Voedingswaardeninformatie-systeem

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Voeding en vertering 6A.
Een handleiding voor deleerkracht
VOEDING EN REUMA.
ZELFEVALUATIE van EUROPESE PROJECTEN
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
10-maart-2011Qquest, Gastcollege PDRE aan HRO 1 Requirement Van pizza's moet de voedings- waarde te zien zijn. Nr 1 Kenmerk 27 Versie 0.1 Kenmerk 28 Proces.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Eetadvies.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
IBS III Voedingspatroon Energiebalans
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voedingscentrum IBS III
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Gezonde voeding.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Eén portie sprinkhaan, graag!
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
VOEDING 31 dia’s.
Eet je Fit!.
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Voeding Kenmerken van voeding.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
Title of your presentation
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voedingshoeveelheid berekenen
<naam bedrijf> & <naam school>
Dranken en tussendoortjes
Eetmeter Eetgedrag. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
<naam bedrijf> & <naam school>
Wat staat er op een etiket?
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
<naam bedrijf> & <naam school>
Thema 2 Voeding en vertering
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Stofwisselingsziekte…
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Voedingswaardeninformatie-systeem McDonald’s Voedingswaardeninformatie-systeem

Agenda Onderwerpen Introductie “Voedingswaardeninformatie -systeem” Waarom praten we over voedingswaarden ? Wat omvat de Voedingswaardeninformatie? Uitleg van het GDA (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden) overzicht Communicatie Afsluiting

Inleiding Waarom deze bijeenkomst: Informatie over het Voedingswaardeninformatie-systeem Uitleg over de GDA (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden) Hoe de GDA tabellen te lezen Informatie over de communicatiemiddelen

Doel Doel van deze bijeenkomst: Kennis maken met het Voedingswaardeninformatie-systeem en uitleg van de achtergronden. Géén experts van jullie maken maar wel vragen van gasten kunnen beantwoorden.

Waarom voedingswaardeninformatie Gasten willen weten welke voedingsstoffen er in het eten zitten om zo weloverwogen een uitgebalanceerde maaltijd samen te kunnen stellen

Het Concept Een grafische weergave op de verpakkingen van de voedingswaarden in combinatie met de richtlijnen voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (GDA), aangevuld met informatie via folders, placemats en een speciale website

Voedingswaarden op verpakking Caloriën Eiwit Vet Koolhydraten Zout

Voedingswaarden op verpakking Caloriën Geven de hoeveelheid energie aan en komen uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Voedingswaarden op verpakking Eiwit Zijn de bouwmaterialen voor je lichaam

Voedingswaarden op verpakking Vet Geeft energie en helpt bij de opname van vitamine A,D en E

Voedingswaarden op verpakking Koolhydraten Zijn de brandstof voor je hersenen en je lichaam (suikers en zetmeel)

Voedingswaarden op verpakking Other Schemes Tested Voedingswaarden op verpakking Zout Zorgt voor de vochtbalans in je lichaam

GDA (Guideline Daily Amounts/Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden) Wat is GDA? Richtlijn voor de hoeveelheid voedingsstoffen die nodig zijn voor een verantwoorde voeding. Je persoonlijke GDA hangt af van: geslacht leeftijd gewicht mate van activiteit

GDA Big Mac GDA gebaseerd op meisje tussen 4 en 7, gemiddelde lengte (Guideline Daily Amounts/Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden) Big Mac GDA gebaseerd op meisje tussen 4 en 7, gemiddelde lengte en gewicht en weinig actief GDA gebaseerd op vrouw tussen 20 en 30, gemiddelde lengte en gewicht en weinig actief Vertegenwoordigt 1/3 van de GDA Hoeveelheid voedingstoffen die in het product zitten Pictogram voedingsstoffen Geeft aan hoeveel % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dit product bestrijkt

Belang van standaard hoeveelheden Al deze informatie is gebaseerd op de standaard hoeveelheden die McDonald’s voorschrijft. Om er zeker van te zijn dat informatie omtrent de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden juist is moeten de producten natuurlijk wel volgens de juiste procedures en met de juiste hoeveelheden aan ingrediënten worden bereid.

Gebruik pictogrammen Verpakkingen Website Leaflets/folders

Verpakkingsconcept Verpakkingsconcept voor alle markten Alleen engelstalige aanduiding GDA op verpakking ‘I’ om te verwijzen naar meer informatie Pictogram om aan te geven om waarop de GDA is gebaseerd. Beschrijving van iconen in 11 talen (ook Nederlands)

Hamburger

Franse Frietjes (klein)

Franse Frietjes (medium)

Vertegenwoordigt 1/3 van de GDA Cold Cups

Communicatiemiddelen Feitenkaartje Placemat Website Brochure

Placemat (voorzijde)

Placemat (achterzijde)

FOLDER

Feitenkaartje

Website www.mcdonaldsmenu.info

Website

Website Bron met meest specifieke informatie. Persoonlijke GDA’s Bron met de meest actuele informatie 8 voedingswaarden volledig toegelicht Via link nationale website bereikbaar

Crew Communicatie Crew Presentatie Uitgeschreven lesplan. Powerpoint presentatie

Crew Room Poster

Feitenkaartje (via de McTeam)

Website www.mcdonaldsmenu.info

Wat wordt er nou van je verwacht: Maak jezelf vertrouwd met de GDA tabel. Bestudeer de inhoud van de materialen goed (placemats, folders, feitenkaartjes) Neem de tijd om de website te bezoeken en bereken je eigen GDA Als je vragen over het Voedingswaardeninformatie-systeem hebt, stel deze dan aan je manager Gebruik het feitenkaartje om je collega’s die niet op deze sessie aanwezig zijn geweest te informeren Werk bij het bereiden van de producten altijd volgens de standaards en gebruik de juiste hoeveelheden per portie Lees “de meest gestelde vragen” goed door Maak de kennistest om je kennisniveau te testen