Nieuwe beoordeling grond en baggerspecie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inhoud Aanleiding en doelstelling Afbakening en werkwijze
Advertisements

Rijkswaterstaat Waterdienst
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
2) Toelichting ABM Waarom gebruiken ? Wat is het ? Wanneer komt het ?
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Risico-onderzoek Nouradine El Baz Afdeling Milieupolitie en bodem Methodologie voor verspreidingsrisico.
Bodemkwaliteit Oranje Nassaustraat / Oosteinde.
Risico’s en gevaren van techniek
Presentatie commissie Ruimte op 15 februari 2012 Bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer Bij deze presentatie neem ik u mee naar het Project Duurzaam.
Kwaliteit en betrouwbaarheid van simulaties ir. Rudolf van Mierlo Efectis Nederland BV.
Taken, functie en beroep (hfdst.8)
Kun je complexe problemen oplossen.
Son et Lumière Weten waarover we praten Gesprekspartner voor techneut / geluidsman Kennisverbreding door uitwisseling van ervaring De beste festiviteitenregeling.
EVENWICHTEN STATISCH EVENWICHT DYNAMISCH EVENWICHT
Data-analyse van regionale en locale meetnetten
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Voorspellende analyse
Normstelling bestuursrecht
MER-forum discipline water in MER’s Kwantiteitsaspecten project-MER.
Pilot-studie KRW conceptuele modellen
Leidraad waterbodemonderzoek in de uiterwaarden
ABR en ABM Actief Bodembeheer Rijntakken en Maas
16 september 2003 Workshop ABR/ABM bevoegd gezag ABRActief Bodembeheer Rijntakken Vastgesteld Van kracht.
Actief Bodembeheer Maas (ABM)
“Bodem stroomt!?” Deltares laat bodemkennis stromen
Algemene Beoordelingsmethodiek voor stoffen en preparaten
Na oogsten volgt zaaien in het waterbeleid. Mijlpalen Waterbeheerplannen / Provinciaal Waterplan 1 nov 2014: Aanleveren KRW-maatregelen aan rijk 22 dec.
30 september 2005 Professioneel asset management Kunstwerken eindrapport.
Grondwatersanering ‘Ophoven’ te Sittard-Geleen
De overgangsregels van het Besluit bodemkwaliteit (droge bodems) Platform toezicht bodembeheer april 2008 Bodem
Bodem+, Kennis van bodemzaken
Schone Bronnen: ervaringen en vooruitzichten Maritza van Assen Nefyto.
Samenvatting richtlijnen 26 oktober 2005.
Prestatiemeten Herald Immink 24 juni Prestatiemeten Herald Immink 24 juni 2014.
voor vraagstukken over stedelijk water
Oversteken van een T-kruispunt Doelen : - bespreken van eventuele alternatieven - belang en functie interpreteren en toepassen - steeds ‘recht’ oversteken.
Wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten Ine Neefjes
6 stappen in Risico management
‘Slim vlottrekken’ Commissie Ruimte 3 september 2014
Uitgevoerd bodemonderzoek
tdfdsfd De rol van Actal voor gemeenten Woensdag 28 januari 2015
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
Het jaar van de waarheid!
Aanleggen bestrating Niveau 1 en 2 Wedeo.
Toezicht ACM bij samenwerkingen (en fusies) in het gemeentelijk domein Frank Pellikaan 9 december 2013 Conferentie samenwerking in de WMo.
Minder last, meer effect Zes principes van goed toezicht Presentatie Kaderstellende Visie op Toezicht
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Het grootste deel van de ijsberg zit nog onder water Ing. Ad van Wensen.
De lucht De lucht (een mengeling van vooral stikstof, kooldioxide en zuurstof) raakt vervuild door uitstoot van gassen.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuur-bedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
We beginnen meteen! Schrijf vast op welke vraag/vragen u beantwoord wilt zien in deze sessie! (Geeltjes op de muur plakken) We beginnen meteen! Schrijf.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Toelichtingsnota: VOCL in het grond- water en geen bron op het KP Bart VANDENBOSSCHE Afdeling Milieupolitie en Bodem Departement Identificatie van verontreinigde.
Ouderavond Cambridge 2016.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Oeververvanging, waarom?
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Grondwaterkwaliteit in de Omgevingswet
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Waterstroming bij zandwinlocaties (herinrichting diepe plassen)
We gaan vernieuwen! KWT en VO verdwijnen
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
Rondgang College B&W Welkom in Welkom heten College B&W Voorstelrondje
Asbest en keramisch materiaal
Waterkwaliteit Resultaten eerder onderzoek in beeld | 6 november 2018
Transcript van de presentatie:

Nieuwe beoordeling grond en baggerspecie Verantwoord hergebruik vraagt meer betrouwbaardheid Jos Vink (Deltares) Tommy Bolleboom (RWS) Eventuele voettekst

Een belangrijke wijziging in het nieuwe Bbk van destijds was het kunnen toepassen van grond en bagger zonder vergunning op basis van generieke beleidsregels (samenstellingswaarden). Zeggenschap van belanghebbenden in de omgeving volge niet meer dezelfde (vergunnings)procedure en werd helaas niet meer als vanzelfsprekend ervaren bij de voorbereiding van een initiatief.

In 2009 heeft voormalig Minister Cramer van VROM zodanige kritiek gekregen op de risico-onderbouwing van normen voor het grootschalig toepassen van grond en bagger in zandwinputten, dat zij een commissie van deskundigen o.l.v. dijkgraaf Verheijen heeft gevraagd om te adviseren over een verbeterde risicogerichte normstelling voor het toepassen van verontreinigde grond en bagger in zandwinputten. Eventuele voettekst

Onderzoeksprogramma diepe plassen Beloofd aan Tweede Kamer bij aanbieden circulaire diepe plassen Uitvoering tussen begin 2011 en juni 2015 Doel: kennis om een betrouwbaar en eenvoudig generiek kader te maken. Betrouwbaar: Risicogerichte normstelling en uitlegbaar aan burgers Eenvoudig: generieke regels en pas daarna maatwerk In overleg met overheden en bedrijfsleven Dat heeft geresulteerd in een onderzoeksprogramma ‘Grootschalige bodemtoepassingen in diepe plassen’ dat is afgerond in de zomer van 2015 met een rapport getiteld: ‘Milieuhygiënisch toetsingskader voor grootschalige bodemtoepassingen in diepe plassen’, kortweg: MHT. De onderzoekers adviseren om voor metalen een nieuwe extractiemethode voor grond en bagger te gebruiken om de mogelijke effecten in oppervlaktewater en grondwater te beter te beoordelen. Het gaat om een extractie met 0,43 molair HNO3. De minister moet beslissen of zij de wetenschappelijke adviezen van een inmiddels 6-jarig traject overneemt of niet. Een werkgroep diepe plassen is momenteel bezig met de laatste hand voor een voorstel aan I&M. Eventuele voettekst

Beter rekening houden met de omgeving: beschermingsdoel oppervlaktewater- en grondwater Nieuwe normen die aansluiten bij de KRW (BKMW) in eindsituatie Voor diepe plassen ziet het er dan zo uit: Leeflaag: normen die aansluiten bij beschermingsdoel oppervlaktewater of herverontreinigingsniveau sediment. Vullichaam: normen die aansluiten bij beschermingsdoel grondwater (op basis van EU grondwaterrichtlijn) Het gaat om KRW normen voor oppervlakte water voor nutrienten, metalen en organische stoffen. Voor grondwater gaat het om een invulling van het principe ‘voorkomen of beperken van de inbreng van stoffen’ op basis van de grondwater richtlijn Eventuele voettekst

Doel = Voldoende bescherming POC0 POC2 Caw Het uitgewerkte criterium conform drempelwaarde betekent dat de grondwaterkwaliteit voldoet aan de ecologische kwaliteit voor oppervlaktewater en voldoet aan de drinkwaternormen. Als deze waarden lager liggen dan vaak voorkomende achtergrondgehalten in grondwater, dan geldt het achtergrondgehalte als drempelwaarde Het idee is dat de bestaande drempelwaarden en mogelijk nieuw af te leiden ‘drempelwaarden’ (ze zullen deze naam niet dragen) op POC2 niet overschreden mogen worden. De generieke AW, welke voor de drempelwaarden wordt afgeleid, kan worden gebruikt als de concentratie voor het bovenstroomse water bij de berekening van de mate van verdunning. Dit kan wel leiden tot weinig ruimte. Wanneer de drempelwaarde gelijk is aan de AW (bv. arseen), dan kan de drempelwaarde als de bovengrens voor het intredend poriewater worden gezien. Een concentratie van 0 ug/l bovenstrooms veronderstellen zal voor een deel van de stoffen in een verdunningsberekening de best case zijn. Discussiepunt was of het wel wenselijk is dat lokaal in het poriewater (POC1) de interventiewaarde grondwater (het aquatische ER-niveau) wordt overschreden. Uit maatschappelijk en pragmatisch oogpunt is dit afkappen gedaan aan het einde op de interventiewaarde bodem. Caw (Concentratie Achtergrondwaarde grondwater bovenstrooms van de put) POC0: Plain of Compliance in vullichaam (plek waar je afrekent) POC1: onder vullichaam POC2: Benedenstrooms van de diepe plas , gemiddeld over dit vlak wil je dat hier voldaan wordt aan de drempelwaarde. Stroom verontreiniging is dun en wordt in dit vlak dus “verdund”. Verdunningsfactor 1 op 100: Eenvoudig weg: 1 deel uit het vullichaam wordt verdund met 99 deeltjes Caw. Op basis van hydrologisiche modellering is de 1:100 berekend op basis van grote doorlatendheid POC1 Eventuele voettekst

Beschermingsdoel vraagt betere risicoschatter Totaalgehalten van anorganische stoffen, waaronder metalen en P, in grond en sediment worden bepaald via chemische extractie met een sterk zuur. In Nederland wordt daarvoor al geruime tijd de zogenaamde koningswater-extractie (Aqua regia) gebruikt. Dit is een mengsel van salpeterzuur en zoutzuur, dat als mengsel sterker is dan de zuren apart. Bij deze extractie worden alle minerale delen totaal ontsloten, dus ook de metalen die van nature in het kristalrooster van de mineralen zijn ingebouwd en daarom toxicologische geen enkel effect hebben. Deze metalen doen ook niet mee aan een evenwichtsinstelling met het poriewater, en zullen daardoor nooit mobiel worden. Omdat deze extractie geen goede indicator oplevert voor de chemische en biologische beschikbaarheid en mobiliteit van metalen is het van belang dat bij het bepalen van de totaalgehalten alleen dat deel van de metalen in de grond of bagger wordt geëxtraheerd, dat wel meedoet aan een verdelingsevenwicht. Dit houdt in dat de zeer sterke extractie wordt vervangen door een mildere extractie. Inmiddels is breed onderkend (o.a. Brand et al., 2008) dat extractie met een mildere concentratie van salpeterzuur (0,43M HNO3) wel een relatie laat zien met de potentiële beschikbaarheid van de metalen (ook wel genoemd “reactieve fase”), omdat de inerte fracties van de metalen worden uitgesloten. Eventuele voettekst

Wat vindt Google ? Aqua Nitrosa

1e stap voor diepe plassen Bestaand voorstel. Leeflaag = afdeklaag, is net als nu 0,5 meter robuust aangebracht Maatwerk? Locatiespecifieke omstandigheden qua kwaliteit Is een eerste stap ! Implementatie voor een verdere inbedding in bodembeleid is voorzien. Eventuele voettekst