BEVRAGING 2013 VLAAMS PLATFORM NAH NIET AANGEBOREN HERSENLETSEL Beni Kerkhofs - Algemeen zorgcoördinator Pulderbos vzw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

VAPH Studiedag 17 juni 2013 Zorgvernieuwing
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Gedachtewisseling Interne staatshervorming 18 mei 2010.
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Netwerkondersteuning en trajectbegeleiding
Efficiënt besturen in de social profit
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Inhoud van deze synthese :
Is de thuiszorg onderontwikkeld in Vlaanderen en België? Studienamiddag VFDT en HIVA – 31 oktober 2008 De uitbouw van een dynamisch woonzorgbeleid in Vlaanderen.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Doelgroep van PZT Mensen met een chronisch (niet-acute) psychiatrische problematiek verblijvend in de thuissituatie We richten ons niet op crisisopvang.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke.
Optimale Parkinsonzorg
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
Als zelfstandig wonen niet meer kan
Ondersteunt ouders/leerling bij weigering in een school. Bemiddelt tussen ouders en school, sensibiliseert scholen, faciliteert het inschrijvingsrecht,
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Perspectief van de cliënt
De domeinen & Niveau bij ABB.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Landelijke studiedag Ypsilon 14 november 2015 Het succes van goed wonen.
ICF gegevens-set ‘werk’ HOE KWAM DEZE VDAB-GEGEVENS-SET TOT STAND?
Persoons- Volgende Financiering ? Wat betekent PVF voor de cliënten van Het GielsBos ? 1.
Woonservicegebieden De Heumense aanpak. Opbouw presentatie Algemeen De gemeente Heumen Samenwerking “Welzijn, wonen en zorg” sinds 2003 Resultaten.
Stichting Veteranen Actief Veteranen met een missie 2.0 augustus 2011 GEWAAGD DOEL Waarheen gaan wij? HOGER DOEL Waarom bestaan wij? KERNKWALITEITEN.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Persoonsvolgende Financiering
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
HvK Welzijnszorg Kempen Ivan Pauwels Consulent Huizen van het Kind Kind en Gezin Provincie Antwerpen
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Lokaal Sociaal Beleid.
Het zorgcontinuüm.
Eerstelijnszone Versterken Creëren Stoppen.
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
Samenwonen met volwassen kinderen met beperking: woon- en zorgaspecten
Rechtstreeks toegankelijke hulp
Infodag onderwijs Welkom!
Mind-Spring Cultuursensitief werken via Mind-Spring
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geïntegreerd breed onthaal
Samenwerking tussen actoren werk en zorg
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht.
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Inleiding campusvoorrang
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Project Jongvolwassenen Beschut Wonen
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Aanbod jongvolwassenen
8/7/2019 © Expertisecentrum dementie Memo.
Transcript van de presentatie:

BEVRAGING 2013 VLAAMS PLATFORM NAH NIET AANGEBOREN HERSENLETSEL Beni Kerkhofs - Algemeen zorgcoördinator Pulderbos vzw

SITUERING Uitgebreide bevraging van professionelen antwoorden van organisaties en individuen uit alle provincies Werkgroep van Vlaams Platform NAH Marie-Claire Rooryck (Synaps) Patricia Jonnaert (Vlaamse Liga NAH) Ali Kazem Zadeh (SEN) Beni Kerkhofs (Pulderbos vzw, VPNAH) Herman Van Hove (RC Buggenhout, SIG)

6 THEMA’S Onthaal van personen met NAH Beleid Kennisontwikkeling en verspreiding Continuïteit in de zorg en ondersteuning Zorgbemiddeling Schaderegeling

EERSTE VASTSTELLING Er leeft zeer veel!! Er zijn duidelijke tekortkomingen in de zorg voor personen met NAH in brede zin Er zijn ook veel hoopgevende initiatieven Deze presentatie brengt enkele hoofdlijnen. Het volledige rapport zal beschikbaar zijn op

ELKE PERSOON MET NAH IS UNIEK… Unieke voorgeschiedenis en identiteit Leeftijd van verwerving Specificiteit van het hersenletsel Heterogeniteit van de gevolgen Context en familiaal support system Heterogeniteit van professionele regionale ondersteuningsmogelijkheden

…VRAAGT EEN CREATIEVE BENADERING… Het” klinisch pad, “Het” zorgplan,… bestaat niet Elke persoon met een NAH daagt zijn/haar omgeving, de mantelzorgers, de professionele hulpverleners en het beleid uit op een uiterst creatieve manier een dynamisch zorgtraject en een persoonlijke toekomstplanning mogelijk te maken.

…IS WEL IDENTIFICEERBAAR ALS “LOTGENOOT”… Omwille van Het vaak plotse karakter van het verwerven van een hersenletsel De breuk in de levenslijn De impact op het persoonlijk leven Moeilijk persoonlijk inzicht in de verworven problematiek Het onbegrip van mensen die niet vertrouwd zijn met de problematiek Het verwerkingsproces De zoektocht naar een nieuwe identiteit Het behoud of de uitbouw van een sociaal leven De impact op naasten (partner, ouders, kinderen, familie en vrienden)

…EN HEEFT RECHT OP EEN NAADLOOS ZORGTRAJECT!! Maar hoe zit het daarmee in Vlaanderen? Wat is de stand van zaken? Zijn er goede praktijken? Zijn er adviezen naar beleid? … in het licht van “perspectief 2020”  bevraging NAH 2013

ONTHAAL 95% ONDERSCHRIJFT DE NOOD AAN EEN SECTOR OVERSCHRIJDEND DOSSIER Waarin relevante informatie op een verstaanbare en herkenbare wijze terug te vinden is Huidige goede praktijken: Het trajectboekje: PSVW A’pen, SEN en Rond Punt Deelproject ERNAH: screeningsinstrument Beleidsadvies : verder werk maken van “e-health dossier”, want het is ook zinvol voor andere doelgroepen en kan veralgemeend worden in de zorg voor personen met een chronisch probleem

ONTHAAL 78% VAN DE PROFESSIONELEN ONDERVINDT TERUGHOUDENDHEID T.A.V. BEPAALDE SUBGROEPEN In het geval er sprake is van “moeilijk gedrag”: Geheugenproblemen Moeite met planning Niet zelfstandig kunnen handelen Niet in groep kunnen functioneren Complexiteit van de problematiek Bijkomende moeilijkheden ten gevolge van Gebrek aan ziekte inzicht en ontbreken van hulpvraag Zwak familiaal support systeem Onvoldoende expertise bij de dienstverlener Psychiatrische problematiek (grijze zone vaph/psychiatrie)  Problematisch voor “continuïteit in de zorg”

ONTHAAL Beleidsadvies : Aanhoudende sensibilisering en bekendmaking van NAH (vooral over de niet zichtbare en soms uitgestelde gevolgen) bij (Huis)artsen, caw’s, mutualiteiten, ocmw’s,… Reguliere diensten binnen onderwijs en tewerkstelling Stimuleren van afstemming en coördinatie tussen regionale diensten die een zorgaanbod “zouden” kunnen doen.

BELEID ZO GOED ALS NIEMAND STELT HET BELANG VAN INTERSECTORALE SAMENWERKING IN VRAAG. Toch hangt deze samenwerking af van vrijwillige lokale initiatieven Goede voorbeelden zijn de provinciale samenwerkingsverbanden, die onderling in opdracht en graad van samenwerking nog sterk verschillend zijn.

BELEID Beleidsadviezen: Tools en incentives ontwikkelen die deze samenwerking kunnen vergemakkelijken Bestaande gespecialiseerde (zorg)centra moeten minder gespecialiseerde diensten kunnen ondersteunen (kennisoverdracht, intervisie, case-gebonden overleg, gon, outreach,…) Meer mogelijkheden creëren in gespecialiseerde (zorg)centra voor de ondersteuning van de re-integratie en sector overschrijdende samenwerking

BELEID 86% ZIET EEN TE COMPLEX, VERSNIPPERD EN WEINIG OVERZICHTELIJK BELEID Kluwen v.d. sociale wetgeving: Wie heeft waar recht op? RIZIV en VAPH: de rechterhand die de linkerhand niet kent (een pmnah kan een ziektevergoeding krijgen maar toch niet erkend worden als persoon met een handicap) Erkenning van NAH binnen VAPH is nog embryonaal en er is een wachtlijst Onevenwichtige regionale spreiding van de zorg Grijze zone psychiatrie en vaph

BELEID 86% ZIET EEN TE COMPLEX, VERSNIPPERD EN WEINIG OVERZICHTELIJK BELEID Beleidsadviezen : Sector overschrijdende richtlijnen i.v.m. bejegening van pmNAH Administratieve vereenvoudiging Geen overreglementering t.v.v. een regelluw kader Faciliteer het overleg tussen sectoren op niveau van de zorg (en inspireer u op de good practices in verschillende provincies)

KENNISONTWIKKELING EN VERSPREIDING Er is nood aan Neuropsychologische kennis Casusgebonden overleg Vertaling naar sectoren die NAH niet als enige doelgroep hebben of die neurologische revalidatie niet als opdracht hebben (bvb. onderwijs, tewerkstelling) Bekendmaking aan het grote publiek

KENNISONTWIKKELING EN VERSPREIDING VELE PROFESSIONELEN KENNEN ONDERTUSSEN HEEL WAT GOEDE INITIATIEVEN OP DIT VLAK SEN, SIG namen laatste 10j belangrijke initiatieven Intervisiegroepen PSWV’s (Vl-Brbnt en A’pen) Verhoogde aandacht in basisopleidingen hogeschool Ontwikkeling behandelprogramma’s Outreach, support teams (cfr. Presentatie Guy Lorent), consulententeams, adviesverlening Lokale samenwerkingsverbanden Ernah projecten  Er zijn dus veelbelovende lokale initiatieven die gekopieerd “kunnen” worden op andere plaatsen in Vlaanderen

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG Familie Wonen Terugkeer naar onderwijs Dagbestedeing Gedrags-en emotionele problemen Beeldvorming

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “FAMILIE” 89% VINDT DAT FAMILIE ONVOLDOENDE ONDERSTEUND WORDT Aanbevelingen: Familie zien als mantelzorger EN mede getroffene Erkenning van de rol van familie in het herstelproces Psychologische ondersteuning en psycho-educatie Aandacht voor methodieken van info-overdracht Praktische, administratieve ondersteuning Aandacht voor financiële draagkracht Centralisatie begeleiding familie Voortzetting van de zorg- en hulpverlening in de thuissituatie Trajectmatige ondersteuning

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “FAMILIE” Het belang van ondersteuning van familie en mantelzorgers: Goede praktijk o.m. Cfr. Bijdrage Mieke Geernaert Cfr. Bijdrage prof. Dr. Maes en dr. Van Puyenbroeck

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “WONEN” 90% GEEFT AAN DAT ER EEN TEKORT BLIJFT AAN EEN AANGEPAST EN GESPECIALISEERD AANBOD Huidig aanbod Is beperkt Is vaak onvoldoende “thuis” in de problematiek NAH of onvoldoende aangepast En is vooral problematisch voor Mensen met mild hersenletsel en neuro-cognitieve problemen Mensen met “moeilijk gedrag” (cfr slide 8 onthaal) +65

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “WONEN” Aanbevelingen: Kennis over NAH verbeteren bij zorgaanbieders aan huis om thuis wonen te stimuleren Meer kennis nodig in minder zware zorgvormen (begeleid wonen/beschermd wonen) Beter aanbod organiseren voor personen met NAH en psychiatrische problematiek Vermijden van opnames van jonge personen in WZC die niet gespecialiseerd zijn Cave “prioritair te bemiddelen dossiers”: benadeelt personen met NAH met neurocognitieve problematiek

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “WONEN” Aanbevelingen Stimuleer proliferatie van goede praktijken (vb initiatief De Heide,…)  presentatie Geert Stroobant Stimuleren van kleinschalige initiatieven

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “TERUGKEER NAAR ONDERWIJS” NAH is weinig gekend in onderwijsmiddens, hoewel incidentie van 113/ TBI 0-24j (Van Pelt, e.a. 2011) Link tussen leer/gedragsproblematiek en NAH wordt soms niet gelegd Toepassen STICORDI maatregelen in gewoon onderwijs is noodzakelijk, maar een realistische toepassing ervan is wenselijk. Niemand is iets met een diploma, als de vereiste competenties niet zijn behaald. Bevooroordeling dat het sowieso niet mogelijk is in gewoon onderwijs is ook niet wenselijk Aanvaarding van een plotse overstap BO is moeilijk. Dit vraagt het nodige begrip, maar ook begeleiding

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG “TERUGKEER NAAR ONDERWIJS” Aanbevelingen : Out of the box denken!! Combinatiemogelijkheden thuisschool en individuele begeleiding mogelijk maken Nood aan vertaling van de neuro-cognitieve problematiek in onderwijstermen (leerlingkenmerken en handelingsplannen) Nood aan programma op maat van de de overgebleven vaardigheden vanaf de start van de revalidatie en zo evoluerend naar een realistisch perspectief (RC Pulderbos – Open Therapeuticum (OTL) – MSO Gits, GO met ondersteuning of BO…) Nood aan gespecialiseerde interdisciplinaire tussentijdse check- ups ter ondersteuning van moeilijke beslissingen op scharnierenmomenten (KRP Pulderbos)  presentatie Nathalie Ansoms

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG DAGBESTEDING, (ON)BEZOLDIGDE ARBEID, VRIJETIJDSBESTEDING Heel wat knelpunten worden gesignaleerd: Het aanbod van dagcentra is meestal niet aangepast Aangepast aanbod is onvoldoende regionaal verspreid pmNAH kan vaak niet het gepaste ticket krijgen voor toetreding tot dagcentrum Combinatie dagcentrum en TNW niet mogelijk Aanbevelingen Aanbod “zingeving” moet over de sectoren heen kunnen via PVB, los van tickets Combinatie dagbesteding en (betaald) werk mogelijk maken Ook begeleiding bij vrijwilligerswerk mogelijk maken

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG GEDRAG- EN EMOTIONELE PROBLEMEN Men vindt moeilijk de weg naar psychologen, psychiaters die vertrouwd zijn met NAH Ambulante GGZ zorg is beperkt Afbouw plaatsen binnen psychiatrie Executieve problematiek bemoeilijkt de begeleidingen

CONTINUÏTEIT IN DE ZORG BEELDVORMING Beleidsaanbeveling : De zorgverlening en zeker de overgangen tussen de diensten en voorzieningen zou een stuk efficiënter verlopen als de verschillende zorgactoren eenzelfde taal hanteren ivm beeldvorming en verslaggeving (bvb. ICF-model). Afstemming van screeningsinstrumenten, interpretaties,…

ZORGBEMIDDELING TE LAGE INSCHATTING VAN DE GRAAD VAN HANDICAP/INVALIDITEIT Positief = recente erkenning NAH als handicap door VAPH!! Maar: Nogal wat meetinstrumenten zijn ongevoelig voor de neurocognitieve en emotionele problematiek van pmNAH Metingen zijn momentopnames in een gestructureerde omgeving (niet reality-proofed) en de reële problemen komen dan niet tot uiting Inschalingen blijken subjectief en bijgevolg soms niet correct  Risico: onderschatting handicaperende gevolgen van NAH bij VAPH Onderschatting benodigde tegemoetkomingen (FOD invaliditeit, mutualiteiten, verhoogde kinderbijslag, loonsubsidie bij VOP, PAB, … Aanbevelingen Verfijning screeningsinstrumenten Observaties in het gewone leven Gestructureerde vragenlijsten voor personen uit de omgeving

ZORGBEMIDDELING 57% van de professionelen vindt het tekort aan een gepast zorgaanbod voor pmNAH meer uitgesproken dan voor andere doelgroepen PBD: pmNAH komen niet in aanmerking door “reeds onder dak te zijn”(in revalidatie, in onaangepast WZC, in overbelast thuismidden,…) Handicap tgv NAH: relatief jong dus meestal niet lang genoeg op de wachtlijst Noden te laag ingeschat wegens reeds gemelde redenen

ZORGBEMIDDELING PERSOONSVOLGENDE BUDGETTEN Professionelen zijn hoopvol mbt persoonsvolgende financiering maar maken belangrijke kanttekeningen Zullen budgetten toereikend zijn (en efficiënt en effectief ingezet kunnen worden voor de zorg, aangezien er voldoende interesse moet zijn bij zorgaanbieders)? Kan de pmNAH regie voldoende in handen nemen? Expertise onder druk?  kwaliteitsverlies als (duurdere) gespecialiseerde professionelen minder ingeschakeld (kunnen) worden Mantelzorg onder druk?

ZORGBEMIDDELING IS ER NOOD AAN EEN REFERENTIECENTRUM NAH? Argumenten Maatschappelijke sensibilisering m.b.t. NAH Kennisontwikkeling- en verspreiding Stimuleren van onderzoek m.b.t. NAH en de ontwikkeling van methodieken en instrumenten Inventariseren informatie, opleidingen, organiseren symposia Helpdesk nah Vertaalslag naar de praktijk maken Belangenverdediging NAH Zorgen voor centrale aanspreekpunten/trajectopvolging Ondersteunen van contactgroepen Centraal beschikbaar stellen van informatie over en het omgaan met NAH

ZORGBEMIDDELING IS ER NOOD AANEEN REFERENTIECENTRUM NAH? Bedenkingen Voornoemde functies worden reeds deels opgenomen door bestaande gespecialiseerde zorgcentra, provinciale samenwerkingsverbanden, het SEN, SIG, liga, bestaande contactgroepen, die elkaar ontmoeten in de Vlaamse Stuurgroep NAH (= recent omgevormd tot Vlaams platform NAH) Is de kostprijs van een referentiecentrum te verantwoorden, zo lang er schaarste is aan middelen voor de zorg zelf? Eén referentiecentrum wordt wellicht overstelpt met vragen waar ze zelf geen oplossing voor kunnen bieden Aanbeveling mbt referentiecentrum Functie = zinvol, maar moet ingebed worden in bestaande structuren Stimuleren van een “Vlaams referentienetwerk NAH” dat samen de voornoemde functies van een referentiecentrum uitbouwt in nauw overleg met het Vlaams Platform NAH een zinvolle invulling definiëren, waarbij zowel bestaande als nieuwe “gedragen” initiatieven (o.m. financieel) ondersteund kunnen worden

ZORGBEMIDDELING FUNCTIE VAN REFERENTIEPERSOON Eengezindheid over zinvolheid van deze functie Takenpakket Rode draad doorheen traject pmNAH en familie Helpen definiëren evoluerende hulpvragen Overgangen tussen diensten faciliteren Zorgcoördinatie Case-overleg Psycho-emotionele steun Dossieropvolging Sensibilisering

SCHADEREGELING  cfr. Bijdrage Patricia Jonnaert