Woonplan Kwaliteitsvol, betaalbaar, Leefbaar en Duurzaam wonen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Infosessie voor intermediairen
Advertisements

PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
D IENST W ONEN Infosessie voor intermediairen 1. O VERZICHT V OORSTELLING 1. algemeen – organigram – missie – doelstellingen – problematiek – kernopdracht.
CEL ARMOEDEBESTRIJDING Cel Armoedebestrijding. CEL ARMOEDEBESTRIJDING Beleidscontext Werking 1. Overleg, dialoog en participatie 2. Interdepartementale.
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Inleiding De ene is de andere niet
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Overzicht relevante informatie voor sociaal wonen Vlaamse Wooncode.
1.Sociaal objectief 2.Wonen in eigen streek (DGPB, boek 5) 3.Register onbebouwde percelen 4.Leegstandsregister.
Ronse, genieten midden in de groene heuvels. Ronse inwoners Geen deelgemeenten : bevolkingsdichtheid 692/ha (VL gemiddelde = 462) Gemiddeld inkomen.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Sociale correctie waterfactuur Hoorzitting Commissie Leefmilieu, Vlaams Parlement, 3.7,2012 Christophe Claeys en Nathalie Debast, stafmedewerkers VVSG.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
SWOT Analyse Wat is het? Analytische tool die kan helpen om ideeën te kiezen, rekening houdend met diverse interne en externe factoren: Een interne kijk:
Gemeente Herne Maakt het gemeentelijk woonbeleid verschil?
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING: lokaal woonbeleid anders bekeken? Hilde Van den Bosch – afdelingshoofd Afdeling Wonen WOONFORUM 20 maart 2009.
Lokaal woonbeleid Woonoverleg-woonvisie
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Sien Winters Onderzoeksleider.
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Leerpunten uit de praktijkvoorbeelden en de vragen die daaruit volgen voor het beleid.
Beleidsplan Lokaal Sociaal Beleid Lokaal Sociaal Beleid Decreet van 3 maart 2004 Doel: vergroten toegankelijkheid van de sociale dienst-
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
Woonplatform 28 juni Woonplan – stand van zaken Een overzicht van de 87 concrete acties in uitvoering.
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
Betaalbaar en goed wonen in Zoeterwoude na de woningwet Gezamenlijke avond Rijnhart Wonen en Progressief Zoeterwoude 17 september 2015.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
BEMOEIZORG IN HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK PREVENTIE VAN UITHUISZETTING Lore Assez.
Gezamenlijke regie bij complexe zorg In relatie met ‘wonen’ Regiopodium 18 januari 2016.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Wat doet Breda met het WoON? Wonen in ongewone tijden Toepassing WoON2012 Breda informatie over wonen Breda Martin van de Wiel.
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Algemene Ledenvergadering 17 maart 2016 Marianne Hilbolling Consulent Drenthe.
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
Sint-Oedenrode, mooi wonen in de Meierijstad Woonvisie in hoofdlijnen 23 april 2015.
Lokaal woonoverleg Basiscursus Lokaal Woonbeleid 6 mei 2014 Hilde LUYTS Coördinator ondersteuning lokaal woonbeleid.
Decreet Lokale Diensteneconomie Rol van RESOC en FORUM Lokaal Werkgelegenheidsbeleid.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
WELKOM © Misjel Decleer SCHACHTBOKKEN -EISDEN. GEMEENTEmaasmechelen Themadagen »Bij aanvang nieuwe legislatuur: violen (bestuur/administratie) op elkaar.
Woonvisie Vastgesteld Gemeenteraad Bergen-NH Uitwerking Woonvisie Presentatie aan raad 17 maart 2016.
Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere. Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel.
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Infosessie voor wijkwelzijnsoverleg ‘Woonadvies en Beleidsadvies’
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Lokaal, Sociaal en Beleid Een problematiek in viervoud
Infosessie lokaal woonbeleid Sociaal Woonaanbod
Housing First Benadering
Cel Armoedebestrijding
SWOT-analyse = kijk naar de sterke en zwakke kanten in je plan
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Lokaal loket kinderopvang
29/11/2017 SVK MEETJESLAND vzw.
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Samen in verscheidenheid
Lokaal loket kinderopvang
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
STANDPUNTENDOCUMENT Juli 2016.
Sien Winters - Inleiding op debat
De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Transcript van de presentatie:

Woonplan Kwaliteitsvol, betaalbaar, Leefbaar en Duurzaam wonen in Zottegem van nu tot 2025

wat is een woonplan? Een woonplan gaat uit van de bevolkingsprognoses en daarbij horende woonbehoefte voor alle doelgroepen en zet de bakens uit voor het woonbeleid de komende 10 jaar (2016-2025) het is een referentiekader waaraan alle beslissingen over verschillende domeinen heen betreffende ‘wonen’ kunnen worden afgetoetst

Van woonstudie naar woonplan De opmaak van een woonplan bevat 3 fasen: 1. De opmaak van een woon(behoefte)studie 2. Het uitschrijven van de beleidsvisie rond wonen 3. Het opmaken van een concreet plan met acties om mee aan de slag te gaan

HET PLANPROCES De opmaak van een woonplan is een lang proces, waarbij voortdurend gezocht wordt naar de laatste nieuwe cijfers omtrent ‘wonen’ en elk idee afgetoetst wordt aan diverse actoren in het werkveld. Dit woonplan is een levend document dat voortdurend zal worden bijgewerkt en bijgestuurd in functie van nieuwe gegevens en veranderende woonnoden in onze stad.

Positionering van het lokaal woonbeleid Zowel de federale overheid als het vlaams gewest hebben hun bevoegdheden die het lokaal beleid mee sturen Voor de stad is een belangrijke regisseursrol weggelegd: zij dient alle actoren in het werkveld samen te brengen en de diverse initiatieven op elkaar af te stemmen Om zo het geplande beleid mee tot uitvoer te brengen

Deel 1: woonstudie SWOT-ANALYSE sterktes zwaktes opportuniteiten bedreigingen

STERKTES Centrale ligging, landelijke deelgemeenten, onderwijs, vernieuwde stadskern, nieuwbouwprojecten, 3 SHM & 1 SVK, Bindend Sociaal Objectief, positief migratiesaldo, inkomen gemiddeld gestegen, woonoverleg, dienst ‘wonen’ ZWAKTES Ontsluiting N42, dichtslibbend verkeer, slaapstad, verouderd patrimonium, vergrijzing, hoge huurprijzen, duurzaamheid, lange wachttijden voor sociale huisvesting, verdubbeling aantal leefloners OPPORTUNITEITEN Leeftijdsvriendelijke gemeente, nieuwe woonvormen, tragewegenproject, nieuwe woonwijken, leegstandsheffing, woningonderzoeken & conformiteitsattesten, energiesnoeiers, aantrekking voor jonge gezinnen, regierol stad inzake woonbeleid BEDREIGINGEN dichte bevolking, achterpoortjes leegstand, gebrek aan tewerkstelling, dure private woonmarkt, groeiend aantal huurders, energiearmoede, wachtlijsten SHM, vergrijzing, te weinig samenwerking over de verschillende beleidsdomeinen

DEEL 2: Woonvisie

Kwaliteitsvol wonen De impact van wonen op ons algemeen welzijn is niet te onderschatten Daarom mag/ moet onze ambitie groot zijn Het recht op kwaliteitsvol wonen is opgenomen in Vlaamse WOOncode De stad moet waken over de kwaliteit van het patrimonium en zowel huurders als verhuurders wijzen op hun verantwoordelijkheden

Betaalbaar wonen De woonkost is meer dan de huur alleen Het ‘resterend inkomen’ is de beste barometer om de betaalbaarheid van wonen te meten Het woon-en inkomensbeleid dienen te worden afgesteld op maximaal betaalbaar wonen in onze stad & mensen bij wie het niet lukt te helpen aan een betaalbare woning

EEN AANTREKKELIJKE WOONOMGEVING Een Fijne woonomgeving is moeilijk te definiëren, het gaat immers om een subjectief gevoel De samenstelling van de ideale woonomgeving is dus complex Met meer mensen dichter op een wonen en de toenemende migratie zal een mentaliteitswijziging vragen van onze burgers De stad kan het opnieuw leren samenleven organiseren

LEVENSLANG WONEN De spreekwoordelijke ‘Vlaamse baksteen’ staat vaak het aangepast wonen in de weg Ook hier dient de mentaliteit van de inwoners gewijzigd te worden Een aangepast woningaanbod en nieuwe woonvormen kunnen hier een faciliterend effect hebben

Duurzaam wonen We dienen onze ecologische voetafdruk te verkleinen – ook inzake wonen kan hier een belangrijke stap gezet worden Veel mensen zien niet wat er voor hen in zit… Nochtans is een duurzame woning ook een zuinige woning en dus is het resultaat al snel voelbaar is in de portemonnee

Deel 3: woonplan DE VOORZIENE ACTIES IN HET WOONPLAN WERDEN ONDERVERDEELD IN 3 TIMINGS: KT – MLT – LT WE GEVEN HIER VANAVOND EEN OVERZICHT VAN DE ACTIES DIE WE OP KORTE TERMIJN (EERSTE HELFT 2017) WILLEN AANPAKKEN OF DIE AL LOPENDE ZIJN

Acties woonvisie 1. Woonplan Goedkeuren, Communiceren en uitvoeren 2. lokaal woonoverleg uitbreiden 3. thematisch overleg ad hoc 4. intern en extern netwerk uitbouwen

ACTIES WOOnKWALITEIT 1. PROCEDURES ongeschikt- en & onbewoonbaarheid 2. conformiteitsattesten 3. opmaak & bijhouden leegstandsregister & Leegstandsheffing

Acties betaalbaar wonen 1. realiseren van BSO 2. Promoten van het SVK – INFOSESSIE 4. Affichering huurprijs

Acties duurzaam wonen 1. energiebewust wonen – INFOSESSIE 2. aangepast en levenslang wonen – PROMOTIE AANPASSINGSPREMEI 3. compact wonen en nieuwe woonvormen – INFOSESSIE

Acties wonen & welzijn 1. voorkomen van uithuiszettingen – PROJECT BEMOEIZORG CAW 2. informeren en begeleiden van huurders en verhuurders

Acties Leefbaar wonen Over de verschillende diensten en bevoegdheden heen wordt blijvend gewerkt een aangenaam openbaar domein

informatieverstrekking & klantgerichte dienstverlening

WONEN IN ZOTTEGEM

Leefbaar en betaalbaar wonen in Zottegem van nu tot 2025 Woonplan Leefbaar en betaalbaar wonen in Zottegem van nu tot 2025