Kenniscirculatie en innovatie regio Food Valley Drs. Floor Geerling-Eiff, Wageningen Economic Research
Doelstelling: onderdeel K&I-loket ‘De regio Food Valley heeft de potentie en de ambitie uit te groeien tot de plek voor kennis en innovatie op het gebied van gezonde en duurzame voeding in Europa.’ (Strategische agenda 2015-2019) Doel projectdeel K&I-systeem: het implementeren en uitrollen van een regionaal kennis- en innovatieloket- systeem, zodat kennisvraag door ondernemers en regionale partners, en -aanbod door kennispartners (onderwijs en onderzoek) op efficiënte en effectieve wijze op elkaar aansluiten. Doel deel Local Buzz: verhogen triple helix kenniscirculatie in de regio, volgt
Foodbedrijven en arbeidsplaatsen FV - © Regio FV
Aanpak K&I-loket Aanpak: Nu: state of the art kennisloketten en triple helix behoefteverkenning: > 30 interviews, divers overleg Ontwikkeling collectieve visie ‘Kennisloketsysteem regio Food Valley’: in werksessies en bilateraal overleg Concretiseren werkplan ‘Kenniscirculatie en innovatie regio FV’ Operationalisering Looptijd: 2016 – 2019 Budget en financiers: 175 KE Provincie: 105 KE Wageningen UR: 70 KE
Tussentijdse resultaten: kennisaanbod Algemeen: veel energie op kennis en innovatie in de regio maar door de hoeveelheid activiteiten en betrokken actoren, behoefte aan een eenduidiger beeld en afstemming ‘wie doet wat en binnen welk kader’? Samenwerking tussen kennisinstellingen en MKB-bedrijven in de regio gebeurt niet gestructureerd, niet bijgehouden hoeveel activiteiten en welke effecten Samenwerking met bedrijven in de regio vaak niet de eerste prioriteit; gaat er ten eerste om welk bedrijf specifiek interessant is, ongeacht locatie Onderwijs en onderzoek zien het belang van samenwerking binnen de regio in, maar het moet wel concreet, inhoudelijk en passen binnen de strategie Capaciteit ontbreekt veelal bij kennisinst. om regionale bedrijven te benaderen Onderwijsgroep 2.0 biedt een goed uitgangspunt om samenwerking met bedrijven in de regio te versterken
Tussentijdse resultaten: kennisvraag Regio Food Valley staat nog onvoldoende op het netvlies bij het MKB; te weinig concreet MKB geneigd vanuit commercieel belang, ontwikkelvragen eerst zelf op te pakken Samenwerking met kennisinstellingen en andere bedrijven aan kennis en innovatie is gering Bedrijven hebben wel interesse in samenwerking maar willen graag de meerwaarde inzien c.q. overtuigd worden Intermediaire functie (o.a. RTC, Food Valley NL, Oost NV, O-Gen, sector- vertegenwoordigers) spelen een cruciale rol in de verbinding vraag en aanbod Behoefte aan concrete actie op inhoud, dichtbij de ondernemerspraktijk
Aanbevelingen: voor verdere toetsing Ontwikkel o.b.v. de strategische visie Regio FV een concrete triple helix kennis- en innovatie-agenda met: Roadmaps, inhoudelijke thema’s: aan welke speerpunten willen we de komende 4/5 jaar werken op kennis- en innovatie? K&I-agenda FV afgestemd op internationaal, nationaal en regionaal niveau Concreet werkplan o.b.v. de roadmaps: wat is het probleem, welke oplossing is daarvoor nodig, hoe pakken we dat aan en wie zijn daarvoor nodig? – triple helix en publiek-privaat Voorbeeld: kennis- en innovatieprogramma’s in 7 Greenportregio’s voor T&U
Aanbevelingen: voor verdere toetsing Aanpak K&I-agenda: triple helix samenwerking met bijzondere aandacht voor het intermediaire netwerk Vragen van individuele ondernemers zijn lastig te vangen of stroomlijnen, benut hiervoor de sectorvertegenwoordigers, kennis- en innovatiemakelaars Kennisloketfunctie in de vorm van een Innovatiehuis Regio Food Valley als structuur, zie voorbeeld: Diamant van Midden-Nederland / Kennispoort Zwolle Incl. digitaal service(web)point Onder de vlag van de triple helix groep regio Food Valley Te betrekken: onderwijs (2.0), onderzoek, Food Valley NL, RTC, VNO-NCW, LTO, O-Gen, Oost NV, RABO, FOV/bedrijvenkringen, Top 20 MKB, TH groep regio FV, Agrokennispark, ...
Projectonderdeel Local Buzz – N. Pieterse Stand van zaken, meer info: nicolien.pieterse@wur.nl Sharing innovation, marktplaats met ICT campus – ca. 70 aangesloten bedrijven – resultaten positief ervaren Science- & Innovatiecafé: ca.7 café’s per jaar. Doelgroep: Business Science Park Wageningen en stakeholders Beoogde richting: AgriFood Innovatiecafe van NL Met Experttafels: 1e tafel Biobased verpakkingen in de Agrifood industrie, positief afgerond -> vervolg onderzoek/opdracht Juni: 2e tafel Tracking en tracing met 2 WUR-experts + extra expertbijeenkomst met VNO-NCW en WUR
Vragen en discussie Welke vragen heeft u n.a.v. de presentatie en overige vragen? Vragen aan u: Hoe denkt u over een triple helix kennis- en innovatieagenda voor de regio Food Valley? Welke thema’s zouden daarin opgenomen moeten worden (suggesties)? Aan welke concrete kennis- en innovatie-activiteiten is behoefte (onderwijs, onderzoek, peer-to-peer)? Wie moeten daaraan meewerken c.q. betrokken worden? Hoe te financieren?