Jeugdinterventie. Waarom bestaat jeugdinterventie ? 2 Jeugdinterventie is ontstaan vanuit de vaststelling dat een grote groep jongeren die zorgwekkend.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Advertisements

Zeer Intensieve Behandeling
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Presenetatie Landelijke Studiedag Multiproblemgezinnen 30 mei 2013 Ellen Loykens Molendrift
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
Suïcide Dagelijks sterven in Vlaanderen drie mensen door zelfdoding Minstens éénmaal per week pleegt een leerling zelfmoord.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Samenwerken om te verbeteren “Netwerking als middel voor organisatieontwikkeling”
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Zwarte schapen tellen. 2 Melden van verzuim en uitval door MBO-instellingen Regionale informatiebijeenkomsten Najaar 2009 Frank Koster
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Presentatie startbijeenkomst
Doe-Mee-Pas. Waarom? Kinderen doen mee Twee kwetsbare groepen in samenleving kans geven om deel te nemen aan sport en culturele activiteiten.
Harderwijk: waar ligt het?
SCHIJNZELFSTANDIGHEID. 1. Onderwerp actief in onze dienst ? Reguliere werking ? Projectwerking ? Ja/nee 2. Verheldering probleemstelling : wat ? Hoe komt.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Centrum voor Jeugd en Gezin
Jeugdopbouwwerker als brugfiguur en promotor van een geïntegreerd beleid ten behoeve van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
= Hulpverlening voor jongeren en hun gezin Een waaier aan voorzieningen Hulpverlening waarvoor iedereen kan aanmelden en hulpverlening die opstart via.
Ethische Commissie Vlaams Welzijnsverbond
Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Jeugdparket Antwerpen, afdeling Antwerpen
Presentatie startbijeenkomst
Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
D E VOORBEREIDING Opzet gemaakt voor de implementatie van oefenen.nl voor het MT Plan van aanpak Tijdslijn Kostenplaatje.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Studiedag ‘Idealen, hoe radicaal is radicaal?’ WORKSHOP CENTRAAL MELDPUNT & DIENST JEUGDINTERVENTIE.
VOORSTELLING ‘…Als je niet weet waar te beginnen…’
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis Inleiding door Aad Kouwenhoven.
Netwerkondersteuning - ondersteunend. Aanleiding Ouders of een gezin of jongeren zitten in een moeilijke fase. Voorbeelden: * Moeder dreigt oververmoeid.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
 In de gemeente Westerveld waren er signalen dat jongeren in de leeftijd 13 t/m 16 jaar experimenteren met soft en hard drugs. Merendeel van deze jongeren.
Ontwikkelingen Dordrecht West op weg naar nieuwe doelstellingen Adviescommissie 15 november 2011.
Bevordering bekwaamheid ouders: gezinsbegeleiding.
Grensoverschrijdend gedrag in de zwembranche Presentatie belangrijkste resultaten.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
‘Samen’ uitdagen tot ontwikkelen Basisschool De Ark.
DIRECT • RELEVANT • RESULTAAT
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Grensoverschrijdend gedrag in de zwembranche
CKG de kleine parachute
Ouder(en)mishandeling
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Ouderenmisbehanding in de thuissituatie
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
Infodag onderwijs Welkom!
Inhoud en doelstelling
Uitstroomgesprekken.
Werking IEM-consulenten
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
Hoe volgen wij onze kinderen?
Herstellend handelen – hergo introductie
Overzicht modules CKG Glorieux
Overzicht modules CKG Glorieux
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Jeugdinterventie

Waarom bestaat jeugdinterventie ? 2 Jeugdinterventie is ontstaan vanuit de vaststelling dat een grote groep jongeren die zorgwekkend gedrag op het openbaar domein stellen, niet de juiste zorg en opvolging krijgen.

Wat ? 3 Jeugdinterventie sensibiliseert jongeren en hun ouders n.a.v. (zorgwekkend) gedrag van de jongere op het openbaar domein Indien nodig en wenselijk ondersteunt Jeugdinterventie jongeren en hun ouders op de verschillende leefdomeinen

Het traject: vrijwillig, niet vrijblijvend Jeugdinterventie gaat “er op af “ en werkt aanklampend. Naar aanleiding van een melding omtrent het (zorgwekkend) gedrag van een jongere, wordt de jongere thuis bezocht. De jongere en zijn ouders worden geconfronteerd met de aanmelding en de anonimiteit wordt doorprikt (=sensibiliseren) Er wordt een analyse gemaakt van de achterliggende problematiek (leefdomeinen worden besproken). Het gezin en/of de jongere worden gestimuleerd om zich te laten ondersteunen waar nodig. Jeugdinterventie geeft een advies. 4

Voor wie ? 5 Alle jongeren in Antwerpen tussen 0-25j

Aanmelden ? 6 WIE ? Alle stedelijke en niet stedelijke diensten. Voorbeelden: scholen, buurttoezicht, hulpverlening, politie, jeugdwerk, bibliotheken,… HOE? Via naar WAT? -De naam van de jongere (bij groep, liefst alle namen van alle jongeren in de groep) -Zijn/haar aandeel bij de reden van aanmelding duidelijk omschreven of een duidelijk omschreven bezorgdheid -Overzicht van de vaststellingen(hoeveel keer werd jongeren op dat plein aangetroffen, wat deed hij/zij daar op dat moment, …) -Welke stappen werden(/of heb je) reeds ondernomen? -(Mogelijke) verwachtingen naar jeugdinterventie

RADICALISERING Beleid Samen Leven – aanpak 7 Pro-actief beleid om verbondenheid met de samenleving te versterken  2 pijlers: Individuele aanpak: radicaliserende jongeren en hun gezinnen, (potentiële vertrekkers) Groepsgerichte aanpak: hoe verenigingen ondersteunen en weerbaarder maken

Individuele aanpak Groepsgerichte aanpak 8 WIE: 2 gespecialiseerde casemanagers, dienst jeugdinterventie WAT: opvolging van jongeren waarbij er signalen zijn van radicalisering en / of bij grensoverschrijdend gedrag in publieke/privé ruimte of binnen schoolcontext en waar religie de drijfveer is. De dienst jeugdinterventie maakt een inschatting naar radicaliseringsgraad en verwijst, indien nodig, naar de gepaste hulpverleningstrajecten. HOE: aanmelden kan via het algemene e- mailadres van de dienst, Scholen melden aan via het Centraal Meldpunt (CMP) WIE: projectleider dienst jeugdinterventie WAT: samenwerking met verenigingen, moskeeën, scholen, huisartsen, … waarbij signalen van radicalisering gemeld kunnen worden aan de stedelijke dienst/JI en de stad ondersteuning kan bieden in het omgaan met dit thema. HOE: meldingen kunnen per naar of verstuurd worden. Aanpak radicalisering

Contactgegevens 9 Jeugdinterventie Samen Leven Francis Wellesplein Antwerpen Tel: Koen Boudewijns - Diensthoofd

Presentatie Studiedag 10