De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN"— Transcript van de presentatie:

1 GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN
Les 4 voor 22 juli 2017

2 In Galaten 2: 15-21 schreef Paulus over de verschillen tussen joden en heidenen.
Worden ze op dezelfde manier gerechtvaardigd? Worden de heidenen gerechtvaardigd door het geloof in Jezus Christus en de Joden door de werken der wet? Wat is de basis van onze rechtvaardiging? Het begrip rechtvaardiging. Wat is rechtvaardiging? Middelen van rechtvaardigmaking. De werken van de wet. Het geloof van Jezus Christus. Het resultaat van de rechtvaardigmaking. De gehoorzaamheid van het geloof. Gewoon blijven zondigen?

3 WAT IS RECHTVAARDIGING?
“Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen.” (Galaten 2:15) De Joden waren erfgenamen van het verbond, de erfgenamen van de beloften, degenen die geroepen waren om heilig te zijn, een door God gekozen volk. De heidenen waren zondaars die onwetend waren van Gods wet. Paulus maakte het duidelijk: zowel Joden als heidenen moeten worden gerechtvaardigd (dat wil zeggen dat ze rechtvaardig moeten worden verklaard). Wat houdt rechtvaardiging in? Het is het tegenovergestelde van veroordeling. Een gerechtvaardigd persoon wordt zowel vergeven als rechtvaardig verklaard (Deuteronomium 25: 1). Het gaat erom deel van Gods volk te zijn. Het heeft betrekking op God en Zijn verbond. JUST

4 THE WORKS OF THE LAW “weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet. Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd.” (Galaten 2:16) Paulus gebruikte het woord 'wet' met verschillende betekenissen in zijn brieven. Niettemin lijkt de uitdrukking "de werken der wet" te verwijzen naar het vervullen van de Torah (de wetten in de Pentateuch; inclusief de Tien Geboden). Het doen van de werken van de wet vereist volledige vervulling ̶ van alle geboden ̶ zowel in gedachten als in de praktijk, gedurende elke seconde van het leven. Zelfs als we dat zouden kunnen doen, zouden de werken van de wet ons helemaal niet kunnen redden. Zij zijn slechts leefregels en niet een middel tot verlossing of vergeving.

5 GELOOF IN JEZUS CHRISTUS
“weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet. Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd.” (Galaten 2:16) Het is belangrijk om de basis van onze gerechtigheid te begrijpen. In Galaten leerde Paulus het volgende: Geloof hoeft niet te worden aangevuld met werken. Rechtvaardiging is niet door geloof en werken ̶ zoals de Judaïsten van mening waren ̶ maar alleen door het geloof. Geloof is geen abstract concept. Er is geen manier om alleen geloof te hebben. Je moet vertrouwen hebben in iets: dat is het werk dat Jezus voor ons heeft gedaan. Geloof rechtvaardigt niet op zichzelf. Geloof is de manier waarop we vasthouden aan Jezus die ons kan rechtvaardigen. Onze hoop is "het geloof van Jezus Christus." Wij zijn gered door Zijn geloof en niet door ons geloof. Er is geen verdienste in ons geloof.

6 GEHOORZAAMHEID DOOR GELOOF Hoe wordt geloof geboren?
“Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven.” (Galaten 2:20) Hoe wordt geloof geboren? Geloof is een antwoord op de Goddelijke openbaring. Toen God de zegeningen openbaarde die Hij had bereid voor Abraham, geloofde Abraham (Genesis 15:5-6). Het ware geloof komt van een hart dat is aangeraakt en is bewogen om lief te hebben en God te danken voor Zijn goedheid. We hebben geloof naar gelang we Gods grote offer om ons eeuwig leven te geven, begrijpen en accepteren.

7 DE GEHOORZAAMHEID VAN HET GELOOF
“Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven.” (Galaten 2:20) Wat betekent geloof hebben? Geloof is meer dan een mentale erkenning van wat God voor mij heeft gedaan. Geloof is een reactie van liefde op Gods liefde. Naarmate het geloof voortspruit, wil ik God geen verdriet aandoen door langer opzettelijk te zondigen. Mijn hele leven wordt aangeraakt. Geloof verandert wat we doen, hoe we leven, wie we vertrouwen en waar we in geloven.

8 GEWOON BLIJVEN ZONDIGEN?
“Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!” (Galaten 2:17) Sommige mensen beschuldigen Paulus ervan het geloof te benadrukken en niet de werken. Zij dachten dat hij de heidenen aanmoedigde om te blijven zondigen nadat zij gerechtvaardigd waren. Paulus vond dat die redenering belachelijk was. Daarom antwoordde hij: "Volstrekt niet!” Hij begreep dat we nieuwe wezens zijn na te zijn gerechtvaardigd. Nu leeft Christus in ons en wij doen de werken die Hij van te voren heeft voorbereid, opdat we in die zouden wandelen (Galaten 2:20; 2 Korintiërs 5:17; Efeziërs 2:10).

9 "Genade is onverdiende gunst, en de gelovige is gerechtvaardigd zonder enige eigen verdienste, zonder het maken van enige aanspraak bij God. Hij is gerechtvaardigd door de verlossing die in Christus Jezus is, Die in de rechtszalen van de hemel staat als de plaatsvervanger en zekerheid van de zondaar. Maar terwijl hij door de verdienste van Christus gerechtvaardigd is, is hij niet vrij om ongerechtigheid te doen. Geloof werkt door liefde en zuivert de ziel. Geloof ontsluit en bloeit en draagt een oogst van een kostbare vrucht. Waar er geloof is, verschijnen goede werken. De zieken worden bezocht, de armen worden verzorgd, de wezen en de weduwen worden niet verwaarloosd, de naakten zijn gekleed, de misdeelden worden gevoed. Christus ging goeddoende rond, en wanneer mensen met Hem is verenigd, houden zij van de kinderen van God, en zachtmoedigheid en de waarheid leiden hun voetstappen. De uitdrukking van het aangezicht onthult hun ervaring, en mensen nemen kennis van hen dat ze met Jezus zijn geweest en van Hem hebben geleerd. Christus en de gelovige worden één, en Zijn schoonheid van karakter wordt geopenbaard in degenen die sterk verbonden zijn met de Bron van kracht en liefde. Christus is de grote bewaarder van rechtvaardigende gerechtigheid en heilige genade. " E.G. White: “Selected Messages”, deel 1, sectie 5 “Christ and the Doctrines”, hoofdstuk 62 “Justified by Faith”, “Good Works the Fruit of Faith”, page 398.


Download ppt "GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN"

Verwante presentaties


Ads door Google