De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 9: Variatie in lengte en gewicht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 9: Variatie in lengte en gewicht"— Transcript van de presentatie:

1 Basisstof 9: Variatie in lengte en gewicht
Wat is Biologie Basisstof 9: Variatie in lengte en gewicht

2 Lichaamslengte in deze klas…
Op het bord is een grafiek getekend. De lijn geeft de gemiddelde lengte aan van jongens en meisjes in Nederland. Jullie gaan je opmeten Geef jouw eigen lengte aan in de grafiek met een punt Klaar? Ga rustig zitten en lees Basisstof 9 alvast door. Kijk naar de grafiek die gemaakt is. Wiens stip zit precies op de lijn? Wie ligt daarboven? Wie daaronder? Wat betekent dat? Hoe lang is de kleinste? Hoe lang is de grootste?

3 Kijk naar onze grafiek…
Wie heeft een stip precies op de lijn gezet? Wat betekent dat? Wie heeft een stip boven de lijn gezet? En wie daaronder? Hoe lang is de langste van de klas? Hoe lang is de kleinste van de klas?

4 Variatie De mate waarin afwijkingen optreden van de gemiddelde waarden. Variatie kan klein zijn, maar ook heel groot. Hoe groot is de variatie in deze klas?

5 Even terug naar afb 15. Kun je in deze grafiek zien of jouw lengte veel of weinig afwijkt van het gemiddelde? Nee. Daarvoor heb je meer gegevens nodig over de variatie. Als er bijv. mensen zijn die nog groter of nog kleiner zijn dan jij, dan wijk jij relatief minder af. Als jij 3 cm langer bent dan gemiddeld, maar er zijn ook mensen die 10 of 11 cm kleiner of groter zijn, dan is de variatie groot (het verschil tussen de grootste en de kleinste), en dan wijkt jouw lengte relatief niet zoveel af van het gemiddelde.

6 En dan nu afb. 29 en 30 Kijk naar het bord (naar onze grafiek). Kijk dan naar deze grafieken. Wie kan mij uitleggen wat ze hier hebben gedaan?

7 Indeling Kinderen in Nederland kun je indelen naar lichaamslengte.
Er zijn vier groepen te onderscheiden.

8 Staafdiagram… Variatie kun je laten zien in een lijndiagram (afb 29&30). Het kan ook in een staafdiagram (afb. 32 &33)

9 Dan nog even dit… De 74,61 centimeter korte Pingping uit China stond sinds 2008 in het Guinness World Records-boek en is 21 jaar geworden. -> Kleinste sinds kort is 54,6 cm -> langste man = 2,51 -> langste vrouw = 2,36


Download ppt "Basisstof 9: Variatie in lengte en gewicht"

Verwante presentaties


Ads door Google