1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LippmannVrijwilligerspakket Lippmann Vrijwilligersverzekering.
Advertisements

Vrijwillige buurtwerking in een plattelandsomgeving Buurtwerking Lennik.
Datum 28 augustus 20.
Nederland participatieland?
1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid.
1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid.
WELKOM !! Inhoud VMBO Wat is het leerwerktraject (LWT)?
Nieuwe Vrijwilligersverzekering Gemeente Dronten
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
De vrijwilligerswet in een notendop! VSVw vzw 2009.
Welkom Kennisbijeenkomst ‘Vrijwilligersmanagement’
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
Juli ’14AFDO-NCI Persoonlijke aansprakelijkheid van vrijwilligers en bestuurders Dronten 5 oktober 2009 Wietze Smit.
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Anders Actief als vrijwilliger? Onderwerpen:
Iedereen zet zich in Tegenprestatie of Maatschappelijke bijdrage.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
AdviesBrigade project in ontwikkeling Presentatie Arnhemse Sport Federatie, 17 juni 2013.
Startbijeenkomst, 10 november 2011 OMMETJE LAAG-KEPPEL.
Programma Verloop van schade zonder en met tegenpartij
Het Westerwoldse zorgmodel
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Vrijwilliger bij TFC Gieten Daar wil iedereen bij horen ! Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd November februari 2015.
De VNG Vrijwilligerspolis
NAJAARSVERGADERING NOVEMBER KNSB en haar leden.
4.1 Pijn in je eigen portemonnee? ↗ Verzekerde ↗ Degene die zich verzekert bij een verzekeringsmaatschappij ↗ Verzekeraar ↗ De verzekeringsmaatschappij.
MFC De Kreek. Situatie de Kreek 1. Exploitatietekort loopt op Structureel tekort € ,- (tegenover subsidie € ). 2. Stichtingsbestuur, alleen.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Presentatie| door: Verkenning ontwikkeling Dorpscentrum - Multifunctionele Accommodatie Kloetinge 2015.
Ontbijtseminar Verantwoordelijkheid & aansprakelijkheid Door Foka Bruggema en Saskia Henze.
Nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW Presentatie nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW1.
De vrijwilliger-loze maatschappij Presentatie Vrijwilligersmarkt 10 oktober 2015 Karel Loohuis, Burgemeester gemeente Hoogeveen.
Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Albert Meijer Accountmanager Overheid.
Verzekeringen toertochten GEWEST NH/UTRECHT 12 OKTOBER 2015.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER. AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1.De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2.De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen.
Marietta Witte en Huib den Braven WELKOM BIJ DE WORKSHOP “VERZEKERINGEN”
Bijeenkomst mantelzorg- en vrijwilligers beleid Gemeente Zundert, 2015 Eva van den Broek.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Vrijwilligersbeleid & Mantelzorg voorlichtingsavond 19 september 2007 Hans Hoes.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Zicht op verzekeringen voor verenigingen en instellingen 21 april 2016, Mart Hanssen.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
NVZD Bestuurdersaansprakelijkheid 3 maart Agenda 1.Wettelijke omgeving 2.Risicobeheer 3.Risico overdracht 4.Verzekering 5.Aandachtspunten.
Thei Fuchs - Aon Zuid Oost Nederland – Maastricht – Eindhoven - Nijmegen VERZEKERINGSPAKKET VRIJWILLIGERS Gemeente Maastricht 21 april 2016.
1 Beweging Academie Groepsactiviteiten organiseren / Goed verzekerd!
Uw veiligheid, onze zorg. Bereken je autopremie Baloise Insurance brengt klanten tot bij u Uw veiligheid, onze zorg.
2 jaar Veens: Verhalen & Feiten Gemeente: Veranderingen in het sociale Domein: het moet anders in Veenendaal ! Model Veenendaal - aanbesteding Vitras,
Vrijwilligerswerk is onbetaald en niet verplicht werk voor anderen of voor de samenleving. Vrijwilligerswerk is voor iedereen vanaf 13 jaar tot 99 mogelijk.
Stimuleringsfonds 2016 Bijeenkomst 31 mei 2016 De Baander Dalen.
Aansprakelijkheid & verzekering Contactraad 2 februari 2014.
Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Arjan Mengerink Accountmanager Overheid.
Vrijwillige inzet en ZZP’ers Een (on)mogelijke combinatie?
Dat gaat naar het meanderplein toe!
De VNG Vrijwilligerspolis
Sturing op verbonden partijen
Samen werken aan leefbaarheid
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
De VNG Vrijwilligerspolis
Jaarverslag W4F 2016.
2e Penningmeestersoverleg Veteranen Platform
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
De VNG Vrijwilligerspolis
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
NL doet 2017: ‘ontmoet!’ startbijeenkomst.
Transcript van de presentatie:

1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid

2 Aanleiding Vrijwilligers onmisbaar in samenleving Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligerswerk is niet zonder risico Risico’s niet altijd goed afgedekt

3 Arie Slob “Zonder vrijwilligers is er voor veel sociale verbanden, zoals sportclubs, buurtverenigingen, kerken en scholen geen toekomst.” “Het belang van vrijwilligerswerk zal de komende jaren verder toenemen.”

4 Gemeente stimuleert vrijwilligerswerk De Steunstee is er voor iedereen en draagt bij aan de leefbaarheid in een dorp of wijk.

5 Gemeente waardeert vrijwilligerswerk Anna Rubingh uit Veelerveen vrijwilliger van het jaar 2014 Woensdagavond 7 januari heeft wethouder Lea van der Tuin tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bellingwedde de Vrijwilligersprijs 2014 uitgereikt aan Anna Rubingh. Mevrouw Rubingh heeft de prijs gewonnen vanwege haar onvermoeibare inzet voor de gymvereniging in Veelerveen en kreeg hiervoor een oorkonde en waardebon overhandigd. Henny Walburg uit Wedde is tweede geworden, Inge Bergman uit Blijham heeft de derde prijs ontvangen. Jaarlijks zetten vele inwoners van de gemeente zich belangeloos in voor anderen. Voor deze inzet heeft de gemeente veel waardering. Daarom zijn alle kanshebbers voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’ tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje gezet. De jury, bestaande uit Truus Koning van Stichting het Oude Ambt, Wim Moed, de winnaar van vorig jaar en wethouder Lea van der Tuin hebben Anna Rubingh verkozen als vrijwilliger van het jaar vanwege haar tomeloze inzet als bestuurslid van Gymvereniging Veelerveen. Mede door deze inzet heeft de vereniging een doorstart kunnen maken. Daarnaast is Anna bestuurslid van het eerste uur van Stichting Dorpshuis De Wenakker en van Plaatstelijke Belangen Veelerveen. Henny Walburg heeft de tweede prijs ontvangen vanwege haar jarenlange inzet voor de EHBO-vereniging en de bibliobus. Inge Bergman is derde geworden vanwege haar inspanningen voor het bestuur van de gymvereniging in Blijham en voor OBS De Wiekslag

6 Gemeente heeft zorgplicht Informatiebijeenkomst over Vrijwilligersverzekering Het Oude Ambt is een organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening, kinderopvang en maatschappelijke ontwikkeling in de regio Oost-Groningen

7 Risico’s van vrijwilligerswerk (algemeen) Vrijwilliger loopt letsel op tijdens het vrijwilligerswerk Vrijwilliger brengt schade toe aan derden Bestuursfunctie niet zonder financieel risico voor privévermogen Vrijwilligers die voor hun vrijwilligerswerk met hun eigen auto deelnemen aan het verkeer Rechtsvervolging

8 Verzekeringsdekking ? AVP biedt vaak geen dekking voor vrijwilligerswerk Vrijwilliger kan niet altijd terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering van de organisatie waarvoor hij/zij vrijwilligerswerk verricht. Niet iedere organisatie heeft een aansprakelijkheidsverzekering Niet elke organisatie waarvoor de vrijwilliger een bestuursfunctie verricht heeft een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Niet elke organisatie heeft een ongevallenverzekering voor vrijwilligers Niet iedere organisatie heeft een rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers

9 Motie-Slob “Verzeker alle vrijwilligers in Nederland!” Resultaat: Structurele Rijksbijdrage van € ,- Onderzoek VNG naar verzekeraar

10 Voor wie? Definitie Vrijwilliger: “Vrijwilliger is degene die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.” Niet onder de definitie vallen:Vrijwilliger Politie Vrijwillige Brandweer Wel verzekerd:Mantelzorgers Maatschappelijke Stagiairs

11 Voor wie? Géén leeftijdsgrens! Aanmelding niet nodig! Vrijwilligers van een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd!

12 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS VNG Vrijwilligers BasisPolis - Aansprakelijkheidsverzekering Vrijwilliger - Ongevallenverzekering Vrijwilliger VNG Vrijwilligers PlusPolis - Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen - Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers - Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen - Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers

13 VNG Vrijwilligers BasisPolis Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers “Schade aan derden” (zaak- en/of letselschade) Collectant stoot vaas om

14 VNG Vrijwilligers BasisPolis (2) Ongevallenverzekering voor Vrijwilliger Overlijden Invaliditeit Persoonlijke eigendommen

15 VNG Vrijwilligers PlusPolis Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen “Schade aan derden” (zaak- en/of letselschade)

16 VNG Vrijwilligers PlusPolis (2) Bestuurdersaansprakelijkheid voor Vrijwilligers Bestuursfunctie: risico om in privé-vermogen aangesproken te worden. Voorbeeld: Een stichting van een festival wordt geconfronteerd met sterk tegenvallende aantallen bezoekers. Hierdoor is sprake van een zwaar tekort in de begroting en gaat de stichting failliet. De achterblijvende crediteuren stellen de bestuursleden van de stichting hoofdelijk aansprakelijk.

17 VNG Vrijwilligers PlusPolis (3) Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen Voorbeeld: Marianne is penningmeester bij de tennisclub en is voor de vereniging onderweg om sinaasappels te verkopen.

18 VNG Vrijwilligers PlusPolis (4) Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers Voorbeeld: Gerard gaat 1x per jaar met een kerkelijke organisatie kerststukjes brengen. Hij wordt aangereden door een ander voertuig (schuldige) en wil de schade verhalen op de tegenpartij.

19 Verbetering vrijwilligerspolis -Mantelzorgers nu ook verzekerd Ongevallenverzekering Persoonlijke eigendommenverzekering -Vrijwilligers van een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd -Vereenvoudiging schadeafhandeling (digitaal) -Geen eigen risico -Maatschappelijke stagiairs meeverzekerd Per Inzittenden ook verzekerd op de OV en Verkeersaansprakelijkheid (indien overmacht op WAM en bestuurder is vrijwilliger) -Europadekking (indien activiteit vanuit Nederland georganiseerd) -Verenigingspolis (dekking sluit aan op vrijwilligerspolis / korting ivm vrijwilligerspolis)

20 Schade en dan? Vrijwilliger (of organisatie) meldt schade bij gemeente via (digitaal) schadeformulier Gemeente meldt schade bij Centraal Beheer Achmea. Centraal Beheer Achmea wikkelt schade af met benadeelde De gemeente wordt op de hoogte gehouden van de afwikkeling van de schade

21 Uitgangspunt VNG Vrijwilligerspolis Vrijwilliger mag niet in de kou staan!