Jeroen Van Nieuwenhove

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het statuut van de ziekenhuisgeneesheer: wegwijs in het ziekenhuis
Advertisements

De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Multidisciplinaire gegevensdeling
De nieuwe wetgevingsprocedures
Kinderbijslag BRC Van zelfsprekendheid naar nieuwe inzichten
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Medico-legale status van richtlijnen
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Regulering van artsen in Belgie
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
De zevende staatshervorming: van federale staat naar Verenigde Staten van België? Stefan Sottiaux.
Algemene beschouwingen bij de Zesde Staatshervorming Willem Verrijdt Referendaris bij het Grondwettelijk Hof Vrijwillig wetenschappelijk medewerker KU.
Overzicht van de nieuwe bevoegdheden van de gemeenschappen en de gewesten Studiedag KU Leuven De Zesde staatshervorming: oplossing of symptoombestrijding?
Is de thuiszorg onderontwikkeld in Vlaanderen en België? Studienamiddag VFDT en HIVA – 31 oktober 2008 De uitbouw van een dynamisch woonzorgbeleid in Vlaanderen.
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
FEDERAAL PARLEMENTSLID SONJA BECQ
Vergelijkend overzicht CVBA/BVBA/NV
Orde van artsen: naar een grondige hervorming?
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
SYSTEEM VRIJETIJDSPAS sociaal tarief - diversiteit binnen sport toepassing in Izegem AV SF 22 april 2010 SF: Stijn Werbrouck
Klinische psychologen in het algemeen ziekenhuis
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
Het elektronische zorgplan
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Gezondheidsbeleid in België: uitdagingen voor de toekomst
De (T)OR en de bestuurder
“ met Demotte aan tafel ” ?! JP Matthijs Rita Cuypers.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
Flanders’ Care: Innoveren en ondernemen in zorg
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Staatshervorming Binnenvaart Jaarvergadering VBR Peter Claeyssens 22 januari 2016.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht UGent.
De rol van het ethisch comité van het ziekenhuis bij knelpunten rond medisch begeleide voortplanting en draagmoederschap Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht.
De wet op de GGZ - beroepen
Gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
URGENTE MEDISCHE HULP- en ZORGVERLENING IN DE NIET PLANBARE ZORG
12.2 Totstandkoming van een wet
Plannen voor 'Post-Authorisation Efficacy Studies' (PAES's)
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
1. Federale financiering voor nieuwbouw, reconstructie en herconditionering
Sociaal statuut student-ondernemer
Taak 7 Hoofdstuk 8 Inleiding in de gezondheidszorg
Mediprima en Dringende Medische Hulp
IMPULSEO Rita Cuypers 1 februari 2018 ASGB Algemeen Syndikaat van
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
Taak 7 Hoofdstuk 8 Inleiding in de gezondheidszorg
Uniek en onafhankelijk loket ?
De erkenning, wie vaart er wel bij?
Professionalisering huisartsenkring – een noodzaak
Transcript van de presentatie:

Jeroen Van Nieuwenhove Een duidelijkere bevoegdheidsverdeling inzake gezondheidsbeleid door een volgende staatshervorming? Jeroen Van Nieuwenhove

Bevoegdheidsverdeling gezondheidsbeleid, vroeger en nu

Bevoegdheidsverdeling 1980 Versie 1.0 in 1980; versie 1.1 pas in 2014! Inzichten gezondheidszorgbeleid aanzienlijk geëvolueerd sinds 1980, dus er was objectieve noodzaak aan herziening Versie 1.0 vertoonde tekortkomingen en incoherenties grote scheefhang tussen bevoegdheid voor zorginstellingen en bevoegdheid voor beroepsbeoefenaars van zodra het geld kost, wordt het federaal (wantrouwen t.a.v. gemeenschappen?) Versie 1.0 werd lang niet altijd toegepast zoals het hoorde principiële gemeenschapsbevoegdheid voor zorginstellingen maar schoorvoetend erkend regelmatig “ondergraven” van gemeenschapsbevoegdheden vanuit de ziekteverzekering (niet zelden met impliciete instemming gemeenschappen) Rol van afdeling wetgeving Raad van State (adviesorgaan) en Grondwettelijk Hof (rechtscollege) bij de verkenning/verduidelijking van de bevoegdheidsverdeling

Bevoegdheidsverdeling 2014 Is versie 1.1 beter? Ja en neen Grotendeels volgens coherente lijnen uitgewerkt versteviging/homogenisering gemeenschapsbevoegdheden in bepaalde terreinen zoals ouderenzorg, eerstelijnszorg, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen eerste voetstapjes in bevoegdheid beroepsbeoefenaars recuperatie van geüsurpeerde bevoegdheden Riziv Grote fixatie van onderhandelaars op begrotingsbedragen Politieke overwegingen halen het regelmatig van praktische overwegingen bevoegdheid long term care revalidatie geformuleerd door verwijzing naar Riziv-codes van revalidatieovereenkomsten wollige en dubbelzinnig criteria voor bevoegdheidsafgrenzing zoals “basiskenmerken” Maar: “Je stapt op een ministerraad met een prachtig paard naar binnen en je komt met een scheve dromedaris naar buiten.” (G. Eyskens)

Een overzicht van de bevoegdheidsverdeling na de zesde staatshervorming

Art. 5. § 1. De persoonsgebonden aangelegenheden bedoeld in artikel 128, § 1 van de Grondwet, zijn: I. Wat het gezondheidsbeleid betreft : 1° onverminderd datgene wat bepaald is in het eerste lid, 2°, 3°, 4°, 5° en 6°, het beleid betreffende de zorgverstrekkingen in en buiten de verplegingsinrichtingen met uitzondering van : a) de organieke wetgeving, met uitzondering van de investeringskost van de infrastructuur en de medisch-technische diensten; b) de financiering van de exploitatie, wanneer deze geregeld is door de organieke wetgeving en dit onverminderd de bevoegdheden van de gemeenschappen bedoeld onder a); c) de basisregelen betreffende de programmatie; d) de bepaling van de voorwaarden en de aanwijzing tot universitair ziekenhuis overeenkomstig de wetgeving op de ziekenhuizen; 2° het beleid betreffende de verstrekkingen van geestelijke gezondheidszorg in de verplegingsinrichtingen buiten de ziekenhuizen; 3° het beleid betreffende de zorgverstrekkingen in oudereninstellingen, met inbegrip van de geïsoleerde geriatriediensten; (…)

(…) 4° het beleid betreffende de zorgverstrekkingen in geïsoleerde diensten voor behandeling en revalidatie; 5° het beleid inzake long term care revalidatie; 6° de organisatie van de eerstelijnsgezondheidszorg en de ondersteuning van de gezondheidszorgberoepen van de eerste lijn; 7° wat betreft de gezondheidszorgberoepen : a) hun erkenning met naleving van de door de federale overheid bepaalde erkenningsvoorwaarden; b) hun contingentering, rekening houdende, in voorkomend geval, met het globale aantal dat de federale overheid per gemeenschap jaarlijks kan vastleggen voor de toegang van elk van de gezondheidszorgberoepen; 8° de gezondheidsopvoeding alsook de activiteiten en diensten op het vlak van de preventieve gezondheidszorg, evenals alle initiatieven inzake de preventieve gezondheidszorg. De federale overheid blijft evenwel bevoegd voor : 1° de ziekte- en invaliditeitsverzekering; 2° de nationale maatregelen inzake profylaxis. (…)

(minstens) 3 aspecten Zorginstelling (bv. ziekenhuis, RVT, huisartsenpraktijk, …) Beroepsbeoefenaar (arts, apotheker, kinesist, verpleegkundige, …) Financiering (ziekteverzekering, ziekenhuisbudget, …) Via elk van deze aspecten kan een overheid voorwaarden en verplichtingen opleggen, die in de praktijk kunnen overlappen (bv. wachtdienst)

Zorginstellingen Gemeenschappen zijn principieel bevoegd voor gezondheidszorgverstrekkingen intra en extra muros thuiszorg (maar …) aantal “gerestitueerde” eerstelijnszorginitiatieven zoals huisartsenkringen, impulsfonds, GDT, … niet-dringend ziekenvervoer allerlei “klinieken” en “praktijken” (bv. esthetische ingrepen) PVT, IBW, RVT, CDV, categorale ziekenhuizen, … ziekenhuizen: ja, maar federale overheid blijft bevoegd voor “basiskenmerken” financiering (grotendeels) basisregels programmatie

Beroepsbeoefenaars Federale overheid is bevoegd voor: erkenningsregeling beroepsbeoefenaars gemeenschapsbevoegdheden: verrichten erkenningen + erkenningsprocedure + subquota per specialisme reglementering medische handelingen/activiteiten, zoals bijvoorbeeld orgaandonatie, bloeddonatie, … medisch begeleide voortplanting zwangerschapsafbreking, euthanasie, … medische experimenten geneesmiddelen, medische hulpmiddelen wel principiële gemeenschapsbevoegdheid inzake preventieve gezondheidszorg

Financiering Federale overheid is bevoegd voor: ziekteverzekering voorwaarden mbt terugbetaling kunnen ook gebruikt worden als reglementering gezondheidszorgen (zie bv. thuisverpleegkundigen, algemeen medisch dossier, …) soms is dit gebruikt om gemeenschapsbevoegdheden te betreden (niet zelden met impliciete instemming gemeenschappen), maar in zesde staatshervorming zijn een aantal onderdelen “gecommunautariseerd” grootste deel ziekenhuisbudget

En wat nu? Vooruitzichten voor een volgende bevoegdheidsherverdeling

En wat nu? Politiek animo voor een volgende staatshervorming is quasi nihil Er is bijna een kwarteeuw verlopen tussen versie 1.0 en versie 1.1, dus een volgende versie zal nog wel wat op zich laten wachten Welke nieuwe bevoegdheden voor gemeenschappen zijn denkbaar? erkenning gezondheidszorgberoepen (samenhang met onderwijs!) inhoudelijke aspecten uitoefening geneeskunde? (ten dele al Europees gereglementeerd) financiering ziekenhuizen?? ziekteverzekering???

Obstakels Franstalige politici zien gezondheidszorg ook als een minimaal beschermingsniveau dat voor heel België moet worden gewaarborgd (solidariteit) – vooral dan inzake ziekteverzekering Weerstand tegen splitsing reglementering en orden beroepsbeoefenaars

Valkuilen Bevoegdheidsuitoefening in Brussel is complex Vl. Gem + (F. Gem en/of F. Gem.comm. (Cocof) voor zgn. “unicommunautaire instellingen” – enkel op basis van vrijwilligheid Gem.Gem.comm (GGC) voor zgn. “bicommunautaire instellingen” + dwingende maatregelen tav personen Dan maar regionaliseren??? (vgl. gezinsbijslagen) Af en toe doorkruist Europa de zin van een mogelijke federalisering (vb. artsenquota’s en vrij verkeer in EU) Wat wil Vlaanderen anders regelen dan nu op federaal niveau? Mogelijkheid van medisch toerisme tussen deelgebieden

In afwachting De nieuwe bevoegdheidsverdeling moet nog volop worden verkend (bv. ziekenhuizen) Samenwerking tussen federale overheid en gemeenschappen belangrijker dan ooit Vermijden van ondergraven van bevoegdheidsverdeling via ziekteverzekering: eerstelijnszorg en preventieve zorg moeten voortaan enkel en exclusief door gemeenschappen worden geregeld