Online leren in de mbo praktijk Leo Bakker - Kennisnet.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Noodzaak van slimmer onderzoek Alfons ten Brummelhuis Den Haag, 4 juni 2014.
Advertisements

Kwaliteit en onderwijstijd
Peter Lourens – Ministerie van OCW-Bve
GERICHT VERBETEREN VAN DE KWALITEIT VAN HET ONDERWIJS
“We leiden kinderen op in de 21e eeuw met kennis uit de 20e eeuw en in een systeem dat geworteld is in de 19e eeuw” (K.Robinson)
Het veranderend landschap in het MBO
Kom verder. Saxion. Leergang digitale didactiek in een ICT rijke omgeving.
Toegang en identiteitsmanagement
Kennisnet en de Kennisnet Federatie
Succesvol in onderwijs met ICT
Privacy & Social media – Job Vos 13 februari 2013
Experimenteren met ict in het mbo Loek Nieuwenhuis, Irma van der Neut, Kirsten de Ries IVA, Tilburg University 23 april 2012.
Wat komt er zoal bij kijken?
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
Architectuurprincipes en EduStandaard Over de rol van de Architectuurraad en hoe we de principes kunnen laten werken voor het onderwijs.
Nieuwe media in het onderwijs: wat brengt de toekomst. prof. dr
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
De lerarenopleiding als kritische succesfactor bij betekenisvolle inzet van ict in het onderwijs Mirjam Brand.
Oplossingsrichtingen bij teruglopende leerlingaantallen met ICT
Vragen over de invoering Entree Opleidingen
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Voorwaarden voor succesvol gebruik van de ELO H-P Köhler
Flexibilisering in het onderwijs
© IVA Evaluatie Actieplan Verbonden met ICT. © IVA Evaluatie actieplan verbonden met ICT 13 verschillende projecten (po, vo, mbo) Survey onder docenten.
Onderwijsvraagstuk Kennisnet
Kennisobjecten kennisobjecten samen bouwen aan kennis.
Wat is de meerwaarde van een elektronische leeromgeving?
De belofte van Learning Analytics…… Olaf de Groot.
1212 /b Ontwerpen en Presenteren met ICT dr.ir. Jos van Leeuwen Faculteit Bouwkunde cap.groep Ontwerp Systemen.
Traject van de toekomst Presentatie voorlopersaanpak 23 april 2012 Thema: soepele overgang van school naar werk Otto Jongsma – Gemeente Groningen Hans.
Focus op vakmanschap standaardmodellen in SPBS. Terugdringen VSV Verkorten en intensiveren van opleidingen Nieuwe kwalificatiestructuur Urennorm Focus.
Digitale Didactiek Onderwijs anders organiseren, anders onderwijzen: andere kwaliteiten voor medewerkers 1digitale didactiek.
Leermeesteravond Autoschadetechniek
ICT in onderwijs: We moeten vaart maken!
De Netwerkschool MBO College De Maasvallei
moderniseren van het curriculum.
De nieuwe kwalificatiestructuur, ervaringen uit de praktijk.
ECK Distributie & Toegang Start ontwerpproces nummervoorziening
`Programma Netwerk Informatiemanagers 9 oktober 2014
Onderwijs met een eigen device
Workshop ‘visieversneller’
Alfons ten Brummelhuis
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
OSO op Edukoppeling Uitgangspunten proefopstelling, ervaringen OSO’15.
TOF Mariaschool Reutum nov Situatie mbt ICT Mariaschool Leerlingen groep 7/8 een Macbook (28) Overige en groepen 1 t/m 6 bezig met ICT-Microsoft.
Implementatie Office 365, “Kwestie” van loslaten Pieter Vorstenbosch Senior adviseur Onderwijs&ICT 9 december 2015.
Het jaar van de waarheid!
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
De OER Planning van het traject. Wat is een OER? Een manier om: Studenten en anderen te informeren Onderwijs en examens te plannen Te sturen vanuit Missie,
Naam van de Auteur 7 januari 2008 B ETER ONDERWIJS MET DIGITAAL LEERMATERIAAL : DROOM OF WERKELIJKHEID ? Alfons ten Brummelhuis Arrangeursdag.
Expertiseteam Toetsenbank Beleid Toetsing en Examinering Hilda Weges (AOC Raad)
Ict-zaken in het mbo John Hanswijk, Kennisnet Over tabletgebruik, mobile devices en digitale middelen.
Ervaringen Edukoppeling Lessons learned uit BPV Optimalisatie en implementatie nummervoorziening.
Bevindingen Proefopstelling OSO op EK Overstap Service Onderwijs op Edukoppeling One small step for (a) man…
Met Minder Meer en Beter
Voorlichting BPV voor Studenten
Trainingsaanbod bij het nieuwe Taalblokken
Workshop samenwerken in een samenwerkingscollege
Inkoopcoöperatie.
Sieberdam/ROCS & KODOS
MBO College Airport Presentatie Verdraaid Goed Onderwijs
Ambassadeursnetwerk Jan Bartling, Leo Bakker 18 januari 2018.
Ambassadeursnetwerk Jan Bartling, Leo Bakker 27 september 2017.
Even bijpraten…. Jan Bartling (saMBO-ICT) en Leo Bakker (Kennisnet)
Geschiedenis 2011 Masterplan ICT
Programma Bruggen Bouwen
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met
Even bijpraten…. Jan Bartling, Leo Bakker 22 maart 2016.
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

Online leren in de mbo praktijk Leo Bakker - Kennisnet

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk  Online leren = structurele inzet van ict bij een opleiding om plaatsonafhankelijk leren te faciliteren  Sinds 2014 aan het werk: modellen, praktijkvoorbeelden, rekenschema  Kern: anders organiseren van onderwijs (b.v. in krimpsituaties)

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Aanleidingen voor online leren:  Krimp  Aantrekkelijk, modern onderwijs  Flexibilisering en personalisering  Reistijd aanpassen  Focus op vakmanschap  Herstructurering  kwalificatiestructuur  Financiële krapte

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Vier in balans:  Visie  Deskundigheid  Inhoud en toepassingen  Infrastructuur  + Leiderschap  + Onderwijstijd  + Rekenschema  + Praktijkcases

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Praktijkvoorbeelden: -Hout en meubileringscollege (HMC), bbl, onderwijs op afstand -Deltion College, thuis lerenDeltion College -Noorderpoort, extended classroomNoorderpoort -ROC Midden Nederland, bpv begeleiding online -ID College, entree opleiding online -Community online leren!Community online leren!

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Rekenschema: spreadsheet met generieke data en een vergelijkende rekenmethode, met en zonder online leren.

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Leiderschap: een ‘sponsor’ in het mt is cruciaal  Vervullen randvoorwaarden  Opschalen  Behalen voordelen -Opvallend: de meeste cases gaan uit van onderwijskundige noties en niet van bedrijfskundige noodzaak. Daar is ook weinig tot geen sturing op vanuit het management/college van bestuur.

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Onderwijstijd: Uitgangspunt is goed onderwijs! 2 opties:  Voldoen aan Begeleide Onderwijstijd (BOT)  Pedagogisch didactische verantwoordelijkheid docent  Doelen onderwijsprogramma  Registratie deelname  Pro actieve inzet docent  Afwijken van de norm  Kwaliteit aantoonbaar  Goedkeuring CvB

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Concept (visie):  Kern  Randvoorwaarden  Leermateriaal  Begeleiding  Rol student  onderwijslogistiek

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Deskundigheid: Kader ict bekwaamheid voor docenten, voor managers Specifieke aandacht voor didactiek bij inzet online leren

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Inhoud en toepassingen:  Content, webbased beschikbaar  Communicatie, vaak met videoverbinding (Adobe, Blackboard)  Begeleiding  ELO  Open sim

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Infrastructuur:  Goede internetverbindingen  Videoconferencing apparatuur  Opname apparatuur Rol investeringen!

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Vier in balans:  Visie: kern concept, randvoorwaarden, leermateriaal, begeleiding, rol student, onderwijslogistiek  Inhoud en toepassingen: webbased content, communicatie (video), ELO.  Deskundigheid: ict bekwaamheid, specifiek didactiek voor online leren  Infrastructuur: goede internet verbindingen, videoconferencing apparatuur, opname van lessen. Let op rol investeringen

Zorg ervoor dat de titel uit 1 regel bestaat. Zorg ervoor dat het tekstvak niet over de witruimte en het logo geplaatst wordt. Online leren in de mbo praktijk Publicatie december 2015!

Bedankt voor uw aandacht! Leo Bakker, sr adviseur Kennisnet Kennisnet.nl