Alles over de gewijzigde

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De muziekdocent als ondernemer
Advertisements

ARBEIDSRECHT IN FRANKRIJK
1.
Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan Volker Wessels
Fiscaliteiten binnen een GGz instelling GGz Dichtbij – Jurgen Teseling
• een overeenkomst waarbij • een partij (de verzekeraar) zich tegenover de andere partij (de verzekeringsnemer) ertoe verbindt, • tegen betaling van een.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Specialist in sportkader
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
(Freelance) Ondernemen Bijeenkomst: Kivi Niria Plaats: Driebergen Datum: 2 november 2004 Presentator: Paul Wolbers.
Ledenvergaderingen cao postverspreiders
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Wetgeving Onderwerpen: Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet)
Hoofdstuk 5 - Staff Staff doelt op human resources in de organisatie, met de opdracht te binden, te boeien en te behouden Het overkoepelende begrip humanresourcesmanagement.
Werken voor je 13e jaar 13 en 14 jaar
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
H6 werken Paragraaf 3+4.
Werken met vrijwilligers
Contactpersoon F. Buizert
Gebruik maken van de artiestenregeling.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
Presentatie Merk Personeelsdiensten. Nieuwe wetgeving 2015 Wil je niet weten wat er wordt veranderd voor de werkgever in 2105 kijk dan even de andere.
Blok 4verbintenissen.
STATUUT VAN EEN MEEWERKENDE TANDARTS, ZELFSTANDIGE IN EEN ORGANISATIE
H4 Arbeidsovereenkomst
Hoe moet ik mijn loonstrookje lezen?
Module 2 : Ondernemerschap Door Ingrid van Houwelingen ©2013.
Personeel en organisatie
Wet- & Regelgeving Overzicht En Inzicht.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Wet aanpak schijnconstructies
Nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW Presentatie nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW1.
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Economische dimensie. werknemer consument werving selectie gesprek.
Bovib informatiesessie: De WDBA; hoe nu verder? 0.
Even voorstellen: Judith Kies Payroll Experts Payroll Specialist Minder risico, meer zekerheid Kostenbesparende oplossing Geen administratieve zorgen.
Bouwend Nederland Advies Voorlichtingsbijeenkomst contactgroep Financiën Regio Zuid: “VAR wordt afgeschaft, Wat nu?” door: Chantal Bos Maart 2016.
Wet DBA, einde VAR Wat is de impact voor mij?
Informatiesessie Wet DBA
Workshop Participatiewet Geke van der Werff Hoofd team bemiddeling en coaching Directie Werk 25 maart 2015.
“Much ado about nothing” én “Steen in de Vijver” Henk Wesselo 17 februari 2016 Wet DBA:
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
De sportvereniging en formeel werkgeverschap Myra Illés, 25 april 2013.
Wijziging vakantiewetgeving VGN CAO-helpdesk September 2011.
Good thinking! Van VAR naar Modelovereenkomst De rol van de intermediair Marc Nijhuis, CFO De Staffing Groep.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. Van VAR naar DBA BNO Kring Noord voorlichtingsbijeenkomst Modelovereenkomsten 29 april 2016 Groningen.
FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt.
Logo klant 1 Var verdwenen, modelovereenkomst verschenen 2 juni 2016 Door: Wouter van Twillert.
Hoofdstuk 3 (1.2 – 12%) De kandidaat kan gegeven een aantal voorbeelden benoemen of deze vallen onder primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en vakantiedagen/toeslag,
Intermediairdagen.nl #IMD15 Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 9 juli 2016.
Welkom! Kick-off IF ZZP Netwerk Gastspreker: Maarten Post, ZZP Nederland.
Personeel en organisatie Hoofdstuk 4 Arbeidsovereenkomst.
1 Wet DBA en WWZ 28 juni 2016 Mr. Marie-José Stam Juridisch sparringpartner bij personeelsvraagstukken
Seminar Wet DBA en (Bovib-)Modelovereenkomst
Afspraken inzet leden Kenniskring VOR bij RWS
Even voorstellen Wie wij zijn en wat wij doen!
Status wet DBA na kamerbrief 18 november
Stichting van de Arbeid
Eerste Hulp Bij Schade 112contra.nl.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Vooraf: Welkom, Ga lekker zitten >> Jasje uit
Van VAR naar modelovereenkomst
Privacy en Leerplicht/RMC
RB-studiekring (Gelderland / Overijssel)
PERSONEELSBELEID © Dia van Berry Hagendijk.
Risico’s en verplichtingen bij het inhuren van
Minimaal €221,- per maand minder
Transcript van de presentatie:

Alles over de gewijzigde wet- en regelgeving omtrent freelancers. Mirjam Bergsma

Wet Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) Wat verandert er?

Agenda wet DBA Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Verdwijning Verklaring arbeidsrelatie (VAR) Wet DBA op hoofdlijnen Toetsing Fictieve dienstbetrekkingen Samenvatting risico’s Modelovereenkomsten Mogelijkheden

Verdwijning VAR Waarom? Handhaving lastig voor Belastingdienst: Met VAR wordt opdrachtgever gevrijwaard voor betalen van loonheffingen achteraf.

Wet DBA op hoofdlijnen

Wat wordt getoetst? Of er geen sprake is van arbeidsovereenkomst of fictieve dienstbetrekking waarop loonheffing moet worden toegepast. Voor toetsingskader 3 elementen van belang: 1) Arbeid (Verplichting persoonlijk te verrichten) 2) Loonbetaling én 3) Gezagsverhouding

Is er sprake van arbeid? Een rechtspersoon (bijvoorbeeld een B.V.) kan geen persoonlijke arbeid aangaan. Een natuurlijk persoon kan dat wel. De persoon mag zich niet laten vervangen door een ander.

Is er sprake van loon? Loon = de vergoeding die verschuldigd is voor het verrichten van werkzaamheden. De omvang van het loon is niet relevant.

Is er sprake van gezag? Bevoegdheid aanwijzingen en instructies te geven t.a.v. de directe werkinhoud en de overige aspecten relatie (bijv. vakantie, werktijden) Veel factoren kunnen een aanwijzing zijn (dienstrooster, visitekaartjes, functioneringsgesprekken, vaste werkplek e.d.) Indien geen zeggenschap over wijze waarop het werk moet worden verricht, dan geen gezagsverhouding.

Aanwijzingen voor gezagsverhouding Opdrachtgever bepaalt de werktijden Freelancer krijgt doorbetaald wanneer hij niet werkt, bijvoorbeeld bij ziekte of vakantie Freelancer is verplicht zich te houden aan een werkrooster Freelancer is verplicht aanwijzingen van de opdrachtgever te volgen Freelancer is verplicht een bepaald (minimum) aantal uren te werken Freelancer verricht werkzaamheden op een (door de opdrachtgever bepaalde) vaste werkplek (bijvoorbeeld in het kantoor van de opdrachtgever) Freelancer is opgenomen in de interne telefoonlijst/ interne maillijst van opdrachtgever Freelancer moet toestemming vragen voor vakantiedagen

Vervolg aanwijzingen gezagsverhouding Honorarium van de freelancer wordt gebaseerd op de CAO- schalen Binnen het bedrijf worden gelijksoortige werkzaamheden over het algemeen op basis van een arbeidsovereenkomst verricht Freelancer draagt niet de eindverantwoordelijkheid voor zijn werk en heeft niet het laatste woord Freelancer wordt beperkt in de mogelijkheden elders werk te verrichten Freelancer loopt geen ondernemersrisico Freelancer ontvangt een vaste onkostenvergoeding Freelancers ontvangt een periodieke betaling van het honorarium, in plaats van een prijsafspraak per opdracht

Fictieve dienstbetrekkingen Minimaal 2 dagen per week werkzaam voor opdrachtgever (tenminste 30 dagen). Meer verdienen dan 40% van het wettelijk minimumloon. Uitsluiting fictie’s via AMvB.

Samenvatting stroomschema

Risico’s

Modelovereenkomsten Algemene modelovereenkomsten Belastingdienst: - Geen werkgeversgezag - Geen verplichting tot persoonlijke arbeid

Algemeen model Geen werkgeversgezag Opdrachtgever Heeft geen bevoegdheid aanwijzingen te geven over wijze waarop opdracht moet worden uitgevoerd gaat uitdrukkelijk akkoord met werken voor andere opdrachtgevers

Algemeen model Geen verplichting persoonlijke arbeid Opdrachtgever: mag vervanger alleen weigeren op grond van objectieve kwalificaties (bijv. beroepsspecifieke vergunningen/certificaten, verklaring omtrent gedrag) Kwalificaties moeten een direct en noodzakelijk verband hebben met de prestatie en niet met de persoon van de vervanger. Vervanging van uit een pool van aan opdrachtgever bekende personen is geen vrije vervanging!

1 mei 2016 tot 1 mei 2017 is een overgangsjaar Transitiejaar 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 is een overgangsjaar

Acties Inventarisatie freelancers (welke freelancers, bedragen, werkplek, instructies/gezagverhouding) Beoordeling samenwerking op criteria arbeid, loon en gezag Risicocategorieën aanbrengen freelancers Is er sprake van een fictief dienstverband? Of en zo ja met welke modelovereenkomsten te gaan werken .

Vervolg acties Besluiten of eigen modelovereenkomsten opgesteld worden (deze voorleggen Belastingdienst) Audit procedure vaststellen

Wat zijn de mogelijkheden? Freelancer in dienst nemen (arbeidsovereenkomst). Modelovereenkomst afspreken. Tussenbureau (payrollbedrijf) inschakelen. Niet met deze freelancer gaan werken.

Vragen?