Proeflokalen Vitalis (lopend onderzoek)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Het inzetten van social media voor het vak Duits in de tweedeklassen havo/vwo op het Candea College. M.T Roggenthien.
ICT in Marketing & Communicatie Hoe gebruiken wij de ICT middelen binnen de afdeling marketing & Communicatie.
E-klas en PAL-student E-klas en PAL-student E-klas en PAL-student Conferentie 21 november 2013 Conferentie 21 november 2013.
Sjef van Gisbergen St. Gregorius College Freudenthal Instituut Utrecht
Digitaal Onderwijs. In deze presentatie: - Versnellen van het plan - Leraren en Leerlingen - Digitaal les,omdat het beter is dan het huidige systeem.
Wie is aan zet ? - 1 jaar BYOD op het Liemers. Stand van zaken: – Devices mógen: iedereen weet dat – Regels hanteren ? – Neemt het aantal devices toe.
Van idee tot digitaal materiaal
Workshop OGW in de klas..
Kaoutar asarraj Al-Ghazalibasisschool Groep 8a
Fasetoets 1 Introductiecollege.
Gepersonaliseerd leren
Portfolio
Autisme en ICT Henric Bezemer – FPO Rijnmond
Intersectoraal Klas 3.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Resultaten onderzoek op het Twents Carmel College Magda Bruin Taaltuin twente en de inzet van Muiswerk.
TEVREDENHEIDONDERZOEK 2014 GEMAAKT DOOR: NICK HENRIQUEZ.
 Is basis kennis een voorwaarde voor het experiment in de beeldende vakken in de onderbouw?  Wat is basiskennis?  Hoe word basis kennis nu overgedragen?
Voortgangsgesprek fase 1
Hoe blijf JIJ fris als docent? Het DOT als manier om didactisch en vakinhoudelijk fris te blijven Arjen Nawijn (STOAS/ betasteunpunt) Annemieke Gemmink.
TOMnibus op de Regenboog De TOMnibus op de Regenboog 9 maart 2005.
Argumentatiestructuren
OFC28 mediawijsheid les 4.
Web 2.0 tool Khan academy Online instructie filmpjes bekijken. (
Basisschool Wagenborgen.  Ouderavonden  Gezamenlijke teamvergaderingen.
Presenteren en communiceren
Onze doelen en visie in beeld
Werkvormen in de klas Onderwijsassistent Leerjaar 2 Periode 3, week 1
Alle lijntje bij elkaar…?
Evaluatie Orientatieweek opleiding verpleegkunde Schooljaar
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Didactiek rondom practicumverslagen: Inhouden, werkvormen en materialen voor de lerarenopleidingen Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht W. Kuiper, H. Eijkelhof,
“Met Kinderen Leren” Wat gaan we doen in ?
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
‘De waardering en behoefte van PABO-studenten t.a.v. de begeleiding in het afstudeeronderzoek’ HAN Pabo Harry Stokhof, Marc Zegers.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Cliënt en mediawijsheid Les 8 en 9, Domotica. domotica  Domotica wordt steeds meer toegepast in de zorg, en gebruikt om mensen langer thuis te laten.
Maandag 14 november 2016 Titel presentatie ondertitel.
Voor de leerkracht INLEIDING
Wat ons algemeen opviel
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Onderwijsproces en Examinering en diplomering
TeachMeet - iPadstoplicht
Motiveren: de ins en outs!
Introductie Jaar 2 Dag 1: Kennismaken.
Gewoon Speciaal ICT, 5 oktober 2016 Odeth Bloemberg, schoolpsycholoog
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Daphne Keller 30 augustus 2017
Eerder op niveau, wat heeft het opgeleverd?
De toekomst van internationalisering: een afstemming tussen visies
Hoe maken wij het onderwijs aantrekkelijker voor doubleurs in havo 4?
Hoe kunnen wij ict stumileren in het onderwijs
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Introductie Jaar 2 Dag 1: Kennismaken.
Differentiatie in de klas
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Geschiedenis 2011 Masterplan ICT
ADL Les 1.
Cijferloos lesgeven bij talen
ADL Les 1.
Transcript van de presentatie:

Proeflokalen Vitalis (lopend onderzoek) Onderzoek als hulpmiddel bij onderwijsontwikkeling

Probleem Nieuwbouw – inrichting & meubilering Onderwijs (meer) op maat / flexibel(er)

Experiment 2 proeflokalen

Vraag Welk meubilair en welke inrichting van het lokaal zijn optimaal voor die lessen die suboptimaal verlopen in een standaard klasse-inrichting? Draagt de inrichting van het lokaal bij aan het flexibel vorm geven van het gegeven onderwijs? Bij welk type lessen? Wat is daarbij helpend en wat niet (belemmerende en bevorderende factoren)?

Methode Vooraf – digitale open vragenlijst met 3 vragen Verheugen: wat kan wel wat nu niet kan? Tegenop zien Benodigde competenties voor optimaal gebruik Tijdens eerste fase experiment Flappen in de lokalen voor docenten en studenten Groepsinterviews met klassen – studenten en docent gezamenlijk – voorafgaand aan de les (die les moet ten minste een tweede of liefst nog latere les zijn in het betreffende lokaal) Interviews met studenten

Vragen groepsinterviews Hoe vonden jullie het om in dit lokaal les te krijgen? Was het anders dan je gewend was? Wat was er anders? Wat was nieuw en zou zo moeten blijven in de toekomst? Wat was niet nieuw maar wel goed en zou zo moeten blijven als het nu in dit lokaal is geweest? Wat zou beter kunnen Aan het lokaal? Aan de inrichting? Aan de manier van werken in het lokaal? Andere zaken?

Vragen indiv. interviews Het doel van de lokalen is uitdagender onderwijs te bieden. Wat vind jij uitdagend onderwijs? Waar denk je dan aan? Het doel van het lokaal is dat studenten meer elk op hun eigen niveau en in hun eigen tempo kunnen werken. Lukt dat hier? Wat zorgt daarvoor? Is dat anders dan anders? Hoe? Wat zijn dingen die je aan het lokaal zou willen veranderen om te zorgen dat het onderwijs uitdagender is en het prettiger werkt? Wat zijn dingen die de docent(en) anders zouden moeten doen om te zorgen dat het onderwijs uitdagender is, dat het prettig werken is in school?

Vooraf 1: verheugen verschillende werkvormen, gedifferen-tieerd werken, onderwijs op maat (18 x) Verzameling, zoals: overzicht houden, aansluiten bij de beroepspraktijk, dingen laten zien (filmpjes, aanschouwelijke vakinhoudelijke zaken) (elk 2 x) Wensen tav lokaal (14x): verrijdbare karren, water, aansluitpunten, goed klimaat, snel internet/wifi

Vooraf 2: tegenop zien Niets / geen idee (10 x) Ict-gebruik (9x) Rommelige klassen (3 x) Overzicht houden (3 x) Op maat bedienen studenten (2x)

Vooraf 3: nodig Ict-gerelateerde competenties (11 x) flexibiliteit, creativiteit en didactische werkvormen (11 x)

Tijdens: Lokaal 95 (krukken) Docenten + Actieve studenten, bij tafels in groepjes veel loopruimte, krukken bij groepswerk rustig, heel goed voor groepswerk, veel schrijfruimte op (4-5) whiteboards Lokaal is rommeltje, krukken onrustig (bij les aan hele klas) ? Suggesties voor mogelijke opstellingen Studenten + fijne opstelling met verrijdbare tafels; krukken - Krukken (rugklachten)

Tijdens: Lokaal 94 (2e bord) Docenten + 2e bord (1 docent) - 2e bord (weet niet hoe het werkt), logge tafels, stoelen zijn statisch Studenten + 2e bord – helpt als je voorloopt - Dwarsbalk stoelen, tafels kunnen niet tegen elkaar, klimaat, licht e.v.a.

Groepsinterviews Op maat geholpen worden is prettig (docent en studenten) Lokaal 95 (krukken) Docenten en studenten: + hoge tafel docent (relaxter voor docent) Docent: voor klassikale les onhandig lokaal – onrustig Docent: opstelling vaak een rommeltje Lokaal 94 (2e bord) Docenten: + 2e bord handig (als je weet hoe) Studenten: + rustig(er dan lokaal 95)/structuur - wel erg klassikaal ? Hangt van les en docent af

Student-interviews Lokaal 95 (krukken) Lokaal 94 Groepswerk makkelijker met verrijdbare tafels en krukken – maar niet vanzelf in groepjes, ook niet perse nodig voor groepswerk (hangt van docent af, niet van lokaal) Veel whiteboards prettig - overzichtelijk Materiaal: tafels verstelbaar Losser / relaxter Uitdagend onderwijs is minder statisch dan nu – kan veel gemakkelijker in lokaal 95, minder in gewone en in 94 Lokaal 94 Docent kreeg 2e scherm niet aan

Tussentijdse conclusies Lokaal 95 lijkt gunstiger voor groepswerk Aanpassingen aan lokaal 94 Hernieuwde instructie 2e bord

Vervolg Aanpassen meubilair Verder kijken naar wanneer wat handig is Doorgaan met flappen, maar gerichter: inhoudelijke vragen