Informatieavond Geschiedenis in de bovenbouw

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie in de bovenbouw
Advertisements

Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
23 mei 2011 Plaats van kunst en cultuur in het secundair onderwijs Willy Sleurs Afdeling Projecten: EVC, Curriculum en Kwalificaties (APECK)
Brochure •Resultaat van een 2-jarig traject •Concept/principes/referentiekader –Nood aan concrete uitwerking in lessentabellen, studierichtingen … •Draagvlak:
HET HISTORISCH REFERENTIEKADER
HOOFDSTUK 10 De kunst van organisatie-analyse
Basisvorming.
Startvergadering van woensdag 26 november 2003
Simone Bogaers beleidsmedewerker diversiteit
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Binnen het vak ‘Kunst’ (CKV2,3) dat bestaan uit
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Doorlopende leerlijn(en) cultuuronderwijs
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
Autisme en het verwerken van sociale informatie.
Gedrag in organisaties, 9e editie
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Nederlands Gymnasium Centraal examen 2011.
Economie in de bovenbouw
ACQUIRING KEY COMPETENCES THROUGH HERITAGE EDUCATION
Goed voorbereid naar de Pabo!
Historische vaardigheden
Evaluatie Leerlijnen.
Omgaan met bronnen over het Midden-Oosten
Leerlijnen in de geschiedenisles
Toegenomen belang interculturele communicatie door evoluties op het vlak van: Informatie- en communicatietechnologie Vervoer Handel Migratie.
Algemene Sociologie PA – B1
IPC Nederland.
Het vak Frans in 4 en 5 havo Un choix pour l’avenir.
Pourquoi apprendre le français?
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
Basisvorming. 2/3 kerndeel  58 kerndoelen 1/3 differentieel  iig 2e MVT & profilering 1040 klokuren (max 69 dagen)
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Hoofd- en deelvragen sectorwerkstuk 4 mavo.
Vier vormen van betekenisgeving
Online tool for self eValuatioN of Key Competences in adulT AGE Anja Zonneveld PLATO, Universiteit Leiden Grundtvig Project VINTAGE -online tool for self.
Stephan Klein Utrecht, 7 maart 2013 Het nieuwe eindexamen geschiedenis vanaf 2015 Havo - Vwo.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Building with nature (project Marconi) Kompas voor oriëntatie op vervolgprojecten Minor People, Planet, Profit, Rijksuniversiteit Groningen Policy Lab.
Een tijdlijn maken met ICT
Schrijfvaardigheid en argumentatie
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Vloggen in Utrecht Mark Wassenaar 2017.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Presentatie vakdidactiek 3
Dide Breuer.
Praktische opdracht: het bouwen van een website
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
SHEQ SHQ.
Kenmerken van het nieuwe examenprogramma
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Ontwikkeling van de adolescent Identiteitsontwikkeling
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Vwo op de Passie Sneak Peek 21 november 2018
Inleiding.
ECONOMIE en IT (A stroom)
Wetenschap.
Aardrijkskunde 7.6 Relaties 7.5 Weer 7.4 Klimaat
Overzicht gedragingen per competentie
Transcript van de presentatie:

Informatieavond Geschiedenis in de bovenbouw

Waarom geschiedenis? Ben je nieuwsgierig naar de samenhang tussen heden en verleden? Wil je je verdiepen in de achtergronden van historische gebeurtenissen? Bij Geschiedenis zoek je naar verklaringen voor ontwikkelingen in het heden en het verleden. Ook leer je hoe verschillende gebeurtenissen met elkaar samenhangen. Lijnen trekken tussen toen en nu. Je leert dieper te graven en kritische vragen te stellen. Je leert kritisch met informatie om te gaan, je mening ook (historisch) te onderbouwen. Je leert goed lezen, en goed te formuleren. Je leert een ‘vogelperspectief’ (helicopterview) aan te nemen = overzicht te krijgen over complexe zaken Inleven in en begrijpen van anderen (mensen, culturen, tijden)

Handig bij (toekomstige) beroepen? Ja….om wat te noemen - Politiek - Diplomatie - Internationale betrekkingen / Internationale organisaties en bedrijven - Journalistiek - Europese Unie - (Internationale) Recht - Elke baan in buitenland vraagt gevoel voor taal, cultuur en geschiedenis

Wat moet je straks kunnen? plaatsen in de periodes Prehistorie, Oudheid, Middeleeuwen, Vroegmoderne Tijd en Moderne Tijd; - uitleggen dat de indeling in perioden en tijdvakken een westers perspectief op de geschiedenis vertegenwoordigt en wat de beperkingen en bezwaren daarvan kunnen zijn. - in historische processen de samenhang tussen veranderingen en continuïteit beschrijven; - de betekenis van historische gebeurtenissen, verschijnselen en ontwikkelingen voor het heden aangeven; - in historische processen de samenhang tussen veranderingen en continuïteit beschrijven; - een vraag en een daarop aansluitende hypothese formuleren; - voor een vraag bruikbaar bronnenmateriaal verwerven en gegevens eruit selecteren - onderscheid maken tussen verschillende soorten oorzaken en gevolgen

De kandidaat kan: het onderscheid tussen feiten en meningen maken; - tijd- en plaatsgebondenheid van interpretaties en oordelen afkomstig van personen uit het verleden en afkomstig van hedendaagse personen, onder wie hij zelf; - de rol van waardepatronen in heden en verleden; - het ondersteunen van uitspraken met behulp van argumenten.

De kandidaat kan de volgende tijdvakken met bijbehorende tijdsgrenzen in chronologische volgorde noemen en als referentiekader gebruiken:

De kandidaat kan - de kenmerkende aspecten voor ieder tijdvak noemen; [Poster + Van Empel] - bij elk kenmerkend aspect van een tijdvak een passend voorbeeld geven van een gebeurtenis, ontwikkeling, verschijnsel of handeling dan wel gedachtegang van een persoon en dit voorbeeld gebruiken om het betreffende aspect te verduidelijken; - uitleggen hoe kennis van het betreffende tijdvak de oriëntatie op de hedendaagse werkelijkheid beïnvloedt; - uitleggen dat de betekenis die aan tijdvakken wordt toegekend mede afhangt van de tijd, plaats en omstandigheden waarin mensen zich met het verleden bezighouden.

KERNPUNTEN De acht sleutelcompetenties zijn: 1.Communicatie in de moedertaal: de vaardigheid concepten, gedachten, gevoelens, feiten en meningen te uiten en interpreteren, zowel mondeling als schriftelijk. 2.Communicatie in vreemde talen: als bovenstaande, maar inclusief bemiddelingsvaardigheden (d.w.z. samenvatten, anders verwoorden, tolken of vertalen) en intercultureel begrip. 3.Wiskundige competentie en basiscompetentie op het gebied van exacte wetenschappen en technologie: degelijke beheersing van rekenvaardigheid, begrip van de natuurlijke wereld en de vaardigheid kennis en technologie toe te passen om menselijke behoeften vast te stellen (bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, vervoer of communicatie). 4.Digitale competenties: de vertrouwdheid met en het kritische gebruik van informatie- en communicatietechnologieën voor werk, in de vrije tijd en voor communicatie. 5.Leercompetenties: het vermogen om het eigen leerproces te organiseren, zowel individueel als in groepen. 6.Sociale en burgerschapscompetenties: het vermogen op een efficiënte en constructieve manier deel te nemen aan het sociale en beroepsleven, tot actieve en democratische participatie, met name in toenemend gediversifieerde samenlevingen. 7.Ontwikkeling van initiatief en ondernemerschap: het vermogen om ideeën in daden om te zetten via creativiteit, innovatie en het nemen van risico's, alsook het vermogen om projecten te plannen en verwezenlijken. 8. Cultureel bewustzijn en culturele expressie: het vermogen het belang van de creatieve expressie van ideeën, ervaringen en emoties te erkennen in diverse vormen, waaronder muziek, literatuur en beeldende kunsten.

Naast de grote lijn van de geschiedenis (= de 10 tijdvakken / 49 Kenmerken) ook 3 (4) onderwerpen

En De Opstand [ VWO ook Verlichting]

Om 1 van de vaardigheden in beeld te krijgen: 2 x opgave 1 van een Centraal examen.