De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Factsheet Voedingscentrum

Verwante presentaties


Presentatie over: "Factsheet Voedingscentrum"— Transcript van de presentatie:

1 Factsheet Voedingscentrum
Duurzaam eten Factsheet Voedingscentrum

2 Terug blik Waarom duurzamer eten? voedselafdruk PPP
People, planet, profit Circulair – liniaire economie MVO Maatschappelijk verantwoord ondernemen Milieuaspecten door productie/consumptie voeding Minder voedsel te verspillen. Minder vlees en meer plantaardige eiwitbronnen te eten Niet meer te eten dan nodig. Alcohol, fruitsappen en frisdranken te vervangen door kraanwater, thee en/of koffie.

3 Transport levensmiddelen
Vooruitblik Keurmerken Transport levensmiddelen Ontwikkelingen in de levensmiddelen technologie Teeltwijzen Traditioneel Biologisch Biologisch-dynamisch

4 Factsheet: Duurzaam eten
Consumptie te hoog -> teveel kcal inname Milieu belasting omlaag brengen door te eten volgens de schijf van vijf Bij mannen (19-50 jaar) levert dit ook een daling op van de milieudruk (-13%) Bij vrouwen blijft deze gelijk. Kan verminderd worden door binnen de schijf van vijf de duurzamere keuzes te maken Verspilling in de voedselketen Verspilling tijdens productie Verspilling consument

5 Factsheet duurzaam eten
Duurzamere keuzes binnen de schijf van vijf en effect daarvan: Minder energie inname Minder vlees (-9%, -10%) Duurzamere keuzes binnen de vakken (-30%, - 34%) Minder snoep, koek, gebak (gemiddeld -12%) Helemaal geen vlees (47%, 49%)

6 Zeven regels om duurzamer te eten
1. Verspil zo min mogelijk voedsel, door op maat te kopen en te koken. Eet minder rood en bewerkt vlees. Neem in plaats daarvan peulvruchten, ongezouten noten en een keer duurzame vis. Neem niet meer zuivel dan je nodig hebt. Eet niet meer dan je nodig hebt. Laat vooral producten van buiten de Schijf van Vijf staan, zoals snacks. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol en kies voor kraanwater, thee en/of koffie. Eet voldoende volkoren graanproducten, groente en fruit. Kies milieuvriendelijke groente- en fruitsoorten door te letten op de herkomst en het seizoen. Veel van de duurzamere keuzes zijn ook gezondere keuzes.

7 Keurmerken Keurmerken kunnen helpen bij het maken van duurzamere keuzes binnen een bepaalde productgroep. Op productniveau kijken we naar het effect van de voedselproductie op de natuur; van het houderij- systeem op het dierenwelzijn (dier); en van de productiewijze op de arbeidsomstandigheden (mens).

8 Keurmerken Voor mens en milieu: Fairtrade, UTZ Certified en Rainforest Alliance. Voor dierenwelzijn: Biologisch, Beter Leven, EKO, Demeter en Milieukeur. Voor natuur en milieu: ASC (Aquaculture Stewardship Council), MSC (Marine Stewardship Council), Biologisch, EKO, Demeter, Milieukeur en RSPO Certified Sustainable Palm Oil.


Download ppt "Factsheet Voedingscentrum"

Verwante presentaties


Ads door Google