TREDE 1 Johannes Climacus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
Advertisements

HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Liturgie met kinderen, gave of opgave?
Ebook Library – Eenvoudig zoeken. In deze demo EBL Eenvoudig zoeken: •Snel zoeken •Browsen op categorie of onderwerp •Volledige tekst doorzoeken NB: EBL.
WorldCat Local – Eenvoudig zoeken. In deze demo Eenvoudig zoeken: •Zoeken naar titels •De sortering van de resultaten aanpassen •De beschikbaarheid van.
Centrum voor Medische Genetica Diensthoofd prof. dr. A. De Paepe
Leren modelleren Johan Deprez Dag van de Wiskunde, Kortrijk, 2013
Workshop harde schijf indelen
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
De oude Grieken Auteurs: Arzo en Nils.
Compressie: het plan Overdragen 2009/2010 Groep 5.
Tim Versluijs Leerdoelen.
Andere Tijden? Informatie over een continurooster met gelijke schooldagen voor alle kinderen van de Twirre.
Woord van Leven December 2011.
Deel 2 De Bijbel.
‘Toegang ...’.
Eenvoudige data-analyse: beschrijvende statistische
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
Occultisme Filmpje.
Welkom in deze kerkdienst
Introductie Oude Geschiedenis 15 september Weekopdrachten moeten op maandag vóór 16.30u worden ingeleverd in postvak op Drift 10 Werkboek staat.
Editietechniek. Middeleeuwen 2012 Teksten zijn als monumenten o Vakkundige zorg nodig om behouden te blijven voor toekomstige generaties Verval o Delen.
Godsdienst 1 1.
SCHRIFTELIJK STUDIEMATERIAAL INLEIDING Annemie Borremans, maart 2005.
Basisstof 9: Variatie in lengte en gewicht
Doelstellingen formuleren
EER je vader en je moeder !
Is participatie te meten?
Voorlezen Lees-Mediacoach Marloes Reuvers Jezelf voorstellen
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
Jij mag leven onder een open hemel
Geschiedenis Mevr. Liefting
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Samenvatting h1-h3.
Boerden Door Cipo, Iza en Niels Inleiding  Vermaak  Genres  Boerden”  Interactieve deel.
Wmcz en adviseren in de praktijk april Adviseren in de praktijk 1 maal per jaar informatie over volgend jaar: Welke plannen Waarom Hoe informatie.
Israëlzondag, belijdenis en doopdienst 4 oktober 2015 m.m.v. De Huisband Voorganger Ds. Peter Elzinga.
Alle lijntje bij elkaar…?
Gespreksvaardig-heden
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Mag ik een monastiek momentje van U? Jos Douma voorganger Plantagekerk Zwolle.
DAPPR Samenspel 1. DAPPR Samenspel: doelen & resultaten > Doelen  Vergroten inzicht in eigen rol  Vergroten inzicht in elkaars rol en handelingsmogelijkheden.
Welkom Emmaüsparochie Algemene Informatie Avond 14 maart 2016.
Achtergrondartikel E. D E S MET, Het Onzevader Onverwachts in het Nieuw, in Kerk en Leven, 10 september 2014, p
Kennen en kunnen Wat je moet kennen en kunnen voor de SO Woordenschat H1 t/m H4 1. Woordraadstrategieën: -zoek een synoniem; -zoek een omschrijving of.
Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader nooit in Jezus’ moedertaal teruggevonden.
1 Mozes Zondag 7 augustus Binnen 5 minuten gaat het over…
22 september 2016 Bodegraven. Johannes 6 1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea. lett. na deze dingen  na zijn verblijf.
Voorstelling resultaten vragenlijst 2016 Lieven Dejaeghere
Reken je (niet) rijk.
Opdracht Nederlands Je doet in een groepje van vijf personen een klein literatuuronderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek beschrijf je in een verslag.
Schattebout. Schattebout Er is meer tussen hemel en aarde! Ècht wel! Eindeloos bewustzijn bij God. Zo heet dit schilderij. Dat is net zoiets als eeuwig.
Les 1 Doelgroep: mbo niveau 4 – taalreferentieniveau 3F Docent: Anja Vergeer-Negenman Nederlands leesvaardigheid.
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Nieuw Beter zoeken met Kenniswijzer.
Het Jacobverhaal.
Brainstormen Uw naam.
Johannes (1) WELKOM 1.
V4 – week
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Eenvoudige data-analyse: beschrijvende statistische
Vwo 4 – week 39/
Excursiedidactiek Radboud Docenten Academie
Rapportage van voortgang of status
Schrijven 2.3 en 2.4 Formuleren en stijl 2.2
Naam van degene die de presentatie verzorgt
Les 8 Het openingsbod van 1 in een kleur
EXAMENTEKSTEN 1: SAMENVATTEN
Stap drie bij projecten
Transcript van de presentatie:

TREDE 1 Johannes Climacus Johannes leefde sinds zijn 16 jaar als kluizenaar in de Sinaï-woestijn in de 6de en 7de eeuw na Christus. Hij schreef een Grieks spiritueel werk De Ladder, waarin hij in 30 treden de weg naar de hemel toont. De ladder verwijst naar het visioen van Jacob in Genesis; de 30 treden naar de leeftijd van Christus. Het werk was zo populair in Byzantium dat het duizenden malen werd gekopieerd. Ironisch genoeg zorgde deze populariteit ervoor dat zijn werk tot op heden niet weten-schappelijk uitgegeven is. De beste editie gaat terug op een uitgave van Rader in 1633 en is gebaseerd op slechts 8 manuscripten. TREDE 1

Gedichten over De Ladder In de Griekse manuscripten van De Ladder zijn er vaak teksten in verzen toegevoegd. We noemen dit metrische parateksten. Het kan gaan om lofredes op Johannes, om metrische samenvattingen of colofons van vaak ano-nieme auteurs. De teksten variëren qua lengte (gemiddeld 5 à 10 verzen). Tussen deze gedichten zit een interessante casus die ons nog enkele treden hoger op de ladder zal brengen. Een casus: In 5 manuscripten van de 11de tot de 14de eeuw vonden we een reeks van 4 onuitgegeven metrische parateksten. Met alles samen meer dan 400 verzen, zijn het de langste teksten in hun soort. De manuscripten zijn goed leesbaar en het aantal verschillende lezingen is beperkt. Een manuscript uit de 11de eeuw heeft wel systematische afwijkingen. TREDE 2

TREDE 3 Inhoud van de casus Gedicht 1 is een spirituele reflectie over De Ladder. Het vergelijkt het boek met een tuin. Het staat daarmee in de traditie van de Byzantijnse tuin-poëzie. Het citeert tevens uit De Weide van Johannes Moschos, een monastiek werk met een pastorale opening. Gedicht 2 start met een laudatio op Johannes en geeft daarna een samen-vatting van de 30 treden, in 6 verzen per trede. Gedicht 3 gaat over De brief aan de herder, waarin Johannes advies geeft aan zij die de ladder met succes be-klommen hebben. Gedicht 4 besluit, als colofon, de reeks gedichten met een laatste lofbetuiging aan Johannes. Daarbij geeft het mogelijk een hint over de auteur van deze reeks, de monnik Johannes Komnenos die ons verder onbekend is. TREDE 3

Einddoel: een kritische editie Het kritisch uitgeven van deze vier gedichten zal een onderdeel vormen van mijn doctoraatsonderzoek. Hier-voor werk ik samen met mijn collega Rachele Ricceri, van de Database of Byzantine Book Epigrams. Zo willen we tot een leesbare Griekse tekst komen, met vertaling en commentaar. Dat is interessant om 2 redenen: De gedichten leren ons iets over de leescultuur in Byzantium. Ze hebben een inleidende functie op De Ladder en functioneren nagenoeg als trede 0. De vier gedichten verbinden de vijf manuscripten. Hun aanwezigheid toont dat deze handschriften tot één tak van de manuscripttraditie behoren. Dit is een klein deel van de puzzel van de manuscripttraditie van De Ladder. We hopen dat de uitgave van deze reeks gedichten een hulp kan zijn voor een kritische editie van De Ladder in de toekomst. Een goed overzicht van de parateksten op een onuitgegeven tekst, kan een eerste trede zijn op de ladder van het uitgeverswerk. TREDE 4

SCALA PARADISI vier gedichten over een ladder

Griekse Letterkunde Blandijnberg 2 9000 Gent renaat.meesters@ugent.be