Naar een duurzaam voedselsysteem

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
Advertisements

Voedselstrategieën voor Vlaamse regio’s STAD EN LAND VERBONDEN DOOR VOEDSEL.
Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Rol lokale overheid.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
HoekscheWaardDuurzaam
Stadswandeling ‘Milieu en gezondheid’ De Helix, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
Hoe Fair Trade en duurzame handel communiceren? Acties in het kader van sensibilisatie rond Fair Trade, duurzame handel en de Week van de Fair Trade.
Niet bruikbaar wordt bruikbaar Recuperatie van producten ten voordele van mensen in armoede.
Duurzame samenwerking voor verse groenten verhoogt kwaliteit voedselhulp in West-Vlaanderen Het Welzijnsconsortium is een samenwerkingsinitiatief tussen.
Sociaal aan de slag met voedseloverschotten Lief Vandevoort Brussel, 24 april 2013.
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
Project rond kleuterparticipatie en kinderarmoedebestrijding
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Erfgoedinstellingen zoals musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen, kerkfabrieken enz. zetten de deuren open en organiseren tal van activiteiten.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst.
Kleine tuinen geen tuin geveltuin buurttuinen meerwaarden ecologie leefbaarheid sociaal platteland  stad individu  publieke ruimte Velt Eetbaar Kortrijk.
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Potverdorie, eet normaal!
Samen voor een groen en gezond Gelderland. Maarten Visschers Beleidsmedewerker duurzaam consumeren en produceren Programma: 1.Maatschappelijk verantwoord.
Sportevenementen: the next step
Markthal in Amersfoort
Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.
Duurzaamheid in de Nederlandse kledingsector. Opzet drieluik Visie Ervaringen MODINT Initiatieven 26 februari
Potverdorie, eet normaal!
Inhoud: 1. Eerlijke Handel 2. Oxfam-Wereldwinkels 2.1 Onze missie & strategie FaDEOS 2.2 Onze organisatie 2.3 Onze partnercriteria 3. Onze producenten.
Dossier voedselverspilling versus voedselnood. Werkwijze themagroep.
Omzet Colruyt Group = 8.916,8 mio euro van de groepsomzet Detailhandel Groothandel & foodservice Overige activiteiten.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Lokaal voedsel VVSG, Gent, 30/9/ Lokaal voedsel Trends Hoe en waar? Waarom doen landbouwers mee? Wat kunnen steden en gemeenten doen?
1 Lokale Voedseldag Gent Traject korte keten regio Brugge _vrijdag 30 september 2016.
Aan tafel in euro.
Onlinehulptoepassingen in OCMW’s
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
De provincies gaan lokaal
Katrien Verbeke Stad Gent.
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
EDO-café duurzame voeding
de Korte Keten duurt het Langst
wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham Hoe gezond wordt de wijk ervaren ?
De provincies gaan lokaal ! 30 september 2016 De Bijloke - Gent
Nederland verspilt jaarlijks: €4.4 miljard euro! Aan goed voedsel.
Mogelijkheden Korte Keten in uw gemeente?
100% West-Vlaams werkt samen
Proef Lekker Geel ter inspiratie VVSG Proef Lekker Geel.
Duurzaamheid voedselketen.
Groei van ‘de onderneming’ …
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
Samen Eco-actief! Velt op school.
Geïntegreerd breed onthaal
De provincies gaan lokaal ! 30 september 2016 De Bijloke - Gent
De Punt wenst dat elke ondernemer toegang heeft tot het sociaal en duurzaam ondernemen. De Punt biedt ondernemers hierbij een resultaatgerichte en dynamische.
Plaats, datum bijeenkomst
Naar een nieuw economisch systeem
Beleidsontwikkeling en wetgeving EU
Wat wil onze klant vandaag
Retail Hoeksche Waard Communicatie.
VIDEOPRESENTATIE 2, CONCEPTONTWIKKELING Naam: Faustina Maia Gomes Rebelo Goncalves Studentnummer: Opleiding: Ad ondernemen Klas: 1F Docent: Evers,
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Inhoud 1. Aanleiding 2. Visie vanuit de 4 gemeenten 3. Functies
Trefdag Huis van het Kind Zaventem
Transcript van de presentatie:

Naar een duurzaam voedselsysteem Kortrijk Mangetout Naar een duurzaam voedselsysteem

Naar een lokale voedselstrategie Werkwijze ‘Gent en garde’ als voorbeeld Input door verschillende actoren Goedkeuring visietekst Schepencollege mei 2016

Uitdagingen Voedselverspilling Oneerlijke handel Milieuvervuiling Gezondheidsproblemen  Voedingsmodellen herzien

Lokale voedselstrategie Voedselbeweging in Kortrijk Dynamisch Verschillende actoren

Doelstellingen Een meer zichtbare en kortere voedselketen Stimuleren van duurzamere voedingsproductie Stimuleren van duurzamere voedingsconsumptie Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken Voedselverspilling terugdringen Een voedselraad met stuurgroep oprichten

1. Een meer zichtbare en kortere voedselketen Produceren Verwerken Verdelen Consumeren Afval verwerken Rechtstreekse band tussen producent en consument Minder voedselkilometers Verse producten Minder verpakkingsafval Eule Mart

2. Stimuleren van duurzamere voedingsproductie Stadslandbouwinitiatieven Veilig, kwalitatief en duurzaam Samentuinen, buurttuinen op (tijdelijk) vrijgekomen percelen, volkstuinen in de stad/ de Schapershoeve Heule, CSA boerderij De Grenshoeve, Rollie’s

3. Stimuleren van een duurzame voedingsconsumptie Lokale, bio-, fair trade en seizoensgebonden producten Vegetarische alternatieven Gezonde eetpatronen Kortrijk = Donderdag Veggiedag stad, Donderdag Veggiedag Vives, Eule Mart, Aan tafel in 1 2 3 euro (Colruyt), De levensboom (Esthio EVA workshop), Kookworkshops basis en sec scholen Donderdag Veggiedag, De Stadsboerderij, Ooogst, personeelslunch

4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken Sociale cohesie Sociale tewerkstelling Delen van kennis Food Act

5. Voedselverspilling terugdringen Voorkomen Herbestemmen Slim gebruiken Restorestje, No food to waste - horeca, Foodbattle - Gezinsbond, samenwerking retail, Kortrijkse kringloopkrachten

6. Voedselraad met stuurgroep Samenwerking Alle stakeholders Stuurgroep Stuurt voedselraad aan Vertaalt input voedselraad naar strategie Activiteiten ism partners vb Sterrenbanket op Autovrije Zondag, lunch plantaardig en lokaal op Dag van het Park, lancering projectoproep thema voeding 8/03

Contactpersonen Liesbeth.Vanderschaeve@kortrijk.be algemeen, sensibilisering, communicatie Gerda.Flo@kortrijk.be klimaatstad (korte keten, produceren, verwerken, consumeren) Stijn.Vandierdonck@kortrijk.be fair trade Arnout.Vercruysse@kortrijk.be voedselverspilling