Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Boekbaby’s en Boekenbende
Advertisements

Centrale werkwinkel D:
Het jonge kind, VVE en doorgaande lijn Waar gaan we heen? OKE wet Beleidsplan VVE “en nu is het OKE” Ombuigingsbesluit peuterspeelzalen Kwaliteitseisen.
In het bestuursakkoord
UA– 9 mei 2014.
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Invoering CJG gemeente Son en Breugel
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
UA 3 mei Stichting Lezen wil brede bevolkingsgroepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke ontwikkeling.
Harmonisatieplannen kabinet
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Lezen op de LEA strategisch netwerken in leesbevordering Adriaan Langendonk Landelijk Projectleider Stichting Lezen/SIOB 20 januari 2011.
“Let’s talk about you & me”
Taalstimuleringin Genk Bibus & Biba - een praktijkvoorbeeld -
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
Hoe financier je projecten in de toekomst?
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010

Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
Ouderbetrokkenheid.
Werken met deze powerpoint
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
Leesbevordering in het VMBO, dat werkt! Samen sterk met.
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Meer lezen, beter in taal! Samen werk maken van een sterke leescultuur Schooljaar
Lezen kan in alle talen over meertaligheid en leesbevordering Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Korte systematische terugblik Project Interne bedrijfsvoering Scholing en opleiding Materialen Collectie Communicatie Financiën Conclusies Boekstart in.
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Stichting Lezen: naar een sterke leescultuur Inspiratiedag Kunst van Lezen 13 september 2011.
Ouderavond Het belang van (voor)lezen en de taak van de leescoördinator.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Bibliotheek van betekenis; bibliotheekbeleid gemeente Borsele
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Onderwijsachterstandenbeleid gemeente Tiel Resultaten tussenevaluatie Resultaten bestandsopname VVE Landelijke ontwikkelingen Voor welke opgaven staan.
Meten = weten wat levert het op? gaan kinderen echt beter lezen?
“Dordrecht gaat verder met het bestuursakkoord G33/G4”, Presentatie aan de Adviescommissie, 13 maart 2012.
De kracht van voorlezen Inleiding op de DVD Atty Tordoir, APS.
Peuterspeelzaalbeleid Voorbereidende Vergadering 16 oktober 2007.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
Interactief voorlezen in de kinderopvang aan 0 – 4 jarigen Training.
DE BIBLIOTHEEK EN DE KRACHT VAN LADY GAGA. BIBLIOTHEEK EN VMBO BIBLIOTHEEK ZWAKKE LEZERS 12 TOT 15 SAMENWERKING COLLECTIE PROGRAMMA´S 4you! Dick van der.
CMWW Peuteropvang Marjo Hoek September versus kinderopvang Peuteropvang: het kind en zijn ontwikkeling staat centraal nauwe samenwerking met ouders.
Monitor BoekStart meting 2016 Nicolien de Pater Landelijk contactpersoon Monitor BoekStart.
Boekstart in de kinderopvang: de monitor Naam Functie /telefoon Bibliotheek Helmond-Peel datum.
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
Voorleescoördinator voor de kinderopvang
De BoekStartcoach Conferentie ‘Tel mee met Taal’
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Voorlezen in de kinderopvang
maatwerkrapportage Nicolien de Pater
Visie mediawijsheid KB
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
naam gemeente | datum start
Onderzoeksrapport ‘Voor- en Vroegschoolse Educatie’
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
De BoekStartcoach.
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Kenniskringen GOAB regio Veluwe / Flevoland
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken

Argumentatie Lezende kinderen doen het maatschappelijk beter Uit: Read or not to read: Wetenschappelijk onderzoek van Suzanne Mol ( dec. 2010) Elke dollar geïnvesteerd in VVE levert 9 dollar op. Nobelprijswinnaar James Heckman Meer voorlezen, meer taal

Aanleiding Onderzoek voorlezen in de kinderopvang (TNS NIPO/ Stichting Lezen) Wet OKE BoekStart voor baby’s

Kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar via de kinderopvang intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking te brengen door hen te binden aan de plaatselijke openbare bibliotheek Doelstelling

Doelen kinderopvang Opzetten en waarborgen van de materiële leesomgeving in de kov Opzetten van structurele ouderparticipatie Taal/leesbevordering vanuit de kov (i.s.m. de bibliotheek) Bevorderen van deskundigheid van intermediairs kov Deelname kov aan een (leesbevorderings)netwerk Toename gebruik van bibliotheek door intermediairs

Doelen bibliotheek Opname visie over voorleesbeleid (0-4 jaar) in beleidsplan van de bibliotheek Binden van intermediairs, ouders en kinderen aan de bibliotheek Aansluiten bij of realiseren van een (gemeentelijk) netwerk waarin de bibliotheek als partner op het gebied van het stimuleren van taal- en leesbevordering van kinderen in de kinderopvang gepositioneerd is

Doelen bibliotheek Structurele samenwerking tussen bibliotheken en de kinderopvang starten/organiseren Verhogen kennisniveau van bibliotheekmedewerkers Verhogen van het aantal leden in leeftijdscategorie 0-4 jaar

Project resultaat Rijke stimulerende leesomgeving binnen de kinderopvang Deskundige pm’ers op het gebied van voorlezen; in elke instelling een voorleescoördinator. Opbouw van een lokaal leesbevorderingsnetwerk met voorleescoördinatoren Deskundige bibliotheekmedewerkers op het gebied van interactief voorlezen en samenwerking met netwerkpartners

Project resultaat Verhoogde ouderbetrokkenheid, thuis wordt meer voorgelezen Voorleesplan in elke instelling voor kinderopvang ingebed in pedagogisch beleid Opname van structureel beleid 0-4 jarigen in het beleidsplan van de bibliotheek

Acties Vragenlijst inclusief nulmeting Deskundigheidsbevordering bibliotheek: cursus train de trainer voorleescoördinator en interactief voorlezen en training netwerken in lokale netwerken Deskundigheidsbevordering kinderopvang: voorleescoördinator en interactief voorlezen Advisering collectie en inrichting leeshoek Advisering door bibliotheek bij het opzetten en uitvoeren van het voorleesplan