WE NOT SHOOT, YOU NOT SHOOT! De kerstbestanden tijdens de eerste wereldoorlog.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vakantie aan de rivier.
Advertisements

Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Het Biersprookje of hoe werd Overgenomen door de Amerikanen *
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Joringel lette niet op haar en bekeek de kooien met de vogels.
De beroemdste persoon die er is …
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Verrassing!!.
Beelden storm.
Woorden en tijd.....
De Slippertjes.
HOLLANDSE MAATJES.
Kerstmis.
DE 4 KAARSEN.
De mayonaisepot en de koffie
Tussen Pasen en Pinksteren.
Lees dit met aandacht, want er zit een moraal aan het verhaal.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Digitaal Beeldverhaal
Bezoek een sportief evenement:
Jezus geneest Jezus genas iedere ziekte en elke kwaal. Toen hij de mensenmenigte zag, voelde hij medelijden met hen, omdat ze er uitgeput en hulpeloos.
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
Een romantisch sprookje
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Bezoek een tv studio opname met publiek JENSEN. OPDRACHT Op 17 april 2013 zijn Lisa, Elllen, Kylie, Kimberly, Vanja en ik naar Weesp afgereisd om een.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
…..overrompeld door verdriet
Europa wordt christelijk
Thema voor vanavond is:
Troonswissel in de hemel?. Nieuw op de troon Psalm bij verovering van Jeruzalem? Psalm bij verovering van Jeruzalem? Genesis 14: Abram en Melchisedek.
In het midden lag een grote dauwdruppel, zo groot als de mooiste parel.
Hij zocht tot aan de negende dag. Vaak liep hij rond het kasteel, maar hij kwam nooit te dichtbij.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
En inderdaad haar handen werden weer warm.
Dagboek van een vrouw.
Het meisje dat ging biechten bij de priester.
Op een dag stond een jonge man midden in de stad en verklaarde, dat hij het mooiste hart had dat men ooit had gezien.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Het verhaal van Pasen.
Op een warm strand, Vlak bij een groot oerwoud, kwamen vijf krokodilletjes uit hun ei.
Mijn verjaardag..
Een liefdesgeschiedenis
Jezus roept de leerlingen
De vreugde van de HEERE.
Het jungle feest.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst 2014: een kind is ons geboren
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Welkom in de samenkomst. Handelingen 3 Handelingen 3 1. Op een middag, omstreeks drie uur, het Joodse gebedsuur, gingen Petrus en Johannes naar de tempel.
DE SPIEGEL.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
En terwijl hij onderweg was, gebeurde het dat hij dicht bij Damascus kwam …
Gedachten en anekdoten
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
De discipelen hadden de hele nacht gevist en niets gevangen …
Er zijn twee leiders in de Grote Strijd. Een van hen moeten wij volgen. Als wij Jezus volgen, worden wij “strijdmakkers”. Wij vechten samen aan de winnende.
Hoe zag het plaatsje Ootmarsum er in de oorlog uit? Wij probeerden hier achter te komen en dat is ons gelukt. Wij gaan jullie er over vertellen.  Dit.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
HAAR Juf staat voor de klas en schrijft wat op het bord. Jantje roept:
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
DE SPIEGEL Een liefdesgeschiedenis Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 11/2009.
Illustratie van Kees de Kort Marcus 10:49-52 En Jezus stond stil en zei dat men hem roepen moest. Toen riepen ze de blinde en zeiden tegen hem:
Transcript van de presentatie:

WE NOT SHOOT, YOU NOT SHOOT! De kerstbestanden tijdens de eerste wereldoorlog

“met kerst zijn we weer terug!”

Stille nacht, heilige nacht

“Op kerstavond hadden de Duitsers een kerstboom in hun loopgraven gehangen en overal langs hun borstweringen hingen Chinese lantarens. Na een poosje begon een Duitser te roepen: “Come over, I want to speak to you.” Een of andere gek van ons regiment klom uit de loopgraaf en liep naar de Duitse linie. De Duitser ontmoette hem halfweg en zij schudden elkaar de hand. Na een poosje kwam die gek terug en vertelde er over. Toen gingen er meer, om de beurt. Onze commandant stond niet toe dat er meer dan drie tegelijk gingen. […] De Duitser die ik ontmoette was kelner geweest in Londen en hij drukte mijn hand alsof hij mijn vingers wilde fijnknijpen. Hij zei dat hij en de anderen eigenlijk helemaal niet wilden vechten. Ik denk dat hij de waarheid sprak omdat we in die tijd niet half zo veel kogels kregen als gewoonlijk.” Britse kanonnier Herbert Smith

Zo werd de Kerstnacht in een broederlijke stemming gevierd. De Duitsers brachten fijne dingen mee. Ook wijn hadden ze volop. Onze soldaten konden er niets voor in de plaats geven. Toen het uur voorbij trok iedereen weer naar zijn loopgraaf en spoedig knetterde het geweervuur weer over Niemandsland. […] Er werd een onderzoek ingesteld, de krijgsraad kwam er aan te pas en de postoverste werd ter verantwoording geroepen. Onderluitenant Naviau, een Waal, werd gedegradeerd. De soldaten liet men met rust.” Belgische soldaat Rik Reynaerts

Reacties op de ontmoeting Soldaat Jan Laenens Hij ziet in deze ontmoeting een kans tot vrede. Hij roept de andere soldaten op om met hem op het niemandsland te blijven en zich vreedzaam te verzetten tegen de absurditeit van de oorlog Sergeant De Decker Hij neemt niet deel aan de ontmoeting, maar gaat er ook niet tegen in. Hij ontdekt de absurditeit van de oorlog en zijn eigen rol erin en breekt. De enige manier om voor hem de oorlog te beeïndigen is door zich te laten neerschieten door de vijand

Reacties op de ontmoeting De generaal Hij verzet zich tegen de ontmoeting en ziet dit als iets negatief (verzet tegen onvoorwaardelijke solidariteit) De enige uitweg voor de oorlog voor hem is om hem te laten doorgaan tot de laatste man. Hij roept op tot orde en om verder te gaan met de strijd