Het Taalakkoord is een initiatief van ministerie SZW

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie Laaggeletterdheid
Advertisements

Laaggeletterdheid herkennen en aanpakken
“Techniek een “vak” om trots op te zijn." mensen.
Atlant Werkend Leren Opleiden op niveau 1.
Workshop Taalscholing op de werkvloer
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Hogescholen in Dialoog
Doelstelling Wedeo Mensen aan het werk krijgen en houden in een zo regulier mogelijke arbeidssituatie. Dit is de belangrijkste basis voor het.
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
1 Inhoud Korte introductie Projectdirectie Leren & Werken Hoger kennisniveau Kabinetsmaatregelen i.v.m. crises Gebruik O&O fondsen.
Welkom bij workshop IV Hoe zorg ik voor voldoende opdrachtgevers?
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Herkennen laaggeletterdheid
Workshop Fondsen werven
Laaggeletterden herkennen en dan?
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
Clarine van Ommeren Stichting Lezen & Schrijven
Zorgbelang Gelderland & aanpak laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid in de zorg
Taalakkoord: Zet in op Taal!.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
WERKEN AAN GELETTERDHEID OP DE WERKVLOER 02/07/2015.
Laaggeletterdheid en werk
Altijd in de buurt!. Even voorstellen: Meindert Baptist Administrateur / Financial Controller (v.h. Manager bedrijfsbureau)
Evaluatie Cursus.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Mantelzorgkaart Aan de slag op het werk Aan de slag met mijzelf Aan de slag thuis mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het ministerie van.
Great Place To Work ® © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN voorlichtingsbijeenkomsten 11 november november november 2009.
Subsidie Sociale innovatie en vitale bedrijven VAPRO Subsidieadvies.
Wat is provinciale jeugdzorg? Hans Esmeijer Gedeputeerde provincie Gelderland Jeugd en Gezin I Rol van de provincie II De veranderingen.
Persconferentie 12 februari 2010 De Nederlandse economie 2009 PROGRAMMA Opening en uitreiken persmap – Leespauze – Presentatie.
AtyJean & Kracht On Tour Samen on Tour in Goes op 12 oktober 2016.
MAAK HET ONDERNEMERS MAKKELIJK! MET EEN REGELHULP IN 7 STAPPEN.
Taalakkoord: Zet in op Taal!. Teksten begrijpen Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? A. 70% B. 90% C. 100% Bron:
<plaats en datum>
Anders kijken, anders doen
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Campagne taalvaardigheid
Scholingsvouchers voor werkzoekenden
Chemisch analist, MLO 3 of 4 (40 uur / week)
Lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid
Marktanalyse voor fysiotherapeuten. Marktanalyse voor fysiotherapeuten.
Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Aanpak van laaggeletterdheid
Het WerkgeversServicepunt: Uw strategisch arbeidsmarktpartner
Taalvaardigheid is geen doel op zich!
Leer mij de oudere kennen! Rotterdam, 26 april 2018
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Laaggeletterdheid in Nederland
Uw bedrijf en de groei.
<plaats en datum>
Menselijke Maat Begrijpelijke Taal
Opleiding Zorg technicus Ton Pagen Zorgtechniek Limburg.
Ontwikkeling, wij als EBS
Gepresenteerd door [Naam]
Hulpmiddel versterken medezeggenschap
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.

Kwaliteit in de zorgverlening
Cliëntenraad als aanjager van cliëntenparticipatie
Vernieuw je HR-cyclus.
Gezondheidsvaardigheden
‘Met de voetjes van de vloer leren’
Transcript van de presentatie:

Het Taalakkoord is een initiatief van ministerie SZW Het Taalakkoord is een initiatief van ministerie SZW. Sinds 1 juli is de uitvoering van het Taalakkoord overgedragen aan de Leerwerkloketten.

Bekijk het animatiefilmpje: https://youtu.be/5PLwmspH6wQ

Cijfers 1 op de 9 mensen in Nederland (15 tot 64 jaar) heeft moeite met lezen en schrijven. Dat zijn 1,3 miljoen mensen in totaal (ecxl 65+). Hiervan: Mannen 47% Autochtoon 65% <45 jaar 39% Niet/lager opgeleid 42% Werkend 57% Vrouwen 53% Allochtoon 35% >45 jaar 61% Middelbaar/hoger 58% Niet werkend 43% 57% van de mensen die moeite hebben met taal werkt. Dit is de doelgroep waar het Taalakkoord werkgevers zich op richt. Ook zie je dat 58% Middel

Taalvaardigheid Taal op de werkvloer Werknemersvaardigheid Laaggeletterdheid Leesvaardigheid Spreekvaardigheid Schrijfvaardigheid Rekenvaardigheid Digivaardigheid Taal op de werkvloer

Voorbeeld Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? Om te zorgen voor je - - en die van de - die je onderweg - , zijn er - gemaakt voor het gebruik. De meest belangrijke interne - zijn: • Kijk uit voor - • - geen - op de - of - • Zet - vast met - van -

Voorbeeld Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? Om te zorgen voor je eigen - en die van de mensen die je onderweg tegenkomt, zijn er afspraken gemaakt voor het gebruik. De meest belangrijke interne - zijn: • Kijk uit voor - . • Vervoer geen personen op de - of heftruck. • Zet - vast met behulp van - .

Voorbeeld Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? Om te zorgen voor je eigen veiligheid en die van de mensen die je onderweg tegenkomt, zijn er afspraken gemaakt voor het gebruik. De meest belangrijke interne verkeersregels zijn: • Kijk uit voor voetgangers. • Vervoer geen personen op de palletwagen of heftruck. • Zet materiaal vast met behulp van banden.

Denk na over Is het taalniveau van uw medewerkers voldoende om veiligheidsregels te begrijpen? Wordt het taalniveau van medewerkers gemeten? Welke kwaliteitseisen binnen uw bedrijf hebben een taalcomponent? Welke risico’s lopen klanten, cliënten, patiënten of collega’s als instructies of rapportages verkeerd worden begrepen? Welke menselijke of financiële schade kan er optreden? Hoe wordt er binnen uw bedrijf gecommuniceerd? Is het taalniveau van uw medewerkers voldoende om een nieuwe vervolgcursus te begrijpen? Waar wilt u met uw bedrijf naar toe en zijn uw medewerkers vaardig genoeg om met u mee te groeien?

Waarom investeren in Taalvaardigheid? Het bedrijf Toelichting van het prespectief van de werkgever.

Waarom investeren in Taalvaardigheid? Het bedrijf Uw werknemers Toelichting van het prespectief van de werknemer.

Investeren in oplossingen Betrokkenheid bij organisatie Klanttevredenheid Effectievere communicatie Medewerkerstevredenheid Werkdruk en stress Ziekteverzuim Fouten en herstel Klachten Personeelsverloop Productie Enthousiasme voor het werk Teamgevoel Zelfvertrouwen Ontwikkelingsmogelijkheden Trots en plezier Kansen op arbeidsmarkt Zelfstandigheid Durf om vragen te stellen Baten voor medewerkers Baten voor bedrijven in euro’s uitgedrukte baten Case Schoonmaakbranche Incl. gemiddelde productiviteitswinst per werknemer ca € 1.000

Wat bieden wij? Aanspreekpunt en deskundig advies: Identificeren en bespreekbaar maken van (onvoldoende) taalvaardigheid Andere scholingsvraagstukken (bij- en omscholing) Werkgeversnetwerk Inspirerende Kennis- en netwerkbijeenkomsten Exposure Advies over financiering (taal)scholing en subsidies Kennisdatabase, stappenplan, voorbeelden: website Nieuwsbrieven

Al bijna 100 bedrijven gingen u voor

Hoe aansluiten? Ga in gesprek met uw regionale contactpersoon van het Leerwerkloket Bespreek: Uw motivatie Acties De doelstellingen die u wilt realiseren (optioneel) Bevestig deze acties digitaal. Toetsing op basis van concrete plannen – ‘geen vrijblijvendheid’. Lever bedrijfslogo aan na akkoord voor toetreding. U ontvangt een certificaat en bordje voor partners van het Taalakkoord. Zet u in als ambassadeur! Benoem de concrete stappen om aan te sluiten bij het taalakkoord.

Partners Alle partners van het Taalakkoord ontvangen een certificaat en een muurbordje om kenbaar te maken dat ze zijn aangesloten.

Vragen?

Contact <persoonlijke contactgegevens invoeren: Naam Emailadres Telefoonnummer Regionale website> Meer informatie taalakkoord.lerenenwerken.nl Taalakkoord@lerenenwerken.nl www.lerenenwerken.nl <regionale logo>