Wandelpad presentatie Introductie Ziekenhuis Nij Smellinghe Voeding en de situatie Eten in meten en weten Toekomst van voeding : “Smakelijk” Circulaire voeding Duurzame voeding Duurzaam richting 2025
Introductie Wie Wat Waar Historie Urgentie
Ziekenhuis Nij Smellinghe 339 Bedden GGZ locatie Marrewyk verpleegvleugel >350.000 maaltijden per jaar Eigen Horeca en eigen keuken Team Horeca & Services >200 personen
Voeding en de situatie Eigen keuken met verse bereiding Gekoppeld met een band portioneren Keuze moment dag van te voren Vast systeem. Warme maaltijd tussen de middag Keuken kookt ook voor horeca en derden Verouderd inflexibel systeem
Eten in meten en weten Fungeren binnen budget >210.000 maaltijden kliniek > 70.000 maaltijden horeca > 75.000 maaltijden extern Fungeren binnen budget 91% tevreden over de maaltijd 38% waste vanuit kliniek Vernietiging van € 150.000 geproduceerd eten
Toekomst van voeding : “Smakelijk” A la carte, op moment dat je wenst Op dieet en eis afgestemd Hybride dus flexibel Verleiden met tussendoortjes BIBO en senior vriendelijk Ondervoeding ondervangen Vooruitstrevend Korte ketens Vers, in seizoen uit de streek Digitaal
Circulaire voeding Nieuw concept = 30% waste reductie Waste wordt 100% gecomposteerd Compost wordt gebruikt voor moestuin en onderhoud tuinen
Duurzame voeding Vlees Alleen Friese runderen en varkens met beter leven * Vis Alleen uit Noordzee en/of binnenwater Friesland Groente Van de boer (in proces) Brood Friese bakker Dranken Fryske frucht sap etc. Overig Sturen met voeding.
Duurzaam ondernemen naar 2025 Plaatsing 9000 zonnepanelen start 2018 Kleding recyclebaar en herbruikbaar in 2019 Project circulair gebruik disposable start 2018 ”Van beker naar toiletpapier” Project aardwarmte als C.V. 2019-2022 Plastic inzamelen en omzetten naar kleding 2021 Fietsproject en ontmoediging auto-motor gebruik In 2030 moet Nij Smellinghe energie positief zijn
NIJ SMELLINGHE nu en richting 2030… HET MEEST CIRCULAIRE, DUURZAME, GASTVRIJE EN VERANTWOORDELIJKE ZIEKENHUIS VAN NOORD-NEDERLAND
Bedankt voor jullie interesse!