DE PRIORITEIT VAN DE BELOFTE

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Advertisements

Efeze 3:1-13 Tekstboekje Hoofdstuk 12 en 13
Formulier III Heilig Avondmaal (1)
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
In deze presentatie staan beide.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
De scheidingsmuur afgebroken (II).
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
Durf te dromen.
O dwaze Galaten, wie heeft u betoverd om de waarheid niet te gehoorzamen; u voor wie Jezus Christus eerder voor ogen is geschilderd alsof Hij onder u.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Les 11 voor 12 december “Ik maak Mijn verbond met u, dat niet meer alle vlees door het water van een vloed zal worden uitgeroeid, en dat er geen.
Les 10 voor 5 maart Paulus zette in zijn brieven de scene van de Grote Strijd uiteen:
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Les 10 voor 4 juni “Verheug u zeer, dochter van Sion! Juich, dochter van Jeruzalem! Zie, uw Koning zal tot u komen, rechtvaardig, en Hij is een.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Brief aan de Galaten -32- Vrijheid in genade. Wij hebben in Christus Jezus eonisch leven: Hoe?
Brief aan de Galaten -22- belofte-verbond-genade.
The only book God ever wrote 1 Johannes Leven, licht en liefde.
HET KRUIS EN ZIJN SCHADUW. De volmaaktheid van het offer van Christus Hebreeën 9:
Romeinen (6) WELKOM.
Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN.
Heidelbergse catechismus
DE WEG TOT HET GELOOF Les 7 voor 12 augustus 2017.
Romeinen (4) WELKOM.
De doop geeft hoop.
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
VRIJHEID IN CHRISTUS Les 11 voor 9 september 2017.
Puur.
GELOOF IN HET OUDE TESTAMENT
Gehoorzaam zijn als een dienaar
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
4G. 4G Genade Genade Gratie Genade Gratie Gunst.
GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
Filippenzen – 6 1:2-3 F6 Heer Jezus Christus.
“Allereerst nu dank ik mijn God door Jezus Christus voor u allen, omdat uw geloof in de hele wereld wordt verkondigd.” (Romeinen 1:8)
5 – Hoe word je relaxed?.
Les 2 voor 14 oktober 2017 DE CONTROVERSE.
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
500 jaar Reformatie 28 oktober 2017 Garderen.
GERECHTVAARDIGD DOOR GELOOF
Les 14 De Zoon bidt Wat doe ik hier vandaag?
HET GELOOF VAN ABRAHAM Les 5 voor 4 november 2017.
Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS.
GEEN VEROORDELING Les 9 voor 2 december 2017.
DE UITVERKORENEN Les 11 voor 16 december 2017.
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
RENTMEESTERS NA EDEN Les 5 voor 3 februari 2018.
DE ROL VAN RENTMEESTERSCHAP Les 10 voor 10 maart 2018.
HET CONCILIE VAN JERUZALEM
SCHEPPING EN ZONDEVAL Les 1 voor 6 oktober 2018.
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
Dordtse Leerregels - indeling
Brief aan de Galaten -16- Paulus versus Petrus.
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)
Transcript van de presentatie:

DE PRIORITEIT VAN DE BELOFTE Les 6 voor 5 augustus 2017

Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte gebruikt. Het verbond en de belofte. De belofte en de wet. Het doel van de wet. De prioriteit van de belofte.

HET VERBOND EN DE BELOFTE “Broeders, ik spreek op menselijke wijze: Zelfs een verbond van mensen dat rechtsgeldig is geworden, stelt niemand terzijde of voegt daar iets aan toe.” (Galaten 3:15) Het Griekse woord voor 'verbond' is diathēkē. Het betekent zowel verbond als testament. Het is een type verbond waar slechts één van de betrokkenen een belofte aan de ander doet. Die belofte wordt gewoonlijk op een bepaald moment nagekomen (bijvoorbeeld nadat de erflater overlijdt). Het bevestigde verbond waarover Paulus schreef is dat type verbond. Dat zijn “de beloftes” die God aan “Abraham en zijn Zaad” heeft gemaakt, “Dat is Christus” (Galaten 3:16). God belooft en wij ontvangen. Abraham accepteerde de belofte slechts door geloof. God vervult altijd Zijn beloften (2 Korintiërs 1:20).

DE BELOFTE EN DE WET “Dit nu zeg ik: Het verbond, dat eertijds door God rechtsgeldig was gemaakt met het oog op Christus, wordt door de wet, die na vierhonderddertig jaar gekomen is, niet krachteloos gemaakt om de belofte teniet te doen.” (Galaten 3:17) Paulus vergelijkt de belofte die door het geloof is ontvangen met de wet die 430 jaar later werd aangekondigd. Heeft de wet de vorige belofte opgeheven? Néé. Heeft de vervulling van de belofte de wet opgeheven? Néé. Paulus schreef hierover in Romeinen 3: "Doen wij dan door het geloof de wet teniet?” (Rom. 3:31). Heeft God de wet afgeschaft nadat Hij de belofte heeft vervuld? Het antwoord is duidelijk: “Zeker niet!” Redding is door het geloof in de belofte, dus de wet kan ons niet redden. Anderzijds doet geloof de wet teniet. Dus, wat is de bedoeling van de wet?

HET DOEL VAN DE WET “Waartoe dient dan de wet? Zij is eraan toegevoegd omwille van de overtredingen, totdat het Zaad zou gekomen zijn aan Wie het beloofd was; en zij is door engelen in de hand van de middelaar beschikt.” (Galaten 3:19) Paulus bedoelde niet dat de wet als bijlage aan het verbond werd toegevoegd. Het verbond was unilateraal (eenzijdig), dus het was niet afhankelijk van dingen die mensen zouden kunnen doen. De wet werd ingevoerd om onze zondige conditie aan te tonen en onze ogen te openen om de zonde in ons leven te zien (Romeinen 7:13). De term "tot het Zaad" zou kunnen betekenen dat de wet niet meer nodig was nadat Christus kwam. Niettemin betekent "tot" niet altijd een bepaalde tijdsperiode. Jezus zei bijvoorbeeld: "Hou vast aan wat je hebt tot Ik kom." (Openbaring 2:25) Dat betekent niet dat we niet langer liefde of vriendelijkheid nodig hebben nadat Hij wedergekomen is…

HET DOEL VAN DE WET “Waartoe dient dan de wet? Zij is eraan toegevoegd omwille van de overtredingen, totdat het Zaad zou gekomen zijn aan Wie het beloofd was; en zij is door engelen in de hand van de middelaar beschikt.” (Galaten 3:19) De wet was bedoeld om meer dan een gat van 430 jaar op te vullen na de belofte (Sinaï) tot haar vervulling (Christus). Haar levensduur is veel langer dan dat. Bijvoorbeeld, God zei van Abraham "omdat Abraham Mijn stem gehoorzaamd heeft en Mijn voorschriften, Mijn geboden, Mijn verordeningen en Mijn wetten in acht genomen heeft." (Genesis 26: 5). Jozef wist dat overspel een zonde was tegen God (Genesis 39 : 7-10). Het volk van Israël heeft de Sabbat gehouden voordat de wet was bekendgemaakt (Exodus 16: 22-26). Waarom verkondigde God in Sinaï via Mozes dan de wet aan het volk Israël? Omdat de mensen tijdens hun slavernij in Egypte het grootste deel van de wet waren vergeten.

"Gods wet is een afschrift van Zijn karakter "Gods wet is een afschrift van Zijn karakter. Het werd in het begin aan de mens gegeven als de standaard van gehoorzaamheid. In de daaropvolgende eeuwen is deze wet uit het oog verloren ... In de loop der tijd zijn de Israëlieten Egypte ingetrokken, waar zij jarenlang zware onderdrukking hebben geleden door de handen van de Egyptenaren... Bij Sinaï werd de wet een tweede keer gegeven. In verschrikkelijke grootsheid sprak de Heer Zijn voorschriften uit, en met zijn eigen vinger heeft Hij de decaloog op stenen tafels gegraveerd. Als we door de eeuwen heen gaan, vinden we dat er een tijd kwam toen Gods wet nog eens onmiskenbaar geopenbaard moest worden als de standaard van gehoorzaamheid.' E.G. White (“Testimonies for the Church” / “Getuigenissen voor de kerk”, deel. 8, hoofdstuk 34 “ Christus ons voorbeeld”, blz. 207)

DE PRIORITEIT VAN DE BELOFTE “Want als de erfenis uit de wet is, is zij niet meer uit de belofte; maar God heeft het aan Abraham door de belofte geschonken.” (Galaten 3:18) De wet die God aan Israël gaf, is eeuwig maar kan niemand redden. Het offer van Jezus (de belofte) was het keerpunt in het verhaal van Verlossing. Vanaf dat moment is er een manier om gered te worden (waarvan voorheen de ceremoniële wet een voorbode was). De wet is belangrijk, maar zij kan de belofte van verlossing, door genade en geloof alleen, niet vervangen. Dankzij de wet kunnen we beter begrijpen hoe geweldig die belofte is.

"Het bemiddelingswerk van Christus begon met de aanvang van de menselijke schuld, het lijden en de ellende, zodra de mens een overtreder werd. De wet werd niet afgeschaft om de mens te redden en hem in harmonie met God te brengen. Maar Christus nam de taak op zich als borg en bevrijder, door zonde voor de mens te worden, zodat de mens de gerechtigheid van God zou worden in en door Hem, die één was met de Vader. Zondaars kunnen alleen door God worden gerechtvaardigd als Hij hun zonden vergeeft, de straf die zij verdienen kwijtscheldt, en hen behandelt alsof ze echt rechtvaardig waren en niet hadden gezondigd; door hen te accepteren en met goddelijke gunst te behandelden alsof zij rechtvaardig waren. Zij worden alleen gerechtvaardigd door de toegerekende gerechtigheid van Christus. De Vader accepteert de Zoon, en door het verzoenende offer van zijn Zoon accepteert Hij de zondaar.” E.G. White: “Selected Messages”, deel. 3, sectie 5 “Principles of Salvation”,hoofdstuk 22 — blz. 194