Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Veelgemaakte fouten in risicobeoordelingen
situationeel leiderschap
Naam en titel van de spreker
Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek
Gezond werk is werk zonder stress
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek Naam.
2013 EVALUATIES N+1. INLEIDING • Gelieve onze 2011 video te bekijken voor meer details aangaande het proces en de applicatie
The CAF Procedure voor externe feedback
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
COMPETENTIEONTWIKKELING
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
OHSAS certificatie Frans Stuyt 24 september 2009.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Iedereen coach naar Jef Clement.
Leiderschap en zelfbedrog:
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
A3 Methodiek “meer sturing met minder papier”
2014 EVALUATIES N+1.
Gezond werken in de zorg Resultaten onderzoek januari 2015 Transvorm Marc Spoek – Sichting IZZ Babette Bronkhorst – Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ordenen van gegevens Inleiding informatiesystemen © Sander Cox.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
De structuur van de economie
Opvoeden.
De domeinen & Niveau bij ABB.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Opdrachten en eindopdracht
Psychosociale risico’s (PSR’s)
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
De 25 beste ideeën voor een meer inspirerende planning en control Henk Doeleman Jean-Pierre Thomassen.
"Zorgen dat leren werkt: het E-model“ 19 APRIL 2016 'S-HERTOGENBOSCH.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Great Place To Work ® © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN voorlichtingsbijeenkomsten 11 november november november 2009.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Dr. Patrick Vermeulen GITPMoed & Vertrouwen Moed en Vertrouwen Workshop 1 Motivatie 1.
Hoezo Great Place To Work ® bij Vanboeijen? © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN 30 september 2009 Erik van Riet VGN 30 september 2009.
Medezeggenschap en agressie en geweld in de marktsector Jo Scheeren Harry Hartmann.
Veilig werken via gedragsverandering Danny Wilms
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Tevredenheidsmeter.be Een praktisch, eenvoudig en bruikbaar antwoord op de wetgeving inzake psychosociale risico-analyses.
acht locaties in Zeeland en Zuid Holland
Diversiteit & Inclusie
Grip op stress, tijd en Welkom, mijn naam is Annemiek Tigchelaar en ik ben de eigenaar van Werkdrukverlager. Wij helpen je met grip op je stress,
[Projectnaam] [Degene die de presentatie verzorgt]
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Beroepscontext Hoe wordt wiskunde toegepast in de beroepscontext?
Beroepstrots: de gemotiveerde ambtenaar
Werken aan werkvermogen
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Rapportage van voortgang of status
Statushouders in de gemeente Schouwen-Duiveland
Cursus Interne auditor
[Naam project] [Naam presentator]
Transcript van de presentatie:

Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap van het management en werknemersparticipatie? Naam en titel van de spreker Datum | Titel evenement

2 In 2009 werden managers en vertegenwoordigers van werknemers bij bedrijven ondervraagd. Esener stelde vragen over het beheer van veiligheids- en gezondheidsrisico's, de omgang met stress, geweld en pesterijen en de manier waarop werknemers hierbij worden betrokken. Esener – een overzicht van de manier waarop met veiligheids- en gezondheidsrisico's op de werkplek wordt omgegaan in 31 landen

3 Wat kunt u van ESENER opsteken over leiderschap van het management?  De enquête omvatte een aantal hoofdvragen: Wordt het thema veiligheid en gezondheid regelmatig aan de orde gesteld tijdens vergaderingen van het hogere management? Bestaat er een beleid, beheersysteem of actieplan op het gebied van veiligheid en gezondheid?  en aanvullende vragen, zoals: Worden hiervoor procedures toegepast? Hebt u preventieve maatregelen getroffen? Maakt u gebruik van deskundige informatie?  Wanneer de vragen worden gecombineerd kan een samengestelde veiligheids- en gezondheidsscore worden bepaald Zie de toelichting in het verslag: Management of occupational safety and health – an analysis of the findings of the European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (Esener). Dit verslag is te vinden op: and-health-analysis-of-data-from-the-esener/view

4 Leiderschap van het management Veiligheids- en gezondheidskwesties die regelmatig tijdens vergaderingen van het hogere management aan de orde worden gesteld % van de vestigingen Het is belangrijk om het thema veiligheid en gezondheid tot op de hoogste niveaus te bespreken, zodat het in de belangrijkste bedrijfsprocessen kan worden geïntegreerd en als prioriteit geldt voor de hele organisatie.

5 Leiderschap van het management Toepassing van een gedocumenteerd beleid, beheersysteem of actieplan op het gebied van veiligheid en gezondheid % van de vestigingen 85% van de managers acht het voeren van een specifiek beleid effectief Een document waarin wordt omschreven hoe veiligheid en gezondheid worden beheerd, inclusief de taakverdeling, is essentieel voor duidelijk en doeltreffend leiderschap.

6 Leiderschap van het management Samengestelde veiligheids- en gezondheidsscore De algemene score is gebaseerd op de gecombineerde antwoorden op negen enquêtevragen over acties en procedures op het gebied van veiligheid en gezondheid.

7 Leiderschap van het management Grootte van de vestiging en samengestelde score inzake veiligheids- en gezondheidsbeheer

8 Leiderschap van het management Grootte van de vestiging en samengestelde score inzake veiligheids- en gezondheidsbeheer in verschillende landen Grootte van de vestiging (aantal medewerkers) Voorspelde score veiligheid & gezondheid In sommige landen is er zelfs bij kleine bedrijven sprake van een hoog niveau van maatregelen en procedures op het gebied van veiligheid en gezondheid. We moeten wel bedenken dat deze maatregelen en procedures vaak niet van de grond komen zonder de nodige inzet van het management.

9 Wat kunt u van Esener opsteken over werknemersparticipatie?  Hoe is de werknemersparticipatie geregeld? Directe participatie van de werknemers of door vertegenwoordiging (vertegenwoordiger voor veiligheid en gezondheid, comité voor veiligheid en gezondheid, ondernemingsraad of vakbondsvertegenwoordiging op de werkvloer) Welke invloed heeft de participatie op het al dan niet toepassen van procedures of maatregelen voor het beheer van veiligheid en gezondheid?  Secundaire analyse waarbij naar de werknemersparticipatie én de inzet van het management wordt gekeken Zie de toelichting in het verslag: Worker representation and consultation on health and safety - an analysis of the findings of the European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (Esener). Dit verslag is te vinden op: involvement/view

10 Werknemersparticipatie Regelmatige controle van de werkplek als onderdeel van de risicobeoordeling: het effect van de werknemersvertegenwoordiging % van de vestigingen in de EU-27 Er wordt vaker een risicobeoordeling gemaakt wanneer er een vertegenwoordiger voor veiligheid en gezondheid is – vooral bij kleine bedrijven.

11 Vormen van werknemersvertegenwoordiging: Algemeen — ondernemingsraad en/of vakbondsvertegenwoordiger; Specifiek — commissie voor veiligheid en gezondheid en/of vertegenwoordiger voor veiligheid en gezondheid Werknemersparticipatie Invloed van werknemersparticipatie en inzet van het management op het al dan niet toepassen van een beleid inzake veiligheid en gezondheid De inzet van het management houdt verband met de vraag of er een specifiek veiligheids- en gezondheidsbeleid wordt gevoerd en sprake is van werknemersparticipatie (vooral specifiek op het gebied van veiligheid en gezondheid). Het effect is het grootst bij een combinatie van een grote inzet van het management en zowel een specifieke als een algemene vertegenwoordiging van de werknemers.

12 Vormen van werknemersvertegenwoordiging: Algemeen — ondernemingsraad en/of vakbondsvertegenwoordiger; Specifiek — comité voor veiligheid en gezondheid en/of vertegenwoordiger inzake veiligheid en gezondheid Werknemersparticipatie Invloed van werknemersparticipatie en inzet van het management op het nemen van maatregelen om psychosociale risico’s aan te pakken Een combinatie van een grote inzet van het management en werknemersvertegenwoordiging (vooral specifiek op het gebied van veiligheid en gezondheid) heeft opnieuw een sterke invloed op de aanpak van stress, geweld en pesterijen. Grote inzet managementWeinig inzet management Geen vertegenwoordiging Alleen algemene vertegenwoordiging Alleen specifieke vertegenwoordiging beide vormen

13 Vormen van werknemersvertegenwoordiging: Algemeen — ondernemingsraad en/of vakbondsvertegenwoordiger; Specifiek — comité voor veiligheid en gezondheid en/of vertegenwoordiger voor veiligheid en gezondheid De traditie van sociale dialoog in de Scandinavische landen vindt vooral haar weerslag bij kleinere vestigingen. Werknemersparticipatie Waar vinden we een grote inzet van het management gecombineerd met algemene en specifieke werknemersvertegenwoordiging?

14 Samenvatting van de belangrijkste conclusies uit de studies over het beheer van veiligheid en gezondheid op de werkplek en werknemersparticipatie  Ondernemingen pakken het veiligheids- en gezondheidsbeheer systematisch aan Het vastleggen van doelstellingen via de kaderrichtlijn lijkt bedrijven succesvol te stimuleren om veiligheid en gezondheid op de werkplek consequent en systematisch aan te pakken.  Kleine vestigingen hebben ondersteuning nodig Bij bedrijven met minder dan 150 werknemers daalt het niveau van het beheer van veiligheid en gezondheid sterk, maar niet in alle lidstaten in gelijke mate.  Werknemersparticipatie is een cruciale factor Vertegenwoordigers op het gebied van veiligheid en gezondheid maken een groot verschil. Zij moeten verder worden ondersteund, met name om de uitdagingen van psychosociale risico’s het hoofd te kunnen bieden.  Werknemersparticipatie en leiderschap van het management Bij bedrijven waar sprake is van een grote inzet van het management en van beide vormen van werknemersparticipatie (specifieke vertegenwoordiging voor veiligheid en gezondheid én vakbond/ondernemingsraad) is de kans dat een specifiek veiligheids- en gezondheidsbeleid wordt gevoerd, 10 keer groter dan bij bedrijven waar dit niet het geval is.

15 Meer informatie Hier kunt u:  meer te weten komen over Esener  publicaties downloaden  gebruik maken van ons interactieve tool om resultaten per land, grootte van de vestiging en sector te bekijken