische handtekening Geavanceerde elektronische handtekening Gekwalificeerde elektronische handtekening Bewijswaarde : in burgerlijk recht worden alle types aanvaard, maar enkel de gekwalificeerde elektronische handtekening wordt gelijk gesteld met een handgeschreven brief

Digitaal ondertekenen Bij de meeste lokale besturen is het werken met de digitale handtekening in onderzoek of in voorbereiding (60% van de ondervraagden). De meest voorkomende toepassing is deze van Van den Broele “Verifieer”

Procesoptimalisatie Doorlooptijd Productiekost Conformiteit met de wetgeving Verminderen van fouten