Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Techniek in het basisonderwijs!
Advertisements

Succesvolle intelligentie
(Hoog)begaafde kinderen uitdagen met de Techniek Torens
Hogere denkvaardigheden
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
Compex Natuurkunde Een complex aan mogelijkheden?
Herkansing MedMec Q3 co creatie 15 en 16 juli 2009 De student is in staat: Het begrip co-creatie en de voordelen van co-creatie te benoemen. De voorwaarden.
MEDMEC01 – Q1 – JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER
ICT en Didactiek Willem Bustraan EFA
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Gerard Koolstra, St. Michael College Zaandam
Rekenkundig begaafd… Ze zijn goed in het leggen van verbanden
Een Module over Model Checking voor het VWO Frits Vaandrager1, David Jansen1 & Els Koopmans2 1Radboud Universiteit Nijmegen 2Olympus College Arnhem.
Kritisch bekijken van software Niet het vele is goed…
Samenvatting Hoofdstuk
IPC Nederland.
Met de Kennisbasis in zee!
Natuur en Techniek in de Basisschool
Kunst en wetenschap. Cultuur Kunst = vorm van cultuur Wetenschap = vorm van cultuur.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Natuurkunde in de bovenbouw
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Aan de slag met de e-rally in Technopolis en in je klas Femke Gebruers.
Bètasimulaties Jeroen Sijbers, Bètasteunpunt Wageningen.
“Goed voor de maatschappij maar te moeilijk voor ons” Een studie naar attituden van 14- en 15-jarige havo/vwo leerlingen Martijn Luub.
DE NIEUWSGIERIGE KLEUTER IN DE SLOOPHOEK
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
‘Crosscutting concepts’ in de lerarenopleiding Harrie Eijkelhof Projectleider ECENT Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Truc met het ei! Toon Hermans (1916 — 2000) cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.
Welkom bij de workshop Werken met een denkschrift
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
Lessen in de 21 e eeuw een workshop i.h.k. van de Conferentie vakvernieuwingen ECENT 4 juni 2010 Frank Seller: Stuurgroep Nieuwe Scheikunde John Hukom:
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Succesvolle intelligentie (Sternberg)
Ontwerpend aan de slag met techniek Martijn Weesing – iPabo Inka de Pijper - NEMO Ecent Conferentie De leerling als ontwerper 20 mei 2015.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
Wetenschap & Technologie Boomgaard, 14 september 2015 Monica Wijers, Liesbeth van de Grint, Vincent Jonker.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Pilot kennisbasis rekenen- wiskunde Hogeschool iPabo Vahap Duman, docent rekenen-wiskunde Ronald Keijzer, lector Rekenen-wiskunde
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
Pré-NLT-module 3D-printen
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
WAT IS NLT?.
Know and Understand Maker Education ‘ Leren door maken ’
Maker Education Know and Understand ‘Leren door maken’
Convergeren: keuzes maken
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Versterken samenwerking lerarenopleidingen scholen
Computational thinking != Programmeren != Coderen
Tool IE-1: Het verkennen van onderzoeksopdrachten en -activiteiten
Onderzoekend experimenteren met Coach
Activernde didactiek & passende werkvormen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Excursiedidactiek Radboud Docenten Academie
Product van TU Delft, SEC
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
ontwikkelen van een betekenisvolle complete en complexe opdracht
ECONOMIE en IT (A stroom)
Niemand vergeet een goede leraar
Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren
<naam bedrijf> & <naam school>
<naam bedrijf> & <naam school>
Product van TU Delft, SEC
<naam bedrijf> & <naam school>
Natuurkunde 2.3. Elektriciteit en magnetisme 3.3. Straling
Transcript van de presentatie:

Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde

Wat gaan we doen? Korte introductie op Algodoo en de nieuwe kennisbasisKorte introductie op Algodoo en de nieuwe kennisbasis Een paar voorbeelden en mogelijkheden van Algodoo bekijkenEen paar voorbeelden en mogelijkheden van Algodoo bekijken Samen iets ontwerpenSamen iets ontwerpen De leerling als ontwerperDe leerling als ontwerper De lerarenopleiding / hoe wij bij Flos het aangepakt hebbenDe lerarenopleiding / hoe wij bij Flos het aangepakt hebben Samen vooruitblikkenSamen vooruitblikken

Wat is het nut van een katalysator? Zorgt ervoor dat een proces sneller verloopt (ander reactiemechanisme)Zorgt ervoor dat een proces sneller verloopt (ander reactiemechanisme) Vergt minder energieVergt minder energie Vergroot de opbrengst van een procesVergroot de opbrengst van een proces De katalysator wordt zelf niet verbruiktDe katalysator wordt zelf niet verbruikt

Ontwerpen is best moeilijk! Divergent denkenDivergent denken Creativiteit en vindingrijkheidCreativiteit en vindingrijkheid Kennis van natuurwetenschapKennis van natuurwetenschap

Verschijnselen visualiseren en modelleren (natuurkunde, scheikunde, biologie)Verschijnselen visualiseren en modelleren (natuurkunde, scheikunde, biologie) Artefacten ontwerpen (techniek, technologie)Artefacten ontwerpen (techniek, technologie) Leren onderzoeken en ontwerpenLeren onderzoeken en ontwerpen Wat kun je met Algodoo (1)?

Wat kun je met Algodoo (2)? Ideeën Visualiseren (concretiseren)Visualiseren (concretiseren) Uitwisselen (samenwerken)Uitwisselen (samenwerken) Testen (uitproberen, onderzoeken)Testen (uitproberen, onderzoeken) Prototypen (werkend model bouwen)Prototypen (werkend model bouwen)

Uit de nieuwe kennisbasis VO: Het begrip 'kennis' dient breed te worden opgevat. Het omvat 'weten dat', 'weten hoe', 'weten waarom' en 'weten over weten'.Het begrip 'kennis' dient breed te worden opgevat. Het omvat 'weten dat', 'weten hoe', 'weten waarom' en 'weten over weten'. De kennisbasis is richtinggevend, in de zin van: niet-verplichtend, inspirerend en toekomstbestendig. Wat dit laatste betreft gaat het ook om aansluiting bij de 21e eeuwse vaardigheden en de manier waarop deze binnen vakgebieden aandacht zouden kunnen krijgen. Het gaat hierbij vooral om kritisch denken, probleem oplossen, creativiteit en informatievaardigheden.De kennisbasis is richtinggevend, in de zin van: niet-verplichtend, inspirerend en toekomstbestendig. Wat dit laatste betreft gaat het ook om aansluiting bij de 21e eeuwse vaardigheden en de manier waarop deze binnen vakgebieden aandacht zouden kunnen krijgen. Het gaat hierbij vooral om kritisch denken, probleem oplossen, creativiteit en informatievaardigheden.

Karakteristieke werkwijzen Deze vormen de basis van de manier waarop technici, wetenschappers en ingenieurs werken. Het gaat om:  ontwerpen;  modelontwikkeling en -gebruik;  informatievaardigheden;  redeneervaardigheden;  rekenkundige en wiskundige vaardigheden;  waarderen en oordelen. Deze werkwijzen zijn geformuleerd als activiteiten. Uit de nieuwe kennisbasis VO:

Een paar voorbeelden: doseerprobleem Kleine deeltjes

En nog een paar: Model menselijk oog Model onderkaak Eb en vloed

Een ontwerpprobleem:

In de wereld van de “echte techniek & wetenschap” neemt de computer een bijzonder belangrijke plaats in.

Stelling: Het is belangrijk dat je de leerling de rol van onderzoeker of ontwerper kunt geven. Door dat te doen kun je de leerling actiever maken en de focus richten op de ontwikkeling van een onderzoekende houding en creatieve denkstrategieën. Dat vraagt van ons, docenten, dat we hard nadenken over het ontwikkelen van rijke probleemstellingen voor onze studenten. Algodoo kan hierbij een rol spelen.

2 ict-vak-modules in het curriculum van Flos Ict-vak-1: kennismaking met allerhande educatieve software [Phet-simulaties / Yenka / Systematic / Optics Bench, Walter Fendt …Ict-vak-1: kennismaking met allerhande educatieve software [Phet-simulaties / Yenka / Systematic / Optics Bench, Walter Fendt … Ict-vak-2: AlgodooIct-vak-2: Algodoo

Ict-vak-2: Algodoo in de klas Studenten eerst zelf aan de slag met Algodoo (de techniek van het bouwen van virtuele simulaties / modellen ; prototyping)Studenten eerst zelf aan de slag met Algodoo (de techniek van het bouwen van virtuele simulaties / modellen ; prototyping) Nadenken over de vakdidactische mogelijkheden (bij vakdidactiek)Nadenken over de vakdidactische mogelijkheden (bij vakdidactiek) Materiaal voor leerlingen ontwerpen.Materiaal voor leerlingen ontwerpen. Uitproberen in de klas.Uitproberen in de klas.

Een educatieve simulatie moet: 1. Leerlingen stimuleren tot onderzoek en het stellen van vragen1. Leerlingen stimuleren tot onderzoek en het stellen van vragen 2. Inzicht geven in moeilijke concepten en relaties daartussen en inzicht in wetmatigheden2. Inzicht geven in moeilijke concepten en relaties daartussen en inzicht in wetmatigheden 3. Verband hebben met de leefwereld van de leerling3. Verband hebben met de leefwereld van de leerling 4. Onzichtbare dingen zichtbaar maken (bijvoorbeeld krachten of atomen of een heel zonnestelsel in beeld brengen)4. Onzichtbare dingen zichtbaar maken (bijvoorbeeld krachten of atomen of een heel zonnestelsel in beeld brengen) 5. Creatieve, laterale denkvaardigheden stimuleren (wat zou er gebeuren als…..?)5. Creatieve, laterale denkvaardigheden stimuleren (wat zou er gebeuren als…..?) 6. Leerlingen een idee geven van het gebruik van natuurkunde in de techniek6. Leerlingen een idee geven van het gebruik van natuurkunde in de techniek 7. Het mogelijk maken om “metingen” te verrichten om een meer kwantitatief begrip te krijgen7. Het mogelijk maken om “metingen” te verrichten om een meer kwantitatief begrip te krijgen 8. een fris, kleurig en aantrekkelijk uiterlijk hebben (dat gaat erg gemakkelijk met Algodoo ™)8. een fris, kleurig en aantrekkelijk uiterlijk hebben (dat gaat erg gemakkelijk met Algodoo ™) 9. leerlingen stimuleren om gebruik te maken van grafieken en deze te leren interpreteren9. leerlingen stimuleren om gebruik te maken van grafieken en deze te leren interpreteren