Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Advertisements

Video-observatie in het kader van integrale zorg
Transformatie Jeugdzorg
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
Uitganspunten passend onderwijs
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
De kern van het arrangeren
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Wees alert op uiterlijk niet zichtbare beperkingen Jenny Palm – December 2013 Jenny Palm, Praktijk Hulp bij Hersenletsel Maarn/Amsterdam 2013.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
AIT studiedag 24 november
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Ondersteuning vanuit integrale Arrangementen
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Moeders in Detentie Richting aan Re-integratie Amersfoort, 12 november 2014.
Inhoud Introductie Pameijer Doelgroepen Dienstverlening
Project oriëntatie op het beroep Aanvulling op indicatiestelling, financiering AWBZ, Jeugdzorg, justitieel kader Kwartaal 2.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Jeugdgezondheidszorg Wat doet de JGZ als ruggengraat van het Centrum voor Jeugd en Gezin? , Gabrielle Geerdink.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
INKOPEN EN STUREN OP RESULTATEN JEUGDHULP GEMEENTE BRUNSSUM Maureen Schonewille Adviseur Vilans 8 maart 2016.
Presentatie Stand van Zaken inkoop Wmo 2015 Stef van de Weerd 14 mei 2014.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
CJG4Kracht Ambulante hulp “zonder indicatie” gemeente Apeldoorn Saskia Blom, vakinhoudelijk manager CJG Monique te Wierik, beleidsadviseur jeugdzorg gemeente.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016.
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Proces Specialistische Jeugdhulp Lokale teams 28 juni2016.
Gemeente bepaalt wie zorg krijgt \ 6. Toelaten nieuwe aanbieders op de markt of afspraken maken bestaande partijen Ingrediënten sturingskader jeugdzorg.
Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal, Steenbergen, Woensdrecht, Zundert Ruut van Andel Violette Oldenburg Zorg Informatie.
Zorg Informatie & Inkoop Team
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
Highlights van de transformatie
Overlegtafel GGZ/LVB m.b.t. inkoop/contractverlenging 2017
MEE maakt meedoen mogelijk
Ontwikkeling IJssellands model
Het zorgcontinuüm.
Bijeenkomst zorgtafel J&O
levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg
Informatiebijeenkomst zorgaanbieders
WELKOM! 16 maart 2017.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Vera Jansen – projectleider sociaal teams 15 januari 2018
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Meer op eigen benen in een etnisch diverse stad
Welkom bij DAIly NURSE.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017 IJssellands model Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017

Doel van de bijeenkomst De regio Ijsselland wil per 1 januari 2018 starten met een nieuwe manier van zorg toekennen en financieren Kern is dat gewerkt wordt met trajecten in resultaatgebieden Belangrijk doel is dat het model ouders en professionals bij de toegang ondersteunt bij het maken van een keuze voor een zorgaanbod. Vandaag bespreken we om die reden: de belangrijkste elementen van de resultaatgebieden de resultaatgebieden zelf 16 maart bespreken we de inkoopstrategie in zijn totaliteit. Op 6 april wordt het besproken door de 11 wethouders in de regio IJsselland

Binnen het model doorloopt de cliënt grofweg een traject van 4 fases Cliëntbehoefte Resultaat Behandeling & organisatie Doelrealisatie Vraag & context Bepalen zorg / resultaat / intensiteit Uitvoering , bekostiging & regie Uitkomst & tevredenheid Wat is aan de hand? Welk resultaat willen we bereiken? Wat is daarvoor nodig? Is het resultaat bereikt?

Resultaatgebieden Resultaatgebied 1 Verbeteren van het functioneren van de jeugdige met ontwikkelings-, gedrags- en/of psychiatrische problemen en het ondersteunen van de ouders die opvoeden lastig vinden Resultaatgebied 2 Verbeteren van psychosociaal functioneren van de jeugdige en de communicatie binnen het gezin van de jeugdige, waar problemen in het gezin spelen Resultaatgebied 3 Begeleiden van jeugdigen met een beneden gemiddelde intelligentie Resultaatgebied 4 Verbeteren van het functioneren van een jeugdige met ontwikkelings- en gedragsproblemen door kind factoren (psychiatrisch en/of somatisch) Resultaatgebied 5 Begeleiden en behandelen van een jeugdige met ontwikkelings- en gedragsproblemen met een beneden gemiddelde intelligentie Resultaatgebied 6 Begeleiden van jeugdige met een lichamelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel Resultaatgebied 7 Ondersteunen en begeleiden van een jeugdige, die belasting ervaart door een of meer ouders met een ziekte of beperking en het ondersteunen van deze ouders in de opvoeding Resultaatgebied 8 Begeleiden en verbeteren van het dagelijks functioneren van jeugdige met ontwikkelings-, gedrags- en/of psychiatrische problemen met ouders met psychiatrische problemen Resultaatgebied 9 Begeleiden en verbeteren van het dagelijks functioneren van een jeugdige met ontwikkelings-, gedrags- en psychiatrische problemen binnen multi-problem gezinnen, waarbij de draagkracht van het gezin verbetert Resultaatgebied 10 Ondersteunen van jonge kinderen van min negen maanden tot 6 jaar en hun gezin die gezien hun leeftijd en de complexiteit van de problematiek specifieke kennis, procesdiagnostiek en specifieke ouder/kind interventies behoeven Resultaatgebied 11 Het bieden van crisishulp aan een jeugdige en gezin in crisissituatie, zodat de situatie stabiliseert

Opbouw resultaatgebied Resultaatgebied 1: Verbeteren van het functioneren van de jeugdige met ontwikkelings-, gedrags- en/of psychiatrische problemen, en het ondersteunen van de ouders die opvoeden lastig vinden Wat is nodig? Ondersteuningsbehoefte Hulp aan de jeugdige vanwege kind-eigen problematiek en ondersteuning van de ouders bij het opvoeden   Wat willen we (het gezin) bereiken? Resultaat De ouders werken als ouders goed samen in de opvoeding van hun kinderen. De ouders beschikken over toereikende opvoedvaardigheden, om op eigen kracht de ontwikkeling van hun kind(eren) positief aan te sturen en te stimuleren. De ontwikkeling en het gedrag van de jeugdige laat positief herstel zien thuis, op school en buitenshuis. Wat is er aan de hand? De jeugdige ervaart problemen, die de ouders met hun opvoedvaardigheden niet kunnen hanteren. Hij is vastgelopen in zijn emoties en gedrag. De jeugdige heeft bijvoorbeeld Fase gebonden problematiek Gedragsproblemen Hechtingsproblemen Middelengebruik / verslaving Traumatische ervaring Pesten Ingrijpende levensgebeurtenis Toelichting In dit resultaatgebied heeft de jeugdige ontwikkeling- en gedragsproblematiek. De problemen van de jeugdige zijn goed beïnvloedbaar door het pedagogische handelen van de ouders. Er is geen sprake van zware gezinsproblematiek of problemen in de relatie tussen de ouders. Wel kunnen er lichte problemen zijn in de opvoeding. Ouders hebben bijvoorbeeld onvoldoende opvoedvaardigheden of hebben onenigheid over de opvoeding en aanpak van de jeugdige.

Algemene opmerkingen resultaatgebieden De gemeentelijke toegang stelt een plan op (bv gezinsplan) waarin de doelen voor kind en gezin staan opgenomen. De aanbieder maakt een behandelplan op maat waarin hij uiteenzet hoe hij deze doelen gaat bereiken en op welke wijze. Alle zorg zou in de zorgprofielen moeten passen en ieder kind zou maximaal een profiel moeten passen. De profielen dienen individueel uniek en gezamenlijk dekkend te zijn. De profielen zijn in beginsel integraal (lvb en JenO en GGZ), maar geven wel aan welk specialisme wordt gevraagd Bij de inkoop zal er onderscheid gemaakt worden tussen lichtere en zwaardere problematiek en daarbij benodigde hulp en begeleiding. Dit zal in de tarieven te zien zijn en is onderdeel van de volgende bijeenkomst. Ook resultaatmeting komt de volgende keer aan bod. Zorgaanbieders kunnen het gehele traject aanbieden maar kan ook aan (experts van) andere aanbieders vragen een deel van het traject uit te voeren.

Vragen over de resultaatgebieden Wat vindt u van de term resultaatgebieden? Heeft u hier een beter woord voor? Zijn resultaatgebieden bruikbaar voor alle vormen van zorg? Zijn de resultaatgebieden dekkend voor alle vormen van zorg? Zo nee, welke vorm van zorg/ondersteuning ontbreekt hier dan in? Wat vindt u van de omschrijving van de resultaatgebieden? Is het resultaatgebied handig voor het bespreken van de zorgvragen van een cliënt tussen toegang en aanbieder? Voorkomt het werken met resultaatgebieden dat cliënten worden gestigmatiseerd? Hoe kunnen we onderwijs hier beter in betrekken/omschrijven?