Nieuwe Natuurwet De nieuwe Wet Natuurbescherming vervangt straks 3 wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De wet gaat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdlijnen  Biodiversiteit Hoofdlijnen Natuurrapport 2007  Verstoringen/bedreigingen  Duurzaam gebruik.
Advertisements

Presentatie voor de lokale Algemene Vergadering januari 2014 Aanpassingen aan het natuurdecreet Verkiezingscampagne Natuurpunt.
Weidevogelbeheer in Nederland
Uitvoering Natuurregelgeving door provincies
Natura 2000 ontwerp-beheerplan Norgerholt. Overzicht •Introductie •Natura 2000: Europese natuurgebieden •Aanwijzingsprocedure •Opstellen beheerplan 2008.
Nieuwe financiële arrangementen tussen natuur en samenleving Walter Kooy Nationaal Groenfonds.
Beheerplan Natura 2000 Veluwe

Belang van biodiversiteit
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Project Vereenvoudiging regels Kabinetsdoelstelling : 25 % minder regels (lees ook : toezicht) Reden : Vermindering administratieve lasten (bureaucratie)
E-Team 2006 Vergunningverlening & Handhaving De keten gedigitaliseerd E-government innovatie Andere Overheid V&HV&H Mark Voogd, Ton Mol, Leo de Jong 6.
Zorg nieuwe stijl.
Erik Lubberink Coördinator Beheer / SNL en Digitale Keten Natuur
Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO – Omgevingsvergunning)
Onbekend maakt onbemind De Milieudienst Midden-Holland.
Geluid buiten inrichtingen verbodsbepalingen stiltegebieden
1 Werken aan de toekomst van Nederland. Wat komt er aan de orde ?
Flora- en faunawet Conny Krutzen Presentatie bij RPS |19 juni 2014.
BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED 2e Arenabijeenkomst, 20 augustus 2014 Bas Verbruggen & Wim Bomhof Programma: Vaststellen verslag eerste bijeenkomst 16 juli.
Professionalisering collectieven
Specialisatie Grote Huisdieren Docent: A. Bertram.
Toekomst bestendige natuurregelgeving
Stichting Lonnekerberg en omgeving Wie? De Stichting Lonnekerberg e.o. (StiL) is opgericht door een aantal grondeigenaren, bewoners, noabers en vrienden.
Milieu en Natuur.
‘de natuur ontdekken & beleven’. Het samen ontdekken en beleven van de natuur. Horen, proeven, voelen en zien staan centraal. Persoonlijke aandacht is.
Flora en fauna.
Inhoud van de les Algemene informatie Inhoud van de flora- en faunawet
Beregeningsbeleid en wasplaatsen
Vakkennis Natuurbeheer
Beheer van bermen in het Heuvelland
Visie op een nieuwe structuur
Provinciaal infomoment Standpunt van de doelgroepen 1.
Certificering zorgvuldig handelen Niveau 1 Nico Vreeken.
KERNINSTRUMENTEN RijkOmgevingsvisie Programma AMvB Instructies Projectbesluit Omgevingsvergunning ProvincieOmgevingsvisie Programma Verordening Instructies.
DELFT MAAKT BOUWEN MOGELIJK ! Wabo: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Waar gaan we heen met het weidevogelbeheer De Groene Motor 06 november 2014 “de Zwaan” Berkenwoude Ron van Wetten.
Vakdagen nHWBP Workshop natuur(wetgeving) 28 november 2013, prof. mr. A.A. Freriks.
Wabo en omgevingsvergunning kansen voor Gouda Martin Netten Afdeling Bouw en Woningtoezicht.
Informatie bijeenkomst Wet natuurbescherming. Programma INHOUD (inloop 13-13:15u) Welkom(13:15u) Plenaire gedeelte (13:25u) Pauze(14:00u) Parallelle sessies.
Gezondheid & de Omgevingswet
Verbinden van stedelijke ontwikkelingen en de bescherming van soorten:
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Agrarisch Natuurbeheer Weststellingwerf
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
12.2 Totstandkoming van een wet
WELKOM.

Wet Natuurbescherming
Natura 2000/fauna voorzieningen
Flora & Faunawet Werken met de gedragscode bestendig beheer gemeentelijke groenvoorzieningen.
Faunabeheer/begrazing beheer
Oefenvragen F & F niveau 1 en 2
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Omgevingswet en Gezondheid
Ecologie en natuurbeheer
Onderzoek naar Amsterdamse waterleiding duinen
Les 12 De regelscontroleren
Inrichtingsplan Stage klas 2 niveau 3/4
Welke activiteiten zijn vergunningplichtig?
Milieu wet en regelgeving
De vier AMvB’s bij de Omgevingswet
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Leegstand en regionale samenwerking
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet:
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
CITES.
Wat is de waterschapsverordening?
Transcript van de presentatie:

Nieuwe Natuurwet De nieuwe Wet Natuurbescherming vervangt straks 3 wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De wet gaat in op 1 juli 2016. De Europese regels staan hierin centraal. Het wordt overzichtelijker om de verbinding te zoeken tussen natuur en maatschappij. Daar profiteert zowel de natuur van als de samenleving. nieuwenatuurwet

Bescherming van dieren en planten Er zijn veel verschillende soorten planten en dieren in Nederland. Sommige soorten zijn kwetsbaar zoals bijvoorbeeld vleermuizen en mussen. In de nieuwe wet worden 945 soorten actief beschermd.

Provincies zorgen voor de uitvoering De provincies krijgen regie over het natuurbeleid in de regio, terwijl voorheen de Rijksoverheid verantwoordelijk was.. Na inwerkingtreding van de nieuwe Natuurwet worden ook de bevoegdheden aan de provincies overgedragen. Zij maken dan afwegingen voor vergunningen en ontheffingen.

Gemeenten bieden een gebruiksvriendelijk loket Voor burgers en bedrijven is het belangrijk dat zij makkelijk en snel weten of een activiteit met mogelijk schadelijke gevolgen voor de natuur toelaatbaar is. Met de nieuwe wet wordt bij het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente straks gelijk getoetst wat de gevolgen voor de natuur zijn. Men hoeft dus geen aparte natuurvergunning meer aan te vragen en is verzekerd dat het belang van de natuur bij de start van een activiteit volgens de regels wordt meegewogen

Natura 2000 Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden http://www.synbiosys.alterra.nl/natura2000/gebiedendatabase.aspx?subj=n2k

Subsidie natuurbeheer Boeren die rekening houden met dieren en planten op hun land kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Dit geldt ook voor particuliere grondeigenaren die hun bos en natuurgrond beheren en hun terrein openstellen voor publiek.

Vernieuwd stelsel agrarisch natuurbeheer en landschapsbeheer Sinds 1 januari 2016 geldt een vernieuwd stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer Boeren dienen samen plannen in om natuur op hun bedrijven te beheren.

Subsidie agrarisch natuurbeheer Boeren houden met agrarisch natuurbeheer rekening met dieren en planten op hun land. Zij kunnen hiervoor subsidie aanvragen via de regeling Subsidie Agrarisch natuurbeheer Zij moeten deze subsidie gezamenlijk aanvragen met andere beheerders uit een agrarisch gebied. De aanvraag gaat dan via een zogeheten gebiedscoördinator van een gebied.

Natuurvisie In de natuurvisie beschrijft het kabinet in grote lijnen het natuurbeleid voor de komende 10 jaar. Kernpunt van de visie is een omslag in het denken: natuur hoort midden in de samenleving thuis en niet alleen in beschermde natuurgebieden. Dit is goed voor de economie én voor de biodiversiteit

Wild zwijn bedreiging voor Brabantse natuur?

Muntjak mogelijke bedreiging voor Brabantse natuur?

Quickscan flora en fauna Nergena (ong.)te Boxtel in de gemeente Boxtel http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0757.BP01nergenaong2014-VST1/b_NL.IMRO.0757.BP01nergenaong2014-VST1_tb6.pdf

Exoten http://www.invasieve-exoten.nl/wat%20u%20kunt%20doen.html

wasbeer Amerikaanse brulkikker Chinese wolhandkrab nijlgans zonnebaars bisamrat Aziatische tijgermug Pallaseekhoorn http://www.nederlandsesoorten.nl/ halsbandparkiet

Winterpostelein Amerikaanse vogelkers (bospest) Japanse duizendknoop Moerasanemoon Knolcyperus waternavel Amerikaanse eik