 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Advertisements

Allergieën zijn multisysteemaandoeningen
Casus 1 Joep.
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Afweer tegen lichaamsvreemde stoffen
Thema 2: Voeding en Vertering
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Voedselovergevoeligheid bij kinderen
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Thema: Eczeem Prof dr PJ Coenraads. Thema: Eczeem Prof dr PJ Coenraads.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitamine B12 2. Waar zit vitamine B12 in? 1. Wat doet vitamine B12?
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding net iets anders aan de slag Mieke Paleari
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
ALLERGIE.
Plotseling onwel na wespensteek
ALLERGIE.
Obstipatie Definitie: Ontlasting komt minder vaak dan normaal en is hard(minder dan 3 maal per week), Gevolg: Verstopping.
Diabetes.
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Spreekbeurt over.
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
Leverancier van de Schijf van Vijf
Feiten en fabels over longziekten
Diabetes.
De actieve voedingsdriehoek
Cholesterol en triclyceriden
Hoofdstuk 3 Levenslange diëten
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Voedingsallergie Voedingsintolerantie Diëten
Schijf van Vijf.
Dit is een voorbeeld PowerPoint, om je een beetje op weg te helpen
Stofwisselingsziekte…
Ongezond Voedsel en Preventie
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Groeihormoon-stoornis..
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Transcript van de presentatie:

 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat koemelk allergie  Hoe vaak komt koemelk allergie voor  Bij wie komt koemelkallergie voor?  Welke verschijnselen zijn er?  Hoe wordt de diagnose gesteld  Door wie wordt de diagnose gestel  Werkvorm koemelk allergie

 Koemelkallergie  Kippenei - allergie  Allergie over pinda’s en peulvruchten  Allergie voor noten  Tarwe – allergie en glutenintolerantie  Lactose – intolerantie  Overgevoeligheid voor vis, schaal- en schelpdieren  Intolerantie voor biogene aminen en histaminevrijmakers

 Voedselovergevoeligheid kan ontwikkeld worden door bestandsdelen uit voedingsmiddelen.  Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor alle overgevoelige reactie op voedsel

 Voedselallergie: abnormale reactie van het lichaam op voedsel. Hierbij speelt het afweer immuunsysteem een rol.  Voedselintolerantie: is een abnormale reactie op voedsel, hierbij is het afweersysteem niet betrokken.  Voedselaversie: is een ongewenste reactie op voedsel die veroorzaakt wordt door emoties

 Melk is een belangrijke bron van de vitamines A, B2, B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, ma gnesium en zink. Melk bevat ook eiwit, vet en koolhydraten in de vorm van melksuikers. Deze geven melk een wat zoete smaak.  Sojamelk is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten en soja-olie gemaakt. Soja en vooral soja-olie bevat veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet is goed voor de gezondheid.

 Heftige reactie op melk waarbij het afweersysteem betrokken is  Koemelk bevat allergenen, de belangrijkste is bèta lactoglobuline  Komt meest voor bij baby's die voeding doormiddel van een fles krijgen  Er is meestal sprake van erfelijkheid  De oorzaak van koemelkallergie bij zuigelingen is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn  Het lichaampje ziet de melkdeeltjes als vreemde indringers daar in tegen wordt er afweerstoffen gemaakt.

Vroeger werd koemelkallergie beschouwd als een ziekte die zelden voorkwam. Later deed men onderzoek in Nederland, toen bleek dat er 2 tot 6 procent van de zuigelingen de allergie hadden. Naar mate de zuigelingen groeien neemt de allergie af. Het komt voor dat na zes maanden dat de zuigelingen geen last meer hebben van de allergie.

 Huidklachten (eczeem)  Maag en darm klachten (braken, diarree, obstipatie en kolieken Koliekpijn is hevige pijn die ontstaat ten gevolge van een verkramping )  luchtwegen klachten zoals ontstekingen neusslijmvlies en astma of bronchitis (meer bij oudere kinderen en volwassenen )

De diagnose wordt vastgesteld door de arts.  Stap 1: Eliminatie De eerste stap is het elimineren (weglaten) van koemelkallergie uit uw dieet of dat van uw baby.  Stap 2: Evaluatie Na 4 weken gaat u met uw baby opnieuw naar uw arts.  Stap 3: Provocatie Als de klachten van de zuigeling verdwenen zijn, dan zal de arts besluiten om uw kind een klein beetje koemelk te geven. Dit wordt een provocatietest genoemd. Komen de klachten weer terug? Pas dan weten u en uw arts zeker dat uw kind koemelkallergie heeft.

Voor een zuigeling is de dagrantsoen eenvoudig. De zuigelingen drinken over het algemeen melk, in geval van koemelkallergie zou de zuigeling sojamelk kunnen drinken. Tussen de 4e en de 6e maand kun je beginnen met oefenhapjes geven. De voedingsmiddelen dienen gepureerd te worden. Voedingsmiddelen die de zuigeling mag zijn:  Fruit  Groente en soms vlees  Aardappelen

Uw kind maakt in de eerste jaren van zijn of haar leven een snelle ontwikkeling door: van een hulpeloze baby tot een uniek persoon, met een eigen wil. Samen met de GGD volgen wij de ontwikkeling van uw kind! Totdat uw kind 4 jaar is wordt het kind verwacht bij het het consultatiebureau. Daarna zijn de onderzoeken op school. In die vier jaar is het mogelijk dat de GGD een verwijzing stuurt naar de huisarts voor verdere onderzoeken.

Donker A. Voedselallergie,2000, Tirion uitgever. Hartman. E.e.a. Mens en voeding, 2006, Herzienedruk, HB- Uitgevers arts-dat-mijn-kind-koemelkallergie-heeft/stap-3-provocatie hapjes