De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IBS III Voedingspatroon Energiebalans

Verwante presentaties


Presentatie over: "IBS III Voedingspatroon Energiebalans"— Transcript van de presentatie:

1 IBS III Voedingspatroon Energiebalans
Je bepaalt de energiebalans van een individu. Je past de eetmeter van het voedingscentrum toe. Je kunt vervangende producten uit hetzelfde vak van de schijf van 5 benoemen. …….

2 Inhoud Energiebehoefte leren berekenen Taak energiebalans

3 Herhaling: Wat is de energiebehoefte?
Eten en drinken = energie Hoeveelheid energie Kilojoule (kJ) Kilocalorie (kcal) 1 kcal = 4,2 kJ Wij gebruiken calorieën

4 Wat is de energiebehoefte?
Energie balans Balans tussen de intake en verbruik Intake Verbruik

5 Energiebehoefte Energiebehoefte bestaat uit:
Basaalmetabolisme (BMR)  rustmetabolisme (RMR) Energie voor voedselverwerking (SDW) Lichamelijke activiteit (PAL) Omstandigheden die meer energie vereisen

6 Energiebehoefte Basaalmetabolisme
Is het verbruik wanneer je: Je lichaam is in volmaakte rust 12 uur niet is gegeten en geen lichamelijke activiteit Neutrale temperatuur BMR (Basaal metabolisme ratio) of Ruststofwisseling Aantal kcal wat nodig is voor vitale processen Bijv. ademhalen en op temperatuur blijven BMR is altijd exclusief SDW en PAL

7 Factoren die de BMR beïnvloeden
Leeftijd, lengte, groei, geslacht Koorts Stres Omgevingstemperatuur Vasten/uithongering Ondervoeding Hormonen Roken Cafeïne Slaap

8 Hoe bereken je dit? BMR = 1 kcal/kg/uur Dus iemand die 80 kg weegt
1 x 80 x 24 = 1920 kcal

9 Specifieke Dynamische Werking (SDW)
Andere naam = Thermogenese Energie nodig voor: Afbraak voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten Hoeveel is hiervoor nodig? 10 % van de totale energiebehoefte

10 PAL Physical activity level Wat je verbruikt tijdens activiteit
Vast gestelde waardes of zelf berekenen

11 PAL Algemeen  met behulp van tabel
Individueel  met activiteitendagboek Reken voorbeeld algemeen 1700 kcal (BMR) x 5,0 pal (zeer actief) = 8500 kcal PAL 5,0  zeer actief  Wielrenner Tour de France

12 Pal waarden tabel  Algemeen

13 Pal  individueel

14 Behoefte BMR+SDW+PAL BMR = 1kcal per kilogram per uur SDW = 10 %
Dus  1 x 80 x 24 = 1920 kcal SDW = 10 % 1920 / 100 x 10 = 192 BMR + SDW = = 2112 Lichamelijke activiteit in PAL (physical activity level) 1,5 voor deze persoon Totale behoefte is : BMR +SDW X PAL ( = 2112) 2112 x 1,5 =3168 kcal per dag Andere formules  vaak toegepast in ziekenhuis Harris & Benedict en Schofield Weinig actief in vrije tijd, veel zitten tijdens werk   1,5 pal

15 Energieprocenten, EN% Wat zijn energieprocenten?
Waarom worden ze gebruikt? Koolhydraten 40 EN% Eiwit <25 EN% Vet totaal EN% Verzadigd vet <10%

16 Hoe bereken je energieprocenten?
Intake per dag is: 1670 kcal 90 eiwit 207 koolhydraten 38 vet totaal 13 verzadigd vet 33,3 gram vezels Energie% geven de hoeveelheid van eiwit, koolhydraten of vet ten opzichte van het totale aantal calorieën in procenten aan Dit kan zowel over het dag totaal voeding als in een bepaald product zijn

17 Hoe bereken je energieprocenten?
Hoeveel calorieën zitten er in 1 gram Eiwit 1 gram  4 kcal Koolhydraten 1 gram  4 kcal Vet 1 gram  9 kcal Alcohol 1 gram  7 kcal Rekenvoorbeeld eiwit 90 x 4 = 360 (360 / 1670) x 100 = 21,5 ~ 22 EN% Voorbeeld van vet 38 x 9 = 342  342/1670 x 100 = 20 EN% Voorbeeld koolhydraten 207 x 4 = 828  828/1670 x 100 = 50 EN%

18 Hoe bereken je energieprocenten? Over je dagmenu?
Energie (kcal) Vet (g) Verz. vet (g) Koolhydr (g) Eiwit (g) Ontbijt 1 snee Volkorenbrood met diverse zaden 96 2,6 0,4 12,4 4,4 voor 1 snee Halvarine, ongezouten 22 2,4 0,6 0,0 Kipfilet, vleeswaar 19 0,2 Subtotaal 136 5,6 1,2 13,0 6,9 Lunch 3 288 7,8 1,3 37,3 13,1 65 7,2 1,7 56 1,9 7,7 408 16,9 3,6 39,0 20,8 Avondeten soepkom Pompoensoep 88 5,8 2,3 6,5 2,0 stukje Heilbot, gebakken 150 7,4 20,7 80 gram Zoete aardappelen, gekookt 75 0,1 16,4 0,9 schaaltje Chocolademousse 182 7,3 3,9 23,4 5,1 2 eetlepel Kokosmelk 37 3,7 2,8 532 24,4 10,7 46,9 29,1 Tussendoor stuks Appel met schil 81 0,3 17,6 Kwark, halfvol 155 4,5 4,8 17,3 15 yoghurt mix 77 4,1 2,1 43 sultana knappers kaneel (13.7gr st) 197 6,1 32,3 groot wijnglas Witte wijn, droog 101 610 18,4 7,0 59,7 22,7 Totaal van de dag 1686 65,3 22,6 158,5 79,5

19 Taak. Voedingspatroon Reflectie op totaal aantal kcal per dag en energieprocenten koolhydraten, eiwitten en vetten. Zoek uit wat jij volgens het Voedingscentrum per dag binnen zou moeten krijgen aan kcal, grammen eiwit, grammen vet en grammen koolhydraten. Je zet je 5 bijgehouden dagen in de Eetmeter van het Voedingscentrum Download de Exceloverzichten van de dagen (Wanneer je klaar bent met het invullen van 1 dag, klik je in de blauwe balk op ‘overzicht’, daarna kun je links in het rijtje op Excel klikken). Bewerk deze Excelbestanden Zet onder de grammen eiwit, vet en koolhydraten de energieprocenten Reflecteer of je voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum over je energie inname en energieprocenten eiwit, vet en koolhydraten. Bereken jouw energiebehoeften (niet volgens het Voedingscentrum) Leg uit wat het verschil is met de richtlijnen van het Voedingscentrum Geef jezelf 3 tips ter verbetering van je voedingsinname


Download ppt "IBS III Voedingspatroon Energiebalans"

Verwante presentaties


Ads door Google