Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Advertisements

Vrij verkeer van werknemers
Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
Jaarcongres NILG, VU 9 november 2010 Publieke belangen en auteurscontractenrecht Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam Bird & Bird,
De nieuwe zorgverzekering
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Aanbesteding of Subsidie
Workshop Last call voor de werkkostenregeling ?
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Bye bye, ambtenaar? 7 oktober 2011 Rijksvakbonden J.L.A. Helmer.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
De Patiëntenrichtlijn
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
Pensioenverzekeren over de grens
Wijziging van de pensioenregeling
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Procederen en hoe te vermijden
Verdragen en inleiding Europees Recht
11. Collectief arbeidsrecht en staking
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
Reorganisaties binnen de overheid: de individuele benadering Dr. mr
Aaldert Mellema Bestuurder Zorg CNV Publieke zaak LOMOZ 16 maart 2011
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
Bernard, het transfereren naar NL Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus ‘s-Gravenhage 28 mei 2010.
Vrij verkeer van werknemers
Draagvlak CAO Niels Jansen 18 juni 2014 Opening door Hans Bo Het belang van collectieve arbeidsvoorwaardenvorming ‘ Mijn stellige overtuiging is dat.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Regiobijeenkomst - Utrecht 'In Dialoog over de VMSD’
Storten kost geld. Behoorlijk afscheid nemen. An VANGOMPEL Advocaat-vennoot Odigo Advocaten.
De (T)OR en de bestuurder
Recht H8 Arbeidsovereenkomst Ondernemer.
outsourcing en de rol van de OR
Help! de bestuurder wijzigt de pensioenregeling
HET HVJ EN DAY-TO-DAY BTW Prof.dr. Redmar Wolf. © 2012 Baker & McKenzie 2.
NvVA 12 november 2015 Handleiding Omgaan met Passende arbeid door arbeidsdeskundigen bij passende arbeid in het civielrecht Mr. Thom Wildeboer.
Bijzondere Bedingen ABN AMRO Bank Legal/Labour Affairs 2 oktober 2015.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H6. Beperkte rechten H7. De verbintenis in het algemeen H8. Nakoming en niet-nakoming.
Ambtenaren verliezen rechtszekerheid mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Naar een kennelijk onredelijke ontbindingsprocedure of cumulatief ontslagstelsel… met nauwkeurige en concrete schadebegroting naar billijkheid? 4 maart.
Baker & McKenzie Amsterdam N.V. is een vennootschap van Baker & McKenzie Internationaal, een Zwitserse Verein waarvan vennootschappen over de gehele wereld.
1 Overgang van onderneming: Enkele capita Holla Advocaten – 14 april 2011 Dr. R.M. Beltzer.
Het concurrentie- en relatiebeding 26 januari 2011 Mw Mr E.T. Oonincx-Vreeburg.
Ontwerpadvies Positie zelfstandig ondernemers. Inleiding  Adviesaanvraag: Het kabinet vraagt de raad advies over “de gevolgen van de toename van het.
Elsevier Fiscaal Dag PRIVÉGEBRUIK IN DE BTW Matthijs Ziepzeerder BTW Almanak Belastingdienst Utrecht-Gooi Universiteit van Amsterdam.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
1 De WWB – CAO Scenario’s voor de toekomst Platform OR-en Waterbedrijven 17 november 2006 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Invoering WWZ en de gevolgen
Bas Vorstermans en Noor Dietvorst
Capita selecta, EU arbeidsrecht, laatste ontwikkelingen en HvJ uitspraken VRAA 14 september 2017 Zef Even.
25 jaar BSH - AOV Erik-Jan Wervelman
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
UW RECHT OP VISIE.
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
Mr. I.W. van Osch 360|Advocaten
HET (RAPPORT VAN DE COMMISSIE) EU- HANDVEST:
16 januari 2019 Indexatieprocedures, een haalbare zaak? Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Nicolette Opdam 16 januari 2019.
Van de WNRA in de WAB Welke valkuilen kleven er aan de WAB en het private arbeidsrecht Volgende slide Mr. B.P.H. (Bram) Hautvast.
Representativiteit 9 april 2019 Niels Jansen De Burcht, 11 april 2019.
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Anita de Jong Cara Pronk Els de Wind

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Initiële uitleg Richtlijn 2001/23/EU van het Hof van Justitie EG: Hof van Justitie EG, 1988 (Daddy’s Dance Hall) Overgang van onderneming is géén grond voor het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Ook niet bij een grosso modo gelijkwaardig pakket. Wijzigingen zijn alleen mogelijk als deze naar nationaal recht, ook zonder een overgang van onderneming, zijn toegestaan (in Nederland op basis van eenzijdig wijzigingsbeding en een zwaarwichtig belang of op basis van of goed werkgever- en werknemerschap): Hof van Justitie EG, 2003, (Martin e.a. v. South Bank University) Compensatie voor minder gunstige arbeidsvoorwaarden was i.c. toegestaan omdat nakoming onmogelijk was (pakketvergelijking mogelijk!).

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Openingen geboden door Nederlandse rechters: Kantonrechter Amsterdam, 2012 Wijzigen arbeidsvoorwaarden na een overgang van onderneming toegestaan bij ETO-redenen, maar die werden hier onvoldoende aangetoond (wezenlijk salarisverlies (van 15%) wegens de afbouw van een toeslag). Kantonrechter Utrecht, 2008 Behoud rechten en plichten belangrijker dan ongelijke behandeling ten opzichte van zittende werknemers. ETO redenen kunnen harmonisatie arbeidsvoorwaarden mogelijk maken. Hof Amsterdam, 2012 Hetzelfde werk leidt na de overgang tot een verschillende beloning voor hetzelfde werk. Onrust onder werknemers vormt een zwaarwichtig belang om de arbeidsvoorwaarden op basis van een eenzijdig wijzigingsbeding te harmoniseren, mede op basis van instemming Ondernemingsraad met de harmonisatie. Op dit arrest is in de literatuur wel kritiek geuit (o.a. door mr. dr. S. Jellinghaus).

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Bedrijfsgebonden arbeidsvoorwaarden: Kantonrechter Amsterdam, 2008 (Werknemers/RR Donnelly en ING Bank ) Ongeveer 180 ex-ING werknemers vroegen een verklaring voor recht (Vzrechter en Hof Den Bosch/ Kantonrechter Amsterdam/ Hof Amsterdam) dat hun arbeidsvoorwaarden ING (waaronder bedrijfsgebonden arbeidsvoorwaarden) moesten worden voortgezet door overnemer RR Donnelly. Met name de uitspraak Kantonrechter Amsterdam geeft een helder ‘stramien’ ten aanzien van de ‘rechten en verplichtingen’ die overgaan. Ook zogenaamde ‘faciliteiten’ vallen onder rechten en verplichtingen. Alle rechten en verplichtingen gaan (één-op-één) over. Maar het kan zijn dat werknemers naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid (hoge eisen) geen recht hebben op onverkorte handhaving door verkrijger, namelijk (i) als het voor verkrijger feitelijk onmogelijk is de arbeidsvoorwaarde aan te bieden, of (ii) dit alleen tegen disproportionele kosten zou kunnen. Werknemers verliezen dan aanspraak. Verlies van aanspraak dient op redelijke wijze te worden gecompenseerd door middel van een gelijkwaardige aanspraak of een redelijke vergoeding. Bij de invulling van wat redelijk is spelen een rol: (i) eventueel overleg met vakbonden vóór de overgang over compensatie en de uitkomst daarvan, (ii) het hele door verkrijger aangeboden pakket arbeidsvoorwaarden, en (iii) alle overige feiten en omstandigheden van het geval.

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Hof van Justitie EU zet nieuwe lijn in: Hof van Justitie EU, 2013 (Alemo-Herron e.a.v. Parkwood) Dynamische clausules die verwijzen naar bestaande en toekomstige versies van een oorspronkelijke CAO worden gefixeerd per de overgangsdatum. De richtlijn beoogt niet alleen de belangen van de werknemer te beschermen, maar ook die van de verkrijger. De richtlijn moet worden uitgelegd met inachtneming van artikel 16 Handvest, dat vrijheid van ondernemerschap en contractsvrijheid van partijen omvat. Hof van Justitie EU, 2014 (Österreichischer Gewerktschaftsbund / Wirtschaftskammer Österreich –Fachverband Autobus, Luftfahrt und Schifffahrtsunternehmungen) Het doel van de Richtlijn bestaat eruit een billijk evenwicht te verzekeren tussen de belangen van de werknemers en de verkrijger, waaruit in het bijzonder volgt dat de verkrijger de aanpassingen en veranderingen moet kunnen doorvoeren waartoe de voortzetting van zijn activiteiten noopt. Let op: Geelhoed al in 2002 (Temco): doel van de richtlijn is om bij verandering van ondernemer de continuïteit van de in het kader van een bedrijf bestaande arbeidsverhoudingen te waarborgen.