Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII 2005-2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Horizontaal Toezicht Een overzicht.
Advertisements

Kleur in de verklaring. Zwart wit of kleur? 2 En nog meer kleur 3.
Methodisch begeleiden
“HDN en de zorgplicht in de keten”
Laat u wat liggen ? Bianca Steentjes RO Reinier Gosselink RA
Workshop AO binnen de bestaande structuur
MEER RAAD VOOR HET RIOOL Rioleringszorg Presentatie rapport Rekenkamercommissie 24 maart 2009.
Jasper Dekker consultant Agentschap SZW
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Regelgeving accountancy vanaf 2007 NIVRA Voorlichtingsbijeenkomst.
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Interne omzetcijfers Paul van Schooten.
Agenda  Lessen 34 tm 35  7 en 8 december 2011  hs 31  bestuderen 31.1 tm 31.4 maken 31.1 tm 31.5.
Bijeenkomst vermindering regeldruk.
De ontheffingsnota: een praktijkvoorbeeld Ir. Barbara Vael afdeling Water 24 mei 2005.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Module 4: Verantwoordingsvereisten en administratieve aspecten
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
Regelgeving accountancy vanaf 2007 NIVRA Voorlichtingsbijeenkomst.
Het vertrouwen van de overheidsaccountant OVAC najaarsbijeenkomst 20 november 2008 presentatie door mr. drs. Bas Sepers raadslid PvdA Den Haag.
Europees Fonds voor de Meest Behoeftigen (EFMB) Vereisten ()
Ontwikkeling en vaststelling Regeling Verschuivingsvergoeding 2008/Piet Wesdorp/Going Concern.
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Een heel fijn zelfonderzoek
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Integriteitrisico’s in kernprocessen
'Perverse prikkels’ door verslaggeving tav P ensioenen Prof. Dr Mr Gérard W.J.M. Kampschöer RA.
Psychosociale risico’s (PSR’s)
Meerwaarde accountant voor de gemeenteraad bij het financieel toezicht “Het dichten van het gat”: meer benutten bestaande activiteiten en nieuwe activiteiten.
Vennootschapsbelasting Stavaza en eerste beeld Bas Burger (Dordrecht) Timon Jagers (PWC)
Informatiebijeenkomst herindelingsprocedure Groningen, Haren en Ten Boer 8 april 2016.
Goede Raad voor de RSD Hoe kan de Raad zo vroeg mogelijk in het proces kaders stellen? Hoe wordt de raad meegenomen in het proces? Wat is de betekenis.
Administratieve kanten nieuwe regeling Gerard Slotema AgentschapSZW.
INBRENGWAARDE Uitvoering van staand beleid. Besluit van de Raad d.d. 30 juni 2010 en 31 mei 2011 Richtlijn inbrengwaarde. Met het openen van de grondexploitatie.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
Ervaring regio met ESF actie J Karin van Meer. Beeld van de regio Noordoost Brabant.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Jaarrekening en Jaarverslag 2011 R&A-commissie, 14 mei 2012.
De kascommissie “De kascommissie is overbodig, onze penningmeester heeft alles goed op orde”
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bevindingen jaarrekeningcontrole 2013 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 Auditcommissie.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bespreking auditcommissie Plan van aanpak accountantscontrole 2010 Dordrecht 24 augustus 2010 Rein-Aart van Vugt.
Tafel 4: AFRONDING FASE 1. Agenda – Verslag – Toelichting tarieven Open eindjes uitgelicht – Doorlopen.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
Stedendag verantwoording GSB III Verantwoording en controle Ad Marneffe.
Handboeken in de praktijk Frans Smit – Gemeente Meppel.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
Deelsessies Conferentie ‘Modernisering Financieel Toezicht’ 13 oktober 2010.
20 november 2008  Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 drs. Neil van Engelen RA.
Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân, 10 september 2013.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bevindingen jaarrekeningcontrole 2015 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 Auditcommissie.
Invoering Vennootschapsbelasting. Inhoud VPB in persperctief Raamwerk van de wet Regionaal PVA met lokale verantwoordelijkheid Waar staan we nu.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bevindingen jaarrekeningcontrole 2010 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 Auditcommissie.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Voorlopige bevindingen jaarrekeningcontrole 2015 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser.
Financiële rechtmatigheid
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
In Control in het Sociaal Domein Met best practices!
IMPLEMENTATIE KWALITEITSKADER
Mini-onderneming.
Mini-onderneming.
Voorlopige bevindingen controle 2016
Nota Lokale Heffingen.
VRAAG 1: Wie van de aanwezigen heeft wel eens een rapport/ notitie/ artikel/ presentatie etc. etc. geschreven voor een opdrachtgever en daarin conclusies.
Jaarrekening 2018 Presentatie Open Huis d.d. 6 juni 2019.
Accountantsverslag 2017 / Pre-audit 2018
Transcript van de presentatie:

Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII

Rol en verantwoordelijkheden accountant –De accountant voert een beoordeling uit op de deugdelijke totstandkoming, dit omvat niet de inhoudelijke juistheid –De bevindingen worden opgenomen in de voorgeschreven tabel in het Rapport van Bevindingen Werkzaamheden: –Risicoanalyse –Beoordeling van onderliggende administraties –Aansluiting van de SiSa-bijlage met de onderliggende administraties

FAQ’s accountantscontrole Consequenties als de deugdelijke totstandkoming van de prestatie is niet vast te stellen? Er bestaat op het moment van opstellen van de jaarrekening 2009 voor de gemeente een onzekerheid over de aan die prestatie gekoppelde rijksbijdrage. In de jaarrekening 2009 dient de gemeente deze onzekerheid toe te lichten en te kwantificeren (het aan de prestatie gekoppelde bedrag). Voor de gemeente en de accountant is in dit geval sprake van een onzekerheid in de verantwoording. Als de onzekerheid toereikend is toegelicht, heeft de onzekerheid geen invloed op het accountantsoordeel. De accountant kan overwegen een (niet-verplichte) toelichtende paragraaf op te nemen in de accountantsverklaring, waarin wordt verwezen naar de toelichting die de gemeente geeft in de jaarrekening 2009 ten aanzien van de onzekerheid. Omdat ook bij de inhoud van de SiSa-bijlage een onzekerheid over die prestatie-indicator bestaat, dient de accountant daarnaast de omvang vast te stellen van het bedrag dat (maximaal) is gemoeid met de onzekerheid over de prestatie-indicatoren en dat rapporteren in het SiSa-onderdeel in het rapport van bevindingen bij de jaarrekening. (12 maart 2009a)

FAQ’s accountantscontrole Consequenties als de deugdelijke totstandkoming van de prestatie niet is vast te stellen? Onzekerheid over rijksbijdrage bij prestatie Toereikende toelichting en kwantificering => Onzekerheid in de verantwoording => Eventueel toelichtende paragraaf in accountantsverklaring Effect op SiSa-bijlage

FAQ’s accountantscontrole Deugdelijke totstandkoming bij gebruikmaking van rijksbronnen De accountant stelt in dat geval de deugdelijke totstandkoming vast doordat er gebruik is gemaakt van een rijksbron. De accountant dient nog wel vast te stellen dat de verantwoorde prestatie aansluit op de rijksbron.

FAQ’s accountantscontrole Wijze van beoordeling van de administratie van derden? De accountant van de derde partij geeft een verklaring af aan de gemeente. Waar het op neer komt is dat de accountant van de derde partij op een dusdanige manier zijn verslag inricht, dat de accountant van de gemeente zeker kan vaststellen dat de controle op de verantwoording door de derde is verricht conform de geldende wet- en regelgeving en dat die informatie ook op een deugdelijke manier tot stand is gekomen.

Praktijkvoorbeeld I –Werkgroep GSB met alle (pijler)coördinatoren en financieel medewerkers én accountant –Doornemen van alle prestatie-indicatoren en vaststellen hoe deugdelijke totstandkoming kan worden vastgesteld: 1.Rijksbronnen: geen controlewerkzaamheden accountant tot jaarrekening Interne registratiesystemen: tijdens tussentijdse controle 2009 deugdelijke totstandkoming beoordelen 3.Bronnen van derden: vóór einde van 2009 een verklaring van de accountant van de instelling omtrent deugdelijke totstandkoming

Praktijkvoorbeeld II Bij jaarrekeningcontrole 2009 resteert: 1.Rijksbronnen: –Vaststellen aansluiting SiSa-bijlage met rijksbron-gegevens 2.Interne registratiesystemen: –Vaststellen dat er geen wijzigingen hebben plaatsgevonden in de opzet en het bestaan van het registratiesysteem –Vaststellen aansluiting SiSa-bijlage met intern registratiesysteem 3.Bronnen van derden: –Vaststellen dat er geen wijzigingen hebben plaatsgevonden in de opzet en het bestaan van het door de accountant beoordeelde registratiesysteem (bestuursverklaring afdoende) –Vaststellen aansluiting SiSa-bijlage met beoordeeld registratiesysteem

Goede suggesties? Vragen? 9