Wereld Choco-lat Economie. Wereld Choco-lat Benodigheden  1 spelbord  5 sets van 11 fabriekskaarten  5 sets van 3 hoofdzetelkaarten  45 spelkaarten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
B r i d g e iedereen kan het leren
Advertisements

Druk op een toets voor verder. Volg nu de instructies op.
Proloog.
Voorbereiding Clubbridge Les 12 Omgaan met onregelmatigheden versie VC LES 12.
Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.
Koningsspelen groep 5-8.
Prestige Als de Venetiëkaart wordt getrokken en op het einde van het spel zijn de punten voor de meeste Prestige: 6 / 3 / 1 Ducati Nadat de Venetiëkaart.
Hoe ik paddenstoel word
Totaal 3 rondes, per ronde 4 fases.
Voorbereiding post 2 Soort zoekt soort Groep
Elke speler start met:  1 Speloverzicht  1 schijf in zijn kleur om de score bij te houden (plaats op 0)  2 delen van de arena in zijn kleur  Munten.
Nieuwe Spelregels.
Wiskunde D op de UvT Herbert Hamers.
Mario party is een spellen reeks, er komen steeds nieuwe. Mario party is een soort monopoly met spellen. Je speelt het met 2 of 4 spelers. Het doel van.
Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep
Hoe ik paddenstoel word
Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen Groep 1-2.
Les 3 Hoofdstuk 3: Bieden (introductie) Hoofdstuk 4: Kaartwaardering
Spelregels IT-governance game het spel wordt gespeeld door 3 a 4 business units (BU's) ieder bestaande uit een of meer spelers in rondes –bestaande uit.
In seizoen 2014 – 2015 geen nieuwe regels!. Het maken van een doelpunt: A - aanvaller B - bal binnen C - cirkel D - geheel over de doellijn.
Help, ik ben spelleider! Instructie ouders voor spelleiden van de wedstrijdjes van de jongste jeugd.
Onderwerp: Zaal intro 2 symbolen 1 Training van de week. Training 1
8.1 Waarom handel met het buitenland?
Helden… … en heldinnen Voor al deze vrouwelijke superhelden geldt dat ze in een behoorlijk stereotype jasje worden gegoten.
Hoe hoger de luchtvervuiling? Hoe hoger de bevolkingsdichtheid - verkeer - huisverwarming Hoe meer industrie.
Sommige regels. Vraag 1 Je neemt met je partner plaats; jullie tegenstanders zijn er nog niet. a. Je mag de kaarten nog niet uit het board halen. b. Je.
Bijeenkomst 4 Thema: “Wat kan ik?” Docent: Pascal van Schajik
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen.
Naam: 1 Vul je naam in. Beantwoord zo snel mogelijk de vragen. Kijk aan het einde hoeveel je er goed had. Druk op knop om te beginnen!!
Op naar de top Economie. Op naar de top Benodigheden  1 spelbord  90 vraagkaarten  50 kanskaarten  50 situatiekaarten  80 kwartetkaarten  4 economische.
Thema Winkelen Kleuterplein. De euro, het geld, de munt Kassa en kassajuffrouw De portemonnee De prijs, kosten, duur, goedkoop Boodschappenlijstje Winkelmand,
BRIDGEN onder begeleiding BOB 2
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
Primes Andere joker – andere achterzijde Jan Pelssers.
Bridge onder begeleiding
Simulatiespel ‘USprez’
TERMINOLOGIE N W O Z LINKS VAN DE LEIDER WORDT UITGEKOMEN.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Wij zijn FLEX Finn Megan Anouk Nina
Kerstspel Spelregels Start.
Introductiequiz gemeenteraadsverkiezingen
BTW Wat is dat? Hoe werkt dat?.
Vmbo 2 economie Goede producten?
LESMATERIAAL BIJ LEER BRIDGE MET BERRY DEEL 1
Kiezen met Kaarten.
Briefing shoot-outs zaalhockey
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
24 Juni de editie Bilderdijk Trofee INFORMATIE
Goederenstroom en voorraadbeheer
Steen-schaar-papier Bron:
Sorteren met kaarten.
23 Juni ste editie Knuvers Cup INFORMATIE
Goederenstroom en voorraadbeheer
Atari ! Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen in, dat kost je zo een
Kiezen met Kaarten.
Deel 1: de wereld volgens Poetin?
Bridge onder begeleiding
Tellen met kaarten.
Tellen met kaarten.
30 Juni de editie Langstraat Bokaal INFORMATIE
BRIDGEN onder begeleiding BOB 2
Briefing shoot-outs zaalhockey
Maak Maar Duidelijk!.
BRIDGEN onder begeleiding BOB 2
Kiezen met Kaarten.
LEER BRIDGE MET BERRY WESTRA DEEL 3
Pythagobord.
Transcript van de presentatie:

Wereld Choco-lat Economie

Wereld Choco-lat

Benodigheden  1 spelbord  5 sets van 11 fabriekskaarten  5 sets van 3 hoofdzetelkaarten  45 spelkaarten  48 munten

Wereld Choco-lat

Voorbereiding  Leg het spelbord op tafel.  Schud de kaarten en leg de stapel naast het spelbord.  Trek vijf kaarten en leg deze open boven het spelbord. De stapel kaarten zelf telt als zesde kaart en behoort bij het kader 0 munten.  Iedere leerling krijgt 14 fabriekskaarten en 3 hoofdzetelkaarten in zelfde kleur.  Iedere leerling zet 3 fabriekskaarten in het startgebied en 1 hoofdzetel in een gebied naar keuze.  Iedere speler krijgt volgens volgende verdeling munten Aantal spelersAantal munten

Voorbeeld Stapelkaarten

Wie mag beginnen?  Er wordt geboden om startspeler te worden.  Iedere leerling neemt in het geheim een aantal munten in een gesloten vuist.  Het minimumbod is 1 munt.  Alle leerlingen tonen tegelijk hun bod.  De leerling met het hoogste bod betaalt dit aan de voorraad.  De andere leerlingen houden hun geld.  Bij een gelijke stand wint de jongste leerling de veiling.

Het veroveren  Er wordt met wijzerzin mee gespeeld.  De startspeler kiest een kaart uit de rij boven het spelbord.  Afhankelijk van de positie in de rij moet hij daar 0,1,2 of 3 munten voor betalen.  Voor de kaarten van de stapel betaal je geen munten, maar je neemt wel een risico aangezien je de kaart niet kan zien.  Iedere kaart toont een grondstof en een actie.  De leerling die aan de beurt is voert de actie op de kaart direct uit. Grondstof Actie

Wereld Choco-lat

Nieuwe fabriek in de wereld.  Het aantal fabrieken op de kaart geeft aan hoeveel fabrieken er mogen neergezet worden.  Enkel fabrieken in het startgebied plaatsen OF in een gebied met een hoofdzetel.

Verplaatsen van een fabriek over land  Het aantal fabrieken op de kaart geeft aan hoeveel verplaatsingen de leerling mag doen.  Het verzetten van een fabriek naar een aangrenzend gebied geldt als één verplaatsing. Verplaatsen van een fabriek over land en/of zee  Deze actie is gelijk aan de voorgaande maar nu mogen fabrieken ook verplaatst worden over stippellijnen.

Bouwen van een hoofdzetel.  Je bouwt een hoofdzetel in een gebied naar keuze waar je ten minste al één fabriek hebt.

Vernietigen van een fabriek  Je mag een fabriek van locatie naar keuze in de wereld verwijderen.  De fabriek wordt terug gegeven aan de eigenaar.

En/of acties  Toont een kaart twee acties met een “/” ertussen  Dan voer je één van de twee acties uit.  Toont een kaart twee acties met een “+” ertussen  Dan voer je beide acties uit in een volgorde naar keuze.

Bouwen fabriek Verplaatsen over landVerplaatsen over land en /of zee Bouwen hoofdzetelVernietigen fabriek En / of acties

Wereld Choco-lat

Na de actie  Na het afhandelen van de actie, schuif je de rij kaarten boven het spelbord naar rechts. De stapel kaarten blijft liggen.  Zo komt een plaats vrij.  Op de vrijgekomen ruimte wordt een nieuwe kaart gelegd.  De volgende speler is aan de beurt.

Einde van het spel  Het spel is afgelopen als alle leerlingen een bepaald aantal kaarten bezit. Aantal spelersAantal kaarten

Wie is de winnaar? Wereld Choco-lat

Tellen van de overwinningschocoladerepen  Chocoladereep voor gebied  Je krijgt één overwinningsreep voor elk gebied dat je domineert.  Je domineert een gebied als je meer fabrieken hebt dan elke andere leerling apart.  Een hoofdzetel telt als twee fabrieken.  Als meerdere leerlingen de meeste fabrieken heeft, domineert niemand.  Chocoladereep voor continenten  Je krijgt één overwinningsreep voor elk continent dat je domineert.  Je domineert een continent als je meer gebieden domineert dan iedere andere leerling apart.

Tellen van de overwinningschocoladerepen  Chocoladereep voor goederen.  Je krijgt een overwinningsreep voor sets met goederen van een zelfde soort.  In het midden van elke kaart kan je aflezen hoeveel kaarten van het betreffende product je nodig hebt om het aangegeven aantal overwinningsrepen te ontvangen. WINNAAR  De leerling met de meeste overwinningsrepen wint het spel!

Wat nu? Wereld Choco-lat

Vul het werkblad in.

Oplossing Wereld Choco-lat

Hoofdzetel Chocolade is een typisch Belgisch product. Wij hebben er veel kennis over. Alle beslissingen worden hier genomen. Fabriek De werkkrachten in Azië zijn goedkoop wat de prijs kan drukken. Fabriek Cacao is een belangrijk product bij het maken van chocolade. Cacao vind je terug aan de cacaoplant die groeit in Zuid-Amerika Hoofdzetel Ook Amerikanen zijn verzot op chocolade. Wat zorgt voor een grote afzetmarkt.