21 april 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik vorige keer...  Vanuit Korinthe maakt Paulus de oversteek naar Efeze. Hij laat Priscilla en.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
De Geest wil je met kracht vervullen! Philip Nunn November Nunspeet.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Discipelschap.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Het dak eraf Marcus21-12.
Stromen van levend water Johannes
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Gisteren hebben we gezocht naar wat het koninkrijk van God inhoudt.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
I. Zalving. Zalving, wadisdadan? De Nederlandstalige term messias is afgeleid van de stam masjiach משיח, een Hebreeuws woord dat bijna altijd verwijst.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
8 mei 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keren: spreken in talen is de laatste in de rij van charisma's (hfst.12); spreken in talen behoort (evenals profeteren)
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Jozef in de gevangenis.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
27 december 2012 bijbelstudie nr. 2 Vanaf hoofdstuk 1:11.
CHARISMATISCH? deel II.
Handelingen Handelingen Ziet dan toe, dat u niet overkome, wat in de profeten gezegd is: dat ik zo mogelijk de naijver van mijn.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
28 september 2014 Zoetermeer. Openbaring 1 1 Openbaring van Jezus Christus, welke God Hem gegeven heeft om zijn dienstknechten te tonen hetgeen weldra.
Bodegraven. 1Korinthe 16 1 Wat nu de inzameling voor de heiligen betreft, doet ook gij, evenals ik het in de gemeenten van Galatie geregeld.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
9 april 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'. terugblik  Paulus' toespraak in Antiochië (Hand.13:15-41)  terugblik op Israëls geschiedenis: Gods zevenvoudig.
De doop in de Heilige Geest
4 juni 2015 Bodegraven. terugblik...  1:1-18, de proloog: het woord dat vlees werd  1:19-28 delegatie uit Jeruzalem interviewt Johannes  priesters.
16 aug Rotterdam.  middelste bijbelhoofdstuk?  Psalm 118 laatste psalm van de 'Hallel'  Psalm 113 t/m 118  Matteüs 26:30  de naam van de schrijver.
de verheerlijking op de berg
4 oktober 2015 Rotterdam. = zevende dag van Sukkot (=Loofhutten)
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
En aan hen werden tongen als van vuur gezien, die zich verdeelden, en het zat op ieder van hen …..
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
17 december 2015 Bodegraven. terugblik Johannes 3:  gesprek met Nicodemus  : 'wedergeboorte'  : aardse en hemelse dingen  : Johannes'
28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
1. Wat is het verschil … 3. Nat van binnen naar buiten …
12 mei 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik: Paulus' verblijf in... 1.Handelingen 16: Filippi 1.
26 mei 2016 Bodegraven. terugblik...  n.a.v. de genezing van de 38 jaar verlamde, wordt Jezus door de leidslieden neergezet als schender van de sabbat;
26 juni 2016 Zoetermeer. de voorzegging in Jesaja 28 1 de voorzegging in Jesaja 8 2 Paulus' commentaar in Romeinen 9/10 3.
Handelingen 2:1-4 (5-11) 1 En toen de Pinksterdag aanbrak, waren allen tezamen bijeen. 2 En eensklaps kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige.
Transcript van de presentatie:

21 april 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'

terugblik vorige keer...  Vanuit Korinthe maakt Paulus de oversteek naar Efeze. Hij laat Priscilla en Aquila daar achter.

terugblik vorige keer...  Paulus reist naar Caecarea en via Jeruzalem naar Antiochië. Einde twee 'zendingsreis'.

terugblik vorige keer...  Dan vangt hij zijn derde reis aan en trekt hij door Galatië en Frygië.  In Efeze maken Priscilla en Aquila ondertussen kennis met ene Apollos die zij 'updaten' over "de weg Gods". Apollos vertrekt vervolgens naar Korinthe.

Handelingen 19 1 En terwijl Apollos te Korinte was, geschiedde het, dat Paulus, na door de bovenlanden gereisd te zijn, te Efeze kwam, en daar enige discipelen vond. zie 18:27,28

Handelingen 19 1 En terwijl Apollos te Korinte was, geschiedde het, dat Paulus, na door de bovenlanden gereisd te zijn, te Efeze kwam, en daar enige discipelen vond. lett. hoger-gelegen delen > landinwaarts (=vanaf de kust hoger gelegen)

Handelingen 19 1 En terwijl Apollos te Korinte was, geschiedde het, dat Paulus, na door de bovenlanden gereisd te zijn, te Efeze kwam, en daar enige discipelen vond. hier: discipelen van Johannes >

Marcus En zij kwamen en zeiden tot Hem (=Jezus): Waarom vasten de discipelen van Johannes en de discipelen van de Farizeeen wel, maar uw discipelen niet?

Handelingen 19 2 En hij zeide tot hen: Hebt gij de Heilige Geest ontvangen, toen gij tot het geloof kwaamt? Doch zij zeiden tot hem: Wij hebben zelfs niet gehoord, dat er een Heilige Geest is. lett. heilige geest = die Johannes had aangekondigd >

Lucas 3:16 Johannes zeide tot allen: Ik doop u in water, doch Hij komt, die sterker is dan ik, wiens schoenriem ik niet waardig ben los te maken; die zal u dopen in heilige Geest en vuur.

Handelingen 19 2 En hij zeide tot hen: Hebt gij de Heilige Geest ontvangen, toen gij tot het geloof kwaamt? Doch zij zeiden tot hem: Wij hebben zelfs niet gehoord, dat er een Heilige Geest is. één woord: gelovende

Handelingen 19 2 En hij zeide tot hen: Hebt gij de Heilige Geest ontvangen, toen gij tot het geloof kwaamt? Doch zij zeiden tot hem: Wij hebben zelfs niet gehoord, dat er een heilige Geest is. zij wisten wel van een heilige geest maar niet dat deze is, d.w.z. er al is; Joh.7:39 >

Johannes 7 38 Wie in Mij gelooft, gelijk de Schrift zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. 39 Dit zeide Hij van de Geest, welke zij, die tot geloof in Hem kwamen, ontvangen zouden; want de Geest was er nog niet, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was.

Handelingen 19 3 En hij zeide tot hen: Waarin zijt gij dan gedoopt? En zij zeiden: In de doop van Johannes. zij kenden de doop van Christus nog niet, nl. de doop in heilige geest!

Handelingen 19 3 En hij zeide tot hen: Waarin zijt gij dan gedoopt? En zij zeiden: In de doop van Johannes. zij waren alleen op de hoogte van de waterdoop  de Hebreeën vanouds kenden een "leer van dopen" – wassingen bij vele gelegenheden  unieke van Johannes' doop: wordt gedoopt (=passief)

Handelingen 19 4 Maar Paulus zeide: Johannes doopte een doop van bekering en zeide tot het volk, dat zij moesten geloven in Hem, die na hem kwam, dat is in Jezus. = Israël >

Johannes 1:31 En zelf wist ik (=Johannes de Doper) niet van Hem, maar opdat Hij aan Israel zou geopenbaard worden, DAAROM kwam ik dopen in water.

Handelingen 19 4 Maar Paulus zeide: Johannes doopte een doop van bekering en zeide tot het volk, dat zij moesten geloven in Hem, die na hem kwam, dat is in Jezus. "de komende" gangbare uitdrukking voor de Messias >

Psalm Gezegend HIJ, DIE KOMT in de naam des HEREN; wij zegenen u uit het huis des HEREN. Lucas 7 19 En Johannes riep een tweetal van zijn discipelen tot zich en zond hen naar de Here om te zeggen: Zijt Gij het, DIE KOMEN ZOU, of hebben wij een ander te verwachten?

Handelingen 19 5 En toen zij dit hoorden, lieten zij zich dopen in de naam van de Here Jezus. lett. zij werden gedoopt (aorist) geen herdoop in water maar een doop in Geest- dát was het onderwerp (19:2)

Handelingen 19 5 En toen zij dit hoorden, lieten zij zich dopen in de naam van de Here Jezus. zij horen de naam van de Heer Jezus (= de opgewekte!) en worden daarin gedoopt... hoe? – zie volgend vers!

Handelingen 19 6 En toen Paulus hun de handen oplegde, kwam de heilige Geest over hen, en zij spraken in tongen en profeteerden. lett. OP altijd een zichtbare manifestatie >

Richteren 11:29: Toen kwam de Geest des HEREN OP Jefta; hij trok Gilead en Manasse door... Numeri 24:2... toen Bileam zijn ogen ophief, zag hij Israel naar zijn stammen gelegerd, en de Geest Gods kwam OP hem...

1Samuël 19:2 Toen (...) zond Saul boden om David te halen. Dezen zagen een groep profeten in geestvervoering met Samuel aan hun hoofd. En de Geest Gods kwam OP de boden van Saul, zodat ook zij in geestvervoering geraakten.

Handelingen 1:8... maar gij zult kracht ontvangen, wanneer van de heilige Geest OP u komt, en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde.

Handelingen En al de gelovigen uit de besnijdenis, die met Petrus waren meegekomen, stonden verbaasd, dat de gave van de heilige Geest ook OP de heidenen was uitgestort, 46 want zij hoorden hen spreken in tongen en God grootmaken.

Handelingen 19 6 En toen Paulus hun de handen oplegde, kwam de heilige Geest over hen, en zij spraken in tongen en profeteerden. = een teken voor Israël >

1Korinthe In de wet staat geschreven: Door lieden van een andere taal en door lippen van vreemden zal Ik TOT DIT VOLK spreken, en toch zullen zij naar Mij niet luisteren, zegt de Here. 22 Derhalve zijn de tongen een teken niet voor hen, die geloven, maar voor de ongelovigen... Jesaja 28:11,12

Handelingen 19 6 En toen Paulus hun de handen oplegde, kwam de heilige Geest over hen, en zij spraken in tongen en profeteerden. zie Paulus in 1Korinthe 13

1Korinthe 13 8 De liefde vergaat nimmermeer; maar PROFETIEEN, zij zullen afgedaan hebben; TONGEN, zij zullen verstommen; kennis, zij zal afgedaan hebben. > openbaringen van kennis

1Korinthe 13 8 De liefde vergaat nimmermeer; maar PROFETIEEN, zij zullen afgedaan hebben; TONGEN, zij zullen verstommen; kennis, zij zal afgedaan hebben. 9 Want onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren. lett. ten-dele = fragmentarisch

1Korinthe 13 8 De liefde vergaat nimmermeer; maar PROFETIEEN, zij zullen afgedaan hebben; TONGEN, zij zullen verstommen; kennis, zij zal afgedaan hebben. 9 Want onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren. 10 Doch, als het volmaakte komt, zal het onvolkomene afgedaan hebben. lett. volwassenheid – zie 1Kor.14:20

Handelingen 19 7 En het waren in het geheel ongeveer twaalf mannen. als getal (wederom) een verwijzing naar Israël

Handelingen 19 8 En Paulus ging naar de synagoge en trad drie maanden lang vrijmoedig op, om hen door besprekingen te overtuigen aangaande het Koninkrijk Gods. eerder bezocht door Paulus op zijn doorreis naar Antiochië; 18:19-21 Paulus had beloofd hen weer te bezoeken 18:21

Handelingen 19 8 En Paulus ging naar de synagoge en trad drie maanden lang vrijmoedig op, om hen door besprekingen te overtuigen aangaande het Koninkrijk Gods.

Handelingen 19 8 En Paulus ging naar de synagoge en trad drie maanden lang vrijmoedig op, om hen door besprekingen te overtuigen aangaande het Koninkrijk Gods.

Handelingen 19 8 En Paulus ging naar de synagoge en trad drie maanden lang vrijmoedig op, om hen door besprekingen te overtuigen aangaande het Koninkrijk Gods. over de openbaring van het Koninkrijk (Luc.19:11) & de verborgenheden van het Koninkrijk (Mat.13:11)

Handelingen 19 9 Maar toen sommigen verhard en ongehoorzaam bleven en ten aanhoren van de menigte kwaad bleven spreken van de weg... lett. ongezeggelijk waren

Handelingen 19 9 Maar toen sommigen verhard en ongehoorzaam bleven en ten aanhoren van de menigte kwaad bleven spreken van de weg...

Handelingen maakte hij zich van hen los en zonderde zijn discipelen af, terwijl hij dagelijks besprekingen hield in de gehoorzaal van Tyrannus. > Paulus' discipelen

Handelingen maakte hij zich van hen los en zonderde zijn discipelen af, terwijl hij dagelijks besprekingen hield in de gehoorzaal van Tyrannus.

Handelingen maakte hij zich van hen los en zonderde zijn discipelen af, terwijl hij dagelijks besprekingen hield in de gehoorzaal van Tyrannus.

Handelingen maakte hij zich van hen los en zonderde zijn discipelen af, terwijl hij dagelijks besprekingen hield in de gehoorzaal van Tyrannus. een woord van vrijmaking... in de school van TIRAN

Handelingen En dit ging twee jaar lang zo voort, zodat allen, die in Asia woonden, het woord des Heren hoorden, Joden zowel als Grieken.