De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

VIOM Vrijwilligers Inzet Op Maat
Nederland participatieland?
Activiteiten afasie regio Utrecht
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Zorgcoöperaties.
Project Wot nieuwland.
Initiatiefgroep Twente Opgericht in juni 2006, door de Regionale Cliëntenorganisatie Trimaran Bestaat uit 8 personen vanuit verschillende doelgroepen.
Sociale inclusie.
Opzet van de workshop Kennismaken
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Zorgcoöperaties Ontwikkelingen leiden tot initiatieven.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Begeleidingsplannen GGZ
Zorg nieuwe stijl.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Samen verder!.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
NAJAARSVERGADERING NOVEMBER KNSB en haar leden.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
LEA en sociale competentie & participatie Miriam Walraven 20 januari 2011.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Kansen voor transformatie
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Beschermd wonen.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Project Kanteling Wmo Dantumadiel/Dongeradeel Raadsbijeenkomst, 9 april 2013 Tom Kamsma.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
De Kracht van Lokaal Maatwerk Workshop. In samenspraak met gemeenten worden lokale initiatieven opgestart Wordt gefinancierd met 10% van het Reïntegratiedeel.
Perspectief beschermd wonen en opvang Raadscommissie gem. Dordrecht
Iedereen doet mee!. Aanleiding Nodig in nieuw zorglandschap.
Startnotitie dagactiviteiten 1.Huidige situatie 2.Stip op de horizon 3.Focus bestuurlijke aanbesteding 4.Financiële doelstellingen.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Auteur: Felicie van Vree, Susan van Klaveren Datum: 4 februari 2010 Van AWBZ naar Wmo: zoeken naar nieuwe vormen van ondersteuning Susan van Klaveren en.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Titel van de presentatie Participatie = meedoen! Lieke van der Heijden, projectleider RIBW Actief.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Financiering van de zorg
Het buurthuis als ontmoetingsplek
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
P I T S T O P Tijdelijke woonvoorziening voor mensen die vastlopen
Beschermd Wonen Opgave Thuis in de wijk
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
‘Maatschappelijke zorg & ambulantisering in de GGZ’:
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Schouwen van de openbare ruimte
Presentatie deelgebied 4
WELKOM! 16 maart 2017.
Dagactiviteiten en Seniorenprojecten
Werken aan een buurt voor iedereen
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving

 Kansen uit rapport van de cie Dannenberg Maatwerk en een eigen herstelroute Rol van de ervaringsdeskundige wordt duidelijker en belangrijk gemaakt. Je houdt zo lang mogelijk de eigen kracht bij de zorgvragers. Er komen meer kansen voor anti-stigma activiteiten. Mensen blijven in eigen wijk en/of omgeving wonen. Het perspectief en de behoeften van kwetsbare mensen komen centraal te staan. De professional moet meer gaan samenwerken met de ervaringsdeskundige. Zorg en participatie dichter bij elkaar laten brengen door meer cliëntgestuurde dagbesteding gericht op participatie.

Meedoen/participeren in de samenleving Wonen = inzet op training. Zo zelfstandig mogelijk ontwikkelen. Inzetten op aangaan sociale relaties.

Project “Het Bruisnest” Focussen op sterke punten, talenten en mogelijkheden. Persoonlijk, maatschappelijk en economisch herstel en participatie inzetten. Werken/dagbesteding geeft structuur. Gericht op sociale inclusie met de samenleving: a) Gelijkwaardigheid is ons uitgangspunt b) Sociale inclusie (iedereen doet mee) c) Verantwoordlijkheden geven d) Stijgen op de participatieladder e) Vertrouwde omgeving om te groeien f) De vrijwilliger sociale vaardigheden aanleren, ook d.m.v. workshops g) De vrijwilliger opleiden en een diploma laten halen (verhoogt kansen op de arbeidsmarkt)

Sociale inclusie bereiken De regie bij de cliënt zelf laten. De cliënt vertrouwen geven. De cliënt in haar eigen waarde laten ontwikkelen. Cliënten de ruimte geven. Een luisterend oor zijn. Goede doelen stellen die aansluiten bij de cliënt. Deze regelmatig bijstellen. Verantwoordlijkheden uit handen durven te geven. Kortom: Eigen kracht stimuleren in dagbesteding, werk, wonen etc.

Wat je als professional niet moet doen: Regie overnemen. De cliënt zelf laten nadenken. Dus niet te snel ingrijpen. Voor de ander invullen en bepalen; dus ruimte geven om te ontwikkelen. Initiatieven/activiteiten niet vooraf bepalen. Laat de cliënt de invulling geven. Invullen voor de ander. Oh, het gaat wel goed met hem. Hij heeft daar geen zin in, etc. Eigen Kracht centraal stellen!

Moet je wel willen dat het beschermd wonen naar alle gemeenten toegaat? Kunnen de gemeenten de verwachtingen wel waarmaken? Hoe kunnen we een inclusieve samenleving realiseren? Stigma, meedoen en eenzaamheid. Buitengesloten worden door financiële problemen. Mensen worden nog steeds belemmerd om te doen waar zij goed in zijn en wat zij willen. De kloof die bestaat tussen het intensieve aanbod van beschermd wonen en het lichtere aanbod van begeleiding vanuit de huidige gemeentelijke WMO. Hoe gaat dat gedicht worden?  Zorgen m.b.t. het rapport

 Belangrijkste punten die in Zuid Holland zouden moeten worden gerealiseerd. Als gemeente nog meer inspelen op de wensen en behoeften van de mensen. De kanteling van de WMO gedachte doorzetten. Vertrouwen hebben in de ervaringsdeskundige. Geen ja-maar……. Anti stigmatiserende activiteiten opzetten. Financiële problemen mag de cliënt niet buitenspel zetten.