Naar een duurzaam voedselsysteem Kortrijk Mangetout Naar een duurzaam voedselsysteem
Naar een lokale voedselstrategie Werkwijze ‘Gent en garde’ als voorbeeld Input door verschillende actoren Goedkeuring visietekst Schepencollege mei 2016
Uitdagingen Voedselverspilling Oneerlijke handel Milieuvervuiling Gezondheidsproblemen Voedingsmodellen herzien
Lokale voedselstrategie Voedselbeweging in Kortrijk Dynamisch Verschillende actoren
Doelstellingen Een meer zichtbare en kortere voedselketen Stimuleren van duurzamere voedingsproductie Stimuleren van duurzamere voedingsconsumptie Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken Voedselverspilling terugdringen Een voedselraad met stuurgroep oprichten
1. Een meer zichtbare en kortere voedselketen Produceren Verwerken Verdelen Consumeren Afval verwerken Rechtstreekse band tussen producent en consument Minder voedselkilometers Verse producten Minder verpakkingsafval Eule Mart
2. Stimuleren van duurzamere voedingsproductie Stadslandbouwinitiatieven Veilig, kwalitatief en duurzaam Samentuinen, buurttuinen op (tijdelijk) vrijgekomen percelen, volkstuinen in de stad/ de Schapershoeve Heule, CSA boerderij De Grenshoeve, Rollie’s
3. Stimuleren van een duurzame voedingsconsumptie Lokale, bio-, fair trade en seizoensgebonden producten Vegetarische alternatieven Gezonde eetpatronen Kortrijk = Donderdag Veggiedag stad, Donderdag Veggiedag Vives, Eule Mart, Aan tafel in 1 2 3 euro (Colruyt), De levensboom (Esthio EVA workshop), Kookworkshops basis en sec scholen Donderdag Veggiedag, De Stadsboerderij, Ooogst, personeelslunch
4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken Sociale cohesie Sociale tewerkstelling Delen van kennis Food Act
5. Voedselverspilling terugdringen Voorkomen Herbestemmen Slim gebruiken Restorestje, No food to waste - horeca, Foodbattle - Gezinsbond, samenwerking retail, Kortrijkse kringloopkrachten
6. Voedselraad met stuurgroep Samenwerking Alle stakeholders Stuurgroep Stuurt voedselraad aan Vertaalt input voedselraad naar strategie Activiteiten ism partners vb Sterrenbanket op Autovrije Zondag, lunch plantaardig en lokaal op Dag van het Park, lancering projectoproep thema voeding 8/03
Contactpersonen Liesbeth.Vanderschaeve@kortrijk.be algemeen, sensibilisering, communicatie Gerda.Flo@kortrijk.be klimaatstad (korte keten, produceren, verwerken, consumeren) Stijn.Vandierdonck@kortrijk.be fair trade Arnout.Vercruysse@kortrijk.be voedselverspilling