NATUUR EN MILIEUEDUCATIE IN GEMEENTESCHOOL DE KRIEK - SCHAARBEEK WWW.GEMEENTESCHOOLDEKRIEK.BE.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hartelijk welkom!.
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Samen over de drempel van 3de kleuterklas naar 1ste leerjaar
Leefgroepen in de kleuterschool
Leerlingenenquête •91% van de uitgedeelde enquêtes zijn terug binnengekomen. •Het 1 ste leerjaar heeft niet deelgenomen aan de enquête.
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Eerst bespreken we de eerste sport van de ladder,het eerste wat we moeten doen is afval proberen te voorkomen,het beste wat je kunt doen! Je kunt bijvoorbeeld.
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
10 oktober 2007 Ecohuis Leuven
Peter Hemelsoet Edugo Oostakker
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
MOS-vlag op avontuur in de Rinkeling.. Onze MOS-vlag is verdwenen. Kom we gaan ze zoeken.
Jef Stappaerts en Karin Van Dommelen VSKO
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Onderwijsinspectie zegt: “als een school systematisch en doelgericht werkt aan het maximaliseren van de prestaties van haar leerlingen.
Een heilig leven leiden betekent:
Gezonde voeding bij tieners
De Vlieger en MOS Wat is dat?.
Kiekeboe! Hoe gaat het eraan toe, in de kleuterklas!
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
NME: kiezen, leren, meedoen
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
in de Vrije Basisschool ‘OLVI De Reuzenboom’ in Boom.
In het centrum van de gemeente Meulebeke is de St.-Amandusschool gelegen.
Datum Naam school Naam presentator
Ervaringsgerichte leefschool Elshout
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
Boerhaaveplein. Van wie komt de vraag om een aanpassing van het plein?  Van buurtbewoners met kinderen  Van buurtkinderen  Van schoolkinderen  Van.
Stagecoördinatie op De Rank
TC&M UNESCO unites us all.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Eurekas wedstrijd rond wetenschappen en technologie.
Ouderinformatieavond groep 0/1
Webquest, een kwestie van gebruiken?
Groep 1-2 D OBS De Tweesprong Kapelstraat NX Breda
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Programmeren. programmeren unplugged programmeren Deel 1: unplugged programmeren.
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Loskuil -27 º º 38 S. Klue(Mr) Box 36, Bothaville 9660 Fb: Laerskool Loskuil.
Brandwag -27º º41.16 KALKKUIL DRIVE, ODENDAALSRUS, FREE STATE, ZA Box 76, Odendaalsrus 9480 Facebook: Brandwag Volkskool.
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Ontwerp je eigen kwartet
Zuurstof/Groen Leefomgeving en gezondheid. Leefomgeving en groen.
Welkom!! Namens de Ouderraad. Wat is een ouderraad? We zijn een groep enthousiaste ouders die graag iets extra betekenen voor de school en de kinderen.
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.
Is op zoek naar jou. M: Milieu O: Op S: School MOS is een organisatie die werd opgericht door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Zo wil men.
1 Welkom ouders! Oh là là ! – Wat is dat? Wat is taalinitiatie en wat zijn de specifieke doelen? Hoe gaan we concreet te werk om die doelen te bereiken?
Ontwerpend aan de slag met techniek Martijn Weesing – iPabo Inka de Pijper - NEMO Ecent Conferentie De leerling als ontwerper 20 mei 2015.
1 van 16 Spel van waarde met Natuur & Techniek. 2 van 16 Spel van waarde met Natuur & Techniek Kinderen hebben lang niet altijd aansturing nodig om de.
Eten ontdekken met al je zintuigen!
1 Welkom ouders! Oh là là ! – Wat is dat? Wat is taalinitiatie en wat zijn de specifieke doelen? Hoe gaan we concreet te werk om die doelen te bereiken?
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!
Eco-Schools Conferentie Duurzame PABO
Welkom in groep 2!.
Trasbash 2017.
op weg met een jaarthema
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Welkom in de kleine picasso
Presentatie Rode Bosbes
De toekomst van het milieu
Welkom, het is fijn om jullie hier vandaag allemaal te zien
Trends in voeding.
Conclusies onderzoekers
Mei plasticvrij? Wij plasticvrij!
Transcript van de presentatie:

NATUUR EN MILIEUEDUCATIE IN GEMEENTESCHOOL DE KRIEK - SCHAARBEEK

Inhoud Kernkwaliteiten Gemeenteschool De Kriek  Duurzaamheid in Pedagogisch Project Gemeenteschool De Kriek  Breed leren in Brede School De Kriek  Samen met ouders, buurt en gemeentediensten Good practices  Thematisch werken + jaarthema: 4 elementen  Gezonde school  Moestuinieren  Sorteren en composteren  Duurzame binnen-en buiteningrichting en speelgoed  Mobiliteit Groeipunten  Duurzaam verankeren  Verticale lijn toegespitst op leerplandoelen

Pedagogisch project Gemeenteschool De Kriek Oprichting school in september 2011  kleuterschool + 1ste leerjaar  Elk schooljaar groeit de school met één klas  Volgend schooljaar voor het eerst volledige school Duurzaamheid staat ingeschreven in ons pedagogisch project We bouwen aan de toekomst We hebben aandacht voor de leefomgeving en het milieu. Duurzaam en bewust omgaan met natuur, mobiliteit, energie, water en afval vinden we belangrijk. Enkele voorbeelden: brooddoos van de school, gezond tussendoortje (geleverd door buurtwinkel), soep (gemaakt door ouderwerking), thee, geen snoepjes, …

Breed leren in Brede School De Kriek Breed leren kent verschillende niveaus die in elkaar passen: Oefenen Ontmoeten Creëren en deelnemen Bij oefenen ga je concreet aan de slag met materialen uit het echte leven. Bij ontmoeten ga je een stapje verder en ontmoet je externe deskundigen. Bij creëren en deelnemen maken de leerlingen zelf iets dat ze delen met de buitenwereld. In de kleuterschool oefenen we vooral (gezonde voeding, sorteren, composteren, …). Later wordt er meer ontmoet (bijvoorbeeld 4de lj op stap met straatvegers) en gaan leerlingen zelf creëren en deelnemen. (bvb. Zelf speelgoed maken)

Samen met … ouders We werken samen met ouders (oa Soepproject, watertafels maken,...)

Samen met … buurt

Samen met … gemeentediensten

Aanpak Thema- en ervaringsgericht = vertrekken vanuit interesse van de kinderen + een aantal maal per jaar: expliciet aandacht voor NME Kinderen dagelijks attent maken op:  Sorteren  Wormcompost onderhouden  Water niet laten lopen  Lichten uit Jaarthema’s met heel de school

4 elementen We werken rond de 4 elementen. Elk schooljaar een andere element: Aarde, Water, Vuur, Lucht Voorbeeld: WATER Water: filmpje gemaakt door 4de leerjaar om ons bewust te maken van het belang van water: startmoment voor heel de school

Activiteiten met kleuters Floddertje: Toneelmoment ‘s ochtends Samen wassen. Probleem van vuil water. Water zuiveren. Zaadjes zaaien. Wat heb je nodig om een zaadje te laten groeien. Geen water meer uit de kraan: wc’s? Handen wassen, planten water geven? Water gaan halen. In het park is een bron. Water terug mee naar school. Samenwerking met Mundo B wat kunnen we allemaal water doen: drijven, zinken, hoe omgaan met water, geluiden en dans met water. Waterparcours met 1 ste en 2 de kleuterklas.

Gezonde voeding Rollenspel rond gezonde voeding  Rood = niet gezond  Groen = gezond Affiche voor ouders in onthaalruimte

Gezonde lunch Organisatie gezonde lunch. Elke klas maakte iets lekkers waar we daarna van konden smullen

Moestuinieren

Sorteren -In groepjes prenten zoeken van zaken die in een bepaalde vuilnisbak mogen -Elke klas heeft gepersonaliseerde vuilnisbakken (met klasfoto) -Plechtige overhandiging van de vuilnisbakken -Ook de poetsvrouw wordt betrokken

Composteren Handpop = havik Sorteren gaat nog niet zo goed. We hersorteren de vuilbakken samen Afval bewaren om te kijken hoeveel we hebben: restafval, groenten en fruit, papier, pmd. Samen tellen van aantal emmertjes afval. Te veel keukenafval. Composteren

Nieuwe taak: compostmeester per klas (op het takenbord) = verantwoordelijk om groenafval naar composthoop te brengen Composteren

Zelf speelgoed maken met afvalmateriaal in samenwerking met het ABC-huis Het ABC van de Sociale Vaardigheden Derde kleuterklas en eerste graad maakt zelf speelgoed met afvalateriaal Zijn de materialen stuk, dan gaan ze ook zelf herstellen In de klas zoveel mogelijk houten materialen, niet bestellen uit catalogus Klassen worden ook ingericht met houten meubels. Onbewerkt

Mobiliteit Zichtbaarheidsactie Week van de zwakke weggebruiker Schoolvervoerplan Zichtbaarheidsactie doortrekken naar klasuitstappen, oversteek tussen twee scholen

Groeipunten Duurzaam verankeren van trajecten Verticale lijn beter trekken