We doen het samen Co-teaching. Programma: Welkom Introductie Muzikale opening Doel benoemen Onderwerp verkennen Leervraag Visies en doelen Vormen van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
situationeel leiderschap
Autisme en Mindmap Thuis en op School
voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
Realisatie kindcentrum
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Co -Teaching Praktisch, actief middel in de klas voor het vergroten/versterken van het handelingsrepertoire van de leerkracht.
Werken naar onderwijsbehoeften
Lesgeven en begeleiden
Welkom! Media & Creativiteit Les 4/5
Actieonderzoek instructietafel.
Een theoretische verkenning
Media en Creativiteit 3 - Co-creatie Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 1 – Periode 3 Les 1.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Co-teaching Caroline Offerhaus
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Zorgplicht in passend onderwijs
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Leerstijlen KOLB SJM.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Cultuureducatie met Kwaliteit in Oldenzaal. Cultuureducatie met Kwaliteit Rijksregeling voor de periode –1 e tranche: 2013 en 2014 –2 e tranche:
Social work Week 2.
Praktijkervaring en reflectie

Competentie gebieden Kerntaak 1.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Meer muziek basisonderwijs Leerlingen in het basisonderwijs krijgen meer en beter muziekonderwijs. Minister Bussemaker heeft met Joop van den Ende en het.
Bijeenkomst September 2015
Omgaan met verschillen 27 oktober Inhoud presentatie -Onderzoek naar hoe scholen omgaan met hun best presterende leerlingen -De Staat van de leerling.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
PARCIVAL COLLEGE vrijeschool OPEN DAG Zaterdag 4 februari 2012 Aanvang tot vmbo-tl havo vwo worden wie je bent.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Coaching in regioleren
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Basistraining Ontwikkelingsgericht coachen voor werkplekbegeleiders
Theorie.
2de nationale toetscongres Rene Hoep & Hans van Beekum 4 november 2016
Module 6; didactisch handelen
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Loopbaan en burgerschap les 2
Naar een typologie van scholen
Schoolgroepbijeenkomst
Gepersonaliseerd leren
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Activernde didactiek & passende werkvormen
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Presentatie voor teams Oktober 2018
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Loopbaan en burgerschap les 3
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Heb jij ballen voor scrummen?
Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren
We doen het samen Co-teaching.
Transcript van de presentatie:

We doen het samen Co-teaching

Programma: Welkom Introductie Muzikale opening Doel benoemen Onderwerp verkennen Leervraag Visies en doelen Vormen van co-teaching Groepsleerkrach/vakspecialist Opdracht Literatuur Extra

Voorstellen Hogeschool Inholland Ideline Meijer (docent drama/dans) Hans van Eerden (docent muziek)

boomwhackers

Kunstvakken op de pabo Kennisbasis Kerngedeelte jaar 1 & 2 (samen 20 lessen) Profieldeel jaar 3

Persoonlijk doel Wat wil je van vanmiddag meenemen?

ABC

Wat is co-teaching (De definitie voor deze workshop) Een optimale samenwerking tussen een vakspecialist en een groepsleerkracht.

Waarom co-teaching? Het bundelen en delen van ervaringen, expertise en perspectieven van een vakspecialist en een groepsleerkracht, met als doel: deskundigheidsbevordering in het binnen- schoolse kunstonderwijs.

Leervraag/leerdoelen Hoe werkt co-teaching? Het uitgangspunt is het samen leren van professionals die een verschillend perspectief hebben, verschillende inhoudelijke expertise, met verschillende groepen werken, verschillende taken of rollen hebben in onderwijscontext. Uitgangspunt is hierbij de gemeenschappelijke leerdoelen/leervraag.

simulatiegesprek

Nabespreken Ervaringen delen/uitspelen

Start vanuit de leervraag Vier fasen 1.Samen opstellen van leerdoelen voor de leerlingen (wat moet er worden bereikt en welke activiteit/les past daarbij?). 2.Samen uitvoeren van de les, in de voorbereiding is afgesproken op welke wijze en/of momenten er (geplande) interactie is tussen beiden. 3.Delen van ervaringen vanuit het eigen perspectief met de focus op de interactie en de leerresultaten. 4.Samen reflecteren op de leerdoelen/leervraag.

Visie op kunst 1.Vakgerichte visie 2.Sociaal-maatschappijgerichte visie 3.Kindgerichte visie

Vakgerichte visie 1.Vergaren van kennis over kunst, ontwikkeling van kunstzinnige vaardigheden, overdragen van kunst erfgoed.

Sociaal maatschappelijk 1.Perspectief vanuit een sociaal maatschappijgerichte visie (de ontwikkeling van de kunstzinnige kennis, vaardigheid en de attitudes die een kind nodig heeft om in de maatschappij te functioneren, denk bijvoorbeeld aan mediawijsheid)

Kindgerichte visie 1.Perspectief vanuit de ontwikkeling van het kind, de kindgerichte visie (kunst draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van het kind)

Doel van de kunstlessen? Talentontwikkeling Ontwikkeling van ‘liefde voor kunst’ In aanraking brengen met de wereld van de kunst Kinderen de kennis en vaardigheid bieden om te participeren in kunst (denk aan een orkest, een band, musicalgroep, toneelvereniging etc) Ontwikkelen van creativiteit en expressieve vaardigheden Algemene (kunstzinnige) ontwikkeling

Vormen van co-teaching (viedeo: leraar 24 co-teaching)

Vormen van co-teaching Observatie, één geeft de les de ander observeert (vooraf zijn gezamenlijk de observatiepunten vastgesteld). Ondersteunend, één geeft les, de ander loopt rond, begeleidt en ondersteunt de individuele leerling of een subgroepje. Parallel, de groep wordt in tweeën gesplitst, beide groepen krijgen van dezelfde instructie vanuit een ander perspectief. Circuit, de groep wordt gespitst en krijgt verschillende instructies, daarna wordt er gewisseld. Aangepast, de groep wordt gesplitst in een grote groep en een groep die aangepaste instructie vraagt (bijvoorbeeld differentiatie). Teamteaching, samen voor de klas staan waarbij de leiding bij de vakspecialist ligt, de groepsleerkracht ondersteunt. Complementaire co—teaching, de vakspecialist versterkt op evenwaardige wijze de groepsleerkracht

Sterke- en aandachtspunten Benoem de sterke- en de aandachtspunten van: Groepsleerkracht Vakspecialist (werk in tweetallen)

De groepsleerkracht Sterke puntenAandachtspunten  Totaal beeld  Gegarandeerde vooruitgang  Kent/hanteert diverse onderwijs modellen  Kwaliteit van eigen vaardigheid voor het specifieke vak  Kent de klas  Handelings verlegen  Kent het gehele curriculum  Doorgaande ondersteuning  Is breed ontwikkeld  tijd  Flexibel in lesindeling (tijd, ruimtes)

De vakspecialist Sterke puntenAandachtspunten  Kennis van het vak  Focus op vakcurriculum  Begrijpt hoe kwaliteit binnen de kunst kan worden bereikt  Benadrukking losse vakken  Begrijpt de kunstzinnige ontwikkeling  duur  Kan de verschillende vaardigheden plaatsen  Los verbonden aan de school  Kent het ‘kunst’ veld  Smallere (vakmatige) kijk op onderwijs  Vertrouwen van de groepsleerkrachten  tijd

Vertrouw erop dat: Veel groepsleerkrachten kunstzinnige vaardigheden hebben en in kunst geïnteresseerd zijn. Zij kunnen een bredere kijk op kunst inbrengen Vertrouwen in eigen kunnen kan negatief beïnvloed zijn door: eigen schoolervaringen, verkeerde ideeën wat kunstonderwijs nu precies inhoudt, te weinig bagage en ondersteuning meegekregen vanuit de opleiding.

Uitgangspunt bij co-teaching Iedereen heeft de capaciteit over kunst na te denken en er wat mee te doen Iedere groepsleerkracht kan kunstlessen geven met goede begeleiding Ontwikkel bij jezelf vaardigheden als advisering, leidinggeven en begeleiden Weet hoe je kennis en vaardigheden betreffende kunst hanteerbaar maakt door middel van praktische en creatieve activiteiten in de klas. Leer goed te luisteren naar- en in te leven in de situatie van de groepsleerkracht respecteer de expertise en vaardigheden van de groepsleerkracht Zorg ervoor dat activiteiten zo worden ontworpen dat alle mogelijkheden erbij worden betrekken Haal je winst uit de samenwerking met een andere professional.

Aan de slag Opdracht: Maak een 10 wekenplan waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende vormen van co-teaching, bronnen en methodes. Bedenk zelf de leervraag. Formuleer tussendoelen en een einddoel vanuit de leervraag. Presentatie op een ‘co-teachende’ manier.

presentatie

vragen

Literatuur S.Koot Co teaching M.C. Pontier Co-teaching een passende oplossing

Vanuit 4xg. 1.Beschrijf eerst het gedrag (niet de persoon) dat wordt geobserveerd. 2.Vervolgens het gevolg van dit gedrag. 3.Benoem het gevoel dat het bij jou oproept. 4.Benoem vervolgens het gewenste gedrag van de ander.